491 maden sahası daha aramalar için ihale edilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 491 maden sahasını daha aramalara açmak üzere ihale edecek.

Eczacıbaşı’na ait kurşun madeni atık havuzu. | Fotoğraf: Ekoloji Birliği
İLGİLİ HABERLER

Son 5 yılda 3 bin 987 maden ruhsatı ihalesi yapıldı, ülkenin 10’da 1’i maden sahası

Maden şirketi Madran'dan sonra Gökbel'den de kovuldu

Mutaflar köylüleri madene ÇED toplantısı yaptırmadı

Kaz Dağları'nda direniş 100 gündür sürüyor: Onlar gitmeden biz gitmeyeceğiz

“Tüm altın madeni ruhsatları iptal edilsin”

Altın madenine "devletin bekası" bahanesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, hukuki durumu sona eren 491 maden sahasını aramalara açmak üzere ihale edecek.
Buna göre, ihalesi yapılacak sahaların il, erişim numarası, ruhsat grubu, ihale şartnamesi, paftası, koordinatlı dökümleri, alanları ve ihale tarihleri Genel Müdürlüğün sitesinde yayımlanarak en az 15 gün süreyle erişime açık tutulacak.
Kapalı teklif ve açık artırma usulüyle yapılacak ihalelerdeki teminat miktarı, teklif edilen ihale bedelinin yüzde 20'sinden ve taban ihale bedelinden az olamayacak.
Öte yandan, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün Resmi Gazete'nin aynı sayısında yayımlanan ilanına göre, Alaaddin Middle East Ltd'ye Bartın ve Zonguldak'taki iki saha için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verildi.
TÜRKİYE’NİN 10’DA BİRİ MADEN SAHASI
Geçtiğimiz günlerde CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Türkiye’deki maden arama faaliyetlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne sorular yöneltmişti. Karaca’nın sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının paylaştığı veriler Türkiye’nin adeta köstebek yuvasına döndüğünü göstermişti.
Türkiye’de son 5 yılda 3 bin 987 maden ruhsat ihalesi yapıldığı ve ihale edilen sahalardan 1148’inin ruhsata dönüştüğü açıklanmıştı. 2015 yılından itibaren yapılan ihalelerde de ihaleyi kazanan ve ruhsat düzenlenen 417 farklı firma olduğu belirtildi. Yanıta göre, Türkiye’de mevcut durum itibarıyla ruhsat hukuku yürürlükte olan maden arama ruhsat sahalarının toplam alanı da 7 milyon 709 bin 205 hektar.
Bakanlığın yanıtlarını değerlendiren Karaca, “Bu büyüklük, ülkemizin yüzölçümü dikkate alındığında 10’da 1’i demek. Son 5 yılda maden arama ruhsatı verilen firmaların 3’te 1’i yabancı” demişti. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et