12 Şubat 2020 16:29

İran'ın baskıcı Molla yönetimi Stockholm'de protesto edildi

İran Devrimi'nin 41. yıl dönümünde Molla yönetimi Stockholm'de protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İran Devrimi'nin 41. yıl dönümü dolayısıyla İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen protestoda, İran'daki baskıcı Molla yönetimi protesto edildi.

"Halkın Mücahitleri" adlı örgütlenmenin çağrısıyla yapılan protestoda, parlamento önündeki İran saldırılarında yaşamlarını yitirenlerin resimleri yerleştirildi, önlerinde mumlar yakıldı. Protestoda konuşma yapan İranlı demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, 41. yıl önce gerçekleşen halk devriminin süreç içinde halk düşmanı bir karekter kazandığına dikkat çekti. İsveç ve Avrupa Birliği'ne, İran'da idam, işkence ve halka yönelik saldırıların durdurulması için girişimlerde buluınmaları çağrısı yaptı.

Evrensel'e açıklamalarda bulunan Doktor Sina Deşhti, İran'ın 190 yerleşim bölgesinde baskıcı yönetime karşı direnen halkla dayanışmak ve halka saldırıları kınamak için eylemi düzenlediklerini söyledi. Protestolar sırasında bin 500 kişinin yaşamını yitirdiğini, 8 bin kişinin tutuklandığını belirten Deşhti, taleplerini "Göstericileri katleden pastaranlar ve diğer güvenlik görevlerinin cezalandırılmasını, tutukluların serbest bırakılmasını, işkence ve idamların durdurulmasını talep ediyoruz" ifadeleriyle dile getirdi.

"KONTROLÜ TAMAMEN KAYBETTİ"

İran ekonomisinin derin bir kriz içinde bulunduğunu ve halkın yarısının yoksulluk sınırının altında yaşadığını söyleyen Deşthi, "Bunun başta gelen nedeni iktidardakilerin yolsuzluklarıdır. Bir diğer nedeni de İran'ın kendi rejimini komşu ülkelere ihraç etme ihtirasıdır. Benzim fiyatlarına yüzde 30 zam yapılması tüm ekonomiyi felç etti. 20 ila 30 yaş arası gençler arasında işsizlik oranı yüzde 50-60 civarında. Hükümetin iş sağlamak için bir planı yok. Rejim kontrolü tamamen kaybetti. İran'ın parası tümen bir taş gibi düşüş gösterdi. Daha önce 1 dolar 3-4 bin tümen iken bugün 18 bin tümen ediyor. Çalışanlara ödenen ücret ise yoksulluk ücreti" dedi.

Deşhti, geçinemeyen işçi, memur ve öğretmenlerin sık sık grev yaptıklarını, halkın hayat pahallılığını protesto etmek için eylemler yaptığını söyledikten sonra "Sadece alt sınıflar ve çalışanlar değil orta sınıflar da uygulanan ekonomi-politikadan zarar gördü" şeklinde konuştu.

"SÜLEYMANİ NEFRET EDİLEN HALK DÜŞMANI BİR KATİLDİ"

Deşhti, ABD'nin Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesini nasıl değerlendirildiğine ilişkin de şunları söyledi:

"Süleymani sıradan bir asker veya genaral değildi. Mollaların en güvendikleri kişiydi. Görevi İran rejimini diğer ülkelerde yaygınlaştırmaktı. İran rejiminin Irak, Suriye, Yemen, Afganistan, Lübnan'daki politikalarının planlayıcısı ve uygulayıcısıydı. ABD onu İran halkının değil kendi çıkarları için öldürdü. Rejim Süleymani gibi bir generali kaybettiği için büyük bir darbe yedi. Rejim Süleymani'yi kahraman ilan etti ama ölümünden iki hafta sonra sokaklara çıkan halk onun resimlerini yaktı. Süleymani nefret edilen halk düşmanı bir katildi"

HALKIN YÜZDE 82'Sİ SEÇİMLERDE OY KULLANMAYACAĞINI SÖYLÜYOR

Kasım Süleymani'nin ölümünden sonra ikidardaki iki klik, Hasan Ruhani ve Ali Hameney arasındaki çelişkilerin arttığına dikkat çeken Deşhti, "Ruhani yanlısı milletvekilleri tasfiye ediliyor. Aslında her iki tarafın bir birlerinden farkı yok. Geçenlerde rejimin denetimindeki bir gazete bir kamuoyu araştırması yaptı. Halka hangi partiye oy vermeyi düşündüğünü sordu. Halkın yüzde 82'si oy kullanmayacağız cevabını verdi. Halk hiçbirine güvenmiyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ceren Özdemir'in ailesi suç duyurusunda bulundu: Sorumlular yargılansın

SONRAKİ HABER

FETÖ üyesi olmak suçundan yargılanan baklavacı Faruk Güllü'ye 8 yıl 9 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...