12 Şubat 2020 13:51

Menemen Belediyesinden çıkarılan işçiler direnişte

İzmir'in Menemen ilçe belediyesinde işten atılan işçiler, meydanda çadır kurarak direnişe başladı.

Fotoğraf: AA

Reklam

Turan KARA
İzmir

İşten çıkarılmaları üzerine direnişe başlayan Menemen Belediyesi işçileri, işlerine geri dönene kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Menemen Belediyesinde düşük ücrete karşı çıkıp haklarından feragat etmeyen 34 işçi geçtiğimiz hafta işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda direniş çadırı kurdu.

Üyesi oldukları Belediye-İş Sendikasının haklarını savunmak adına bir şey yapmadığını dile getiren işçiler sendikayı “başkanın oyuncağı” olmakla eleştiriyor. İşçiler, “Kendine sendikacıyım diye dolaşan, belediyede ne iş yaptığı belli olmayan, sendika odasını, aracını kullanan ama sendikada resmi hiçbir görevi ve yetkisi olmayan bir adam var. Bu kişi aşireti kalabalık olduğu için mafyalık yapıyor. Resmi sendika temsilcisi ise o ne derse onu yapıyor. Sendika genel merkezi de burayı umursamıyor” dedi.

"İŞÇİNİN BU HALE GELMESİNİN SEBEBİ SENDİKADIR"

“Sendikanın adını unuttuk. Ne arıyor ne soruyor. Buraya geldi bir iki temsilci, işten atılanları suçluyorlar, moral bozuyorlar” diyen işçilerden Habib Çakar şöyle devam etti: “Sendika sosyal medyada şunu beğenmiş, bir yerde şöyle dememeliymiş, haklarından feragat etmeliymiş gibi şeyler söyledi. Belediye başkanı herkesin içinde bizleri suçladı. Zaten belediye personelinin bu hale gelmesinin sebebi Belediye-İş Sendikasıdır. Direnişimiz kazanana kadar sürecektir.”

"SENDİKANIN İSMİ VAR AMA KENDİSİ YOK"

Direnişteki işçilerden Saim Tuncer ise “Burada sendikanın ismi var ama kendisi yok. Utanç verici. İşçiler aylardır ücret alamıyor, bir şey yapalım dediğinde sendikacı dolaşıyor, bir şey yapmayın çıkış olur diyor. Bizler haklarımızdan feragat etmedik. Kıdem, ihbar, sosyal haklar, ödenmemiş ücretler, tonla alacağımız kaldı içeride. Ödemeleri gerekir ama ödemiyorlar. Bu bir zulümdür” diye konuştu.

Seçimde söz verildiği için yüzlerce kişinin işe alındığını ancak 10-20 yıldır belediyede çalışıp her sokağını tanıyan, her sorununu bilen işçilerin işten çıkarıldığını ifade eden işçiler, “Seçildikten sonra halka karşı sorumlu hissetmiyor. Ne de olsa burası İzmir her türlü seçiliriz diye düşünülüyor” diyor.

"İŞÇİLERE PARA YOK DİYEREK ÜCRET YATIRMADILAR"

Yaşadıkları sorunlara karşı bir çözüm üretilmezken, başka birçok şeye kaynak harcandığını dile getiren işçiler, “Sekiz tane heykel yaptılar. Sevgi yolu düzenlemesi diyerek milyonlarca masraf yaptılar. İşçilere para yok diyerek ücret yatırmadıkları halde bunları yapıyorlar. Son meclis toplantısında olay çıktı. 50 milyon borçlanma istedi başkan, Ulukent’e müze yapacağım diyerek. Kendi partisinden bile meclis üyeleri ‘El insaf işçiler parasını alamıyorken, daha acil sorunlar varken buna ne gerek var’ dedi ve onay vermedi. Durum bu halde” ifadelerini kullandı. İşçiler haklarını alana kadar direnişi devam ettireceklerini dile getirdi.

Direnişe başlamadan önce CHP Menemen İlçe Başkanı ile görüşmek istediklerini söyleyen işçiler, “Bizimle muhatap olmadı, gittik ama kimse bizimle görüşmek istemedi” dedi.

Reklam