12 Şubat 2020 12:30

H&M, Almanya'da çalışanlarını fişlemekle suçlanıyor

Tekstil devi H&M, personelinin sağlık, aile içi anlaşmazlık, tatil alışkanlıkları, arkadaş çevresi ve evcil hayvanları gibi tüm kişisel verilerini sistematik ve detaylı olarak kaydetmekle suçlanıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Dünyanın en büyük tekstil mağazaları zincirlerinden biri olan İsveç şirketi H&M, Almanya’daki mağaza ve bürolarında çalışan personelini fişlemekle suçlanıyor.

Şirketin, çalışanların sağlık sorunlarından kişisel yaşamlarına kadar topladığı tüm bilgileri sistematik şekilde ve haberleri olmadan kaydettiği belirtiliyor.

HASSAS BİLGİLERİ DEPOLAMIŞLAR

H&M’e yöneltilen fişleme suçlamaları hakkında İsveç Devlet Televizyonu’nun sorularını yanıtlayan Hamburg Kişisel Verileri Koruma Kurumu Genel Müdürü Johannes Caspar, son yılların en kapsamlı veri kullanım kuralları ihlal suçunu araştırdıklarını ve H&M’in personele ait yaklaşık 60 GB'lık hassas bilgi topladığını belirlediklerini söyledi. Şirketin, çalışanların sağlık, aile içi anlaşmazlık, sömester alışkanlıkları, arkadaş çevresi ve evcil hayvanları gibi tüm kişisel bilgilerini “sistematik ve detaylı” olarak kaydettiğine dikkat çekti.

ŞİRKETE SAVUNMA İÇİN SÜRE VERİLDİ

Alman kurumlarının H&M’e savunmasını yapması için birkaç hafta süre tanıdığı ve şirketin, yaptığı yazılı açıklamada olanları ciddiye aldığı ve yapılan hatayı kabul ettiği bilgisi de medyada yer aldı.

H&M’in Almanya’nın Nürnberg kentinde büro ve mağazalarında çalışan 700 personeli fişlediği haberi, geçtiğimiz yılın ortalarında İsveç medyasında yer almıştı. İsveç medyasının, radyo ve tv kanalı BayerischerRundfuk’u (BR) kaynak göstererek verdiği haberlerde şeflerin, çalışanlarla samimiyet kurarak edindikleri bilgileri çalışanların haberi olmadan kaydettikleri belirtilmişti.

İSVEÇ’TE DE SUÇLANIYOR

H&M sadece Almanya’da değil İsveç’te de çalışanları fişlemekle suçlanıyor. Şirketin Stockholm’de bulunan merkez bürosunda uzun yıllar moda tasarımcısı olarak çalışan Anneli, İsveç Devlet Televizyonu’na H&M’in kendisi hakkında 200 sayfalık kişisel bir dosya hazırladığını söyledi.

Çocuğuna bakabilmek için çalışma saatlerini azaltma talebinde bulunduğunda şirketle arasında anlaşmazlık çıktığını söyleyen Anneli, ”Kişisel dosyamı istediğimde tuhaf bir tepki gösterdiler. Uzun çabalardan sonra arşivde hakkımda toplanan bilgileri okudum” dedi.

Anneli, 200 sayfalık dosyanın 40-50 sayfasında, sağlık sorunlarından kişisel yaşamına kadar tüm bilgilerin yer aldığını söyledi.

İsveç Kişisel Verileri Koruma Kurumu Hukuçusu Evelin Palmer, Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü’nün (GDPR) katı olduğunu ve şirketlerin çalışanlar hakkında mümkün olduğu kadar az bilgi toplamasını ve bilgilerin daha sonra silinmesini öngördüğünü söyledi.

Eleştirileri yanıtlayan H&M Genel Müdürü Helena Helmersson, yaşananları oldukça talihsiz bulduğunu ve hassas bilgileri toplamayı kurallara bağlayan yasalara uymaları gerektiğini söylemekle yetindi.

ÖNCEKİ HABER

Adana'da ikinci el ürünler ve antika pazarı kuruldu

SONRAKİ HABER

Rusya Dışişleri: İdlib'de durumun kötüye gitme nedeni Ankara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...