13 Şubat 2020 00:31

Arçelik işçileri: Yoksulluk sınırına dahi yaklaşamadık

Çerkezköy OSB’de bulunan Arçelik Elektronik fabrikası işçileri, MESS sözleşmesinde aldıkları zammın ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

MESS ile metal sektöründe örgütlü işçi sendikaları arasındaki sözleşme imzalandı ancak fabrikalardaki tartışmalar sürüyor. Zira işçiler daha şimdiden yüzde 17 zamla ne kadar dayanacaklarını ve bir üst dilime geçmeleri halinde artacak vergi kesintilerini hesaplamaya başladı. Yaşanan tartışmaları aktaran Çerkezköy OSB’de bulunan Arçelik Elektronik fabrikası işçileri, aldıkları zammın ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

Hayat pahalılığı hızla artarken sözleşme sürecinin 6 ay uzatılmasının, sendikaları Türk Metal’in beklentiyi düşürmeye yönelik girişimlerinin ve sonuç almaktan uzak eylemlerinin yıldırdığını anlatan bir işçi şunları söyledi: “Fabrikada işçileri imzalansın noktasına getirdiler. Sözleşmeden sonra genel bir kabullenme oldu. Eylemler başlayıp süreç uzadıkça beklenti artmıştı ama bu kez de sendika kamu, tekstil, TÜPRAŞ sözleşmelerini gündeme getirip çevrede durumu kötü olan fabrikaları anlatmaya başladı. Zaten işten atılma kaygısı uzun süredir vardı. Beklenti düştü. Sözleşme de bu beklentiye göre iyi bulundu. Yani daha kötüsünü gösterip buna razı ettiler.”

"BİZ DAHA BAŞTAN KAYBETMİŞTİK"

Sözleşmeyle yeni haklar almak bir yana eriyen ücret kayıplarını bile karşılanmadığını dile getiren işçi “Türk Metal de bize sormadan imzaladığı sözleşmeyi başarı olarak ilan etti. Ülkemizde yoksulluk sınırı 7 bin lira olmuş ama daha yeni benim aldığım para sosyal haklar ile birlikte 4 bin 500 lira. Yoksulluk sınırına dahi yaklaşamadık” dedi. Sözleşme taslağı hazırlanırken anket yapıldığını hatırlatan işçi, hazırlanan taslağın anketleri yansıtmadığını dile getirerek, “Bütün arkadaşlar daha yüksek seçenekleri işaretledi. Ama taslaktan saat ücretine zam yüzde 20 çıktı. Yani biz daha baştan kaybetmiştik” dedi.

Sözleşmenin üzerinden geçen zamana karşın işçilerin ücret hesaplarının devam ettiğini aktaran bir başka işçi, “Zamlı ilk ücretimizi bu ay aldık. Yapılan zam ile birlikte en düşük vergi diliminden kesinti oldu. Aralık ayına göre ücretlerde kısmi bir yükseliş olunca arkadaşlar biraz rahatladı. Ama 3-4 ay sonra bir üst vergi dilimine yeniden girmeye başlayacağız. Zaten zamlar da gelmeye devam ediyor. Asıl o zaman yüzde 17’nin yetmeyeceğini kısa sürede anlaşılacak” diye konuştu.

"ALDIĞIM ZAM İLE ÇOCUĞUMU KURSA GÖNDEREMEDİM"

Eşinin sözleşme sonrası 6 yaşındaki kızını jimnastik kursuna göndermek istediğini anlatan işçi, şöyle devam etti: “Ben de ‘Hanım biraz bekleyelim, o kadar bağırdık çağırdık dur da biz yiyelim. Hemen jimnastik hocasına vermeyelim’ demek zorunda kaldım. Aldığımız zam ancak bir kurs parası ediyor.”

"ÜCRET FARKI AÇILDI, HOMURTU DAHA DA BÜYÜYEBİLİR"

Geçen sözleşmede kıdem zammından dolayı eski ve yeni işçiler arasında ücret farkının büyüdüğünü hatırlatan bir işçi, bu sene yapılan yüzdelik zamla farkın daha da açıldığını dile getirdi. İşçi, “Çok alana çok, az alana az zam yapıldı. Saat ücreti 12 liranın altında olanlara 30 kuruşluk iyileştirme yapıldı ama bizim fabrikada bildiğim kadarıyla sadece 2 işçi yararlandı. Yapılan zamla çıplak ücretime sadece 120 lira eklendi. Ücretine 600-700 lira zam gelen de oldu. Ücret farkını daha da büyüttü. Az zam alan yeni işçiler tepkisini daha çok sosyal medyada ifade ediyor. Bu homurtu daha sonra daha da büyüyebilir” diye konuştu.

SENDİKA GEÇİCİ DE OLSA GÜCÜNÜ ARTTIRDI

Sözleşme sonrası Türk Metal’in yaptığı kutlamalara değinen bir başka işçi, şunları söyledi: “Sözleşme beklentinin biraz üzerinde olunca kutlamalara katılım ve coşku daha da büyüdü. Sendikanın itibarı arttı diyebiliriz. Ama ben bunun geçici olduğuna inanıyorum. Çünkü ek vergiler, zamlar geldikçe ücretin alım gücü daha da düşecek ve arkadaşlar asıl o zaman gerçekler ile yüz yüze gelecek.”

FABRİKANIN GÜNDEMİ SÖZLEŞME VE ÜCRET HESABI

Yeni yılla birlikte Türkiye’de önemli gelişmeler yaşandı. Elazığ depremi, Suriye ve Libya gelişmeleri, Kızılay üzerinden vakıflara para aktarıldığının ortaya çıkması, çığ ve uçak kazası... Bu gelişmeleri sorduğumuz işçiler “Bugün daha çok sözleşme ve ücret hesapları yapılıyor. Diğer gelişmeler bir gün konuşulup gidiyor. Ama Kızılay ve Libya’ya asker gönderme meselesi ötekilere göre daha çok konuşuldu. Ama onlar bile laf açıldığında dile getirildi.” Açılan konularda hükümete tepkinin arttığını ifade eden işçiler, “Kızılay meselesinde para aktarıldığı söyleniyor. Libya için ise ‘Ne işi var askerimizin orada’ diyor işçiler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Serpil Erdoğan’ı 9 kurşunla öldüren eski eşine "haksız tahrik" ve "iyi hal" indirimi!

SONRAKİ HABER

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Özlem Demirel Evrensel'i ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa