13 Şubat 2020 00:50

Firarileri böyle aramışlar: Eve gittik, yoktular!

10 Ekim'in 16 firari sanığı hakkında emniyet müdürlüklerine yazılan müzekkerelere gelen yanıtlar pes dedirtti! Emniyetin yaptığı tek şey sanıkların kayıtlı olduğu eve bakmak ve komşuya sormak oldu!

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların talebi üzerine 10 Ekim Katliamı’nın 16 firari sanığı hakkında yakalama emirlerinin akıbetini sordu. Antep, Kilis, Kırıkkale emniyet müdürlükleri bunun üzerine geçtiğimiz aylarda yıllardır firari olan IŞİD’lilerin ikametgah adreslerine giderek, evdekilere ve komşulara sormakla yetindi. 

10 Ekim Katliamı'nın 16 firari sanığının yargılandığı davanın dördüncü duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Mahkeme bir yılı aşkın süredir devam eden davanın son celsesinde, avukatların talebi üzerine firari sanıkların yoklukta tutuklama ve yakalama emrinin akıbetinin araştırılarak bilgi verilmesini istedi. 

Firari IŞİD’lilerin kayıtlı olduğu illerin emniyet müdürlüklerine yazılan müzekkerelere gelen yanıtlar pes dedirtti. Çünkü mahkemeden gelen yazı üzerine emniyet ve jandarmanın yaptığı tek şey geçtiğimiz aylarda sanıkların kayıtlı olduğu eve bakmak ve konu komşuya sormak oldu.

UZUN SÜREDİR HABER ALINAMIYORMUŞ!

Örneğin; 2012 yılından beri el Kaide ve IŞİD yöneticisi olarak aranan ancak fiziki takibe rağmen yakalanmayan Edremit Türe’nin evine 9 Aralık 2019’da polis gitti. Kırıkkale Emniyeti Terörle Mücadele Şubesinden mahkemeye verilen yanıtta, “İlimiz genelinde yapılan çalışmalarda yakalanması mümkün olmamış, araştırma neticesi tanzim edilerek tutanak yazımız ekinde gönderilmiştir” denildi. Polis tutanağında evdekilere ve çevredekilere sorulduğu, uzun süredir kendisinden haber alınamadığının öğrenildiği bildirildi.  

Antep İl Emniyet Müdürlüğü de firari sanıklardan Nusret Yılmaz, Ahmet Güneş, Deniz Büyükçelebi, Cebrail Kaya, Kenan Kutval, Hasan Hüseyin Uğur’un eskiden oturduğu evlere gitti. Kilis Elbeyli İlçe Jandarma Komutanlığı ise Mustafa Delibaşlar’ın kayıtlı olduğu Erikliyayla köyüne giderek evi kontrol etti ve komşulara sordu.

DAHA ÖNCE SERBEST BIRAKILMIŞLARDI 

Oysa katliamdan 4 yıl sonra akıbetleri sorulunca evlerinde aranan IŞİD’li sanıklar, uzun süredir takip altındaydı. İlhami Balı dinlenmesine rağmen ve zaman zaman askerle pazarlık yaparak binlerce IŞİD militanını Suriye’ye geçirdi. Nusret Yılmaz, 10 Ekim Katliamı’ndan arandığı dönemde Gürcistan tarafından sınır kapısında iki kez yakalanmasına rağmen serbest bırakıldı. Bir yol çevirmesinde tutuklanan Ahmet Güneş de birinin kafasını kestiği görüntülere rağmen tahliye edilmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Fincancı, Müftüoğlu ve Şahin Evrensel e-gazeteye abone oldu

SONRAKİ HABER

Bülent Falakaoğlu: Toplumun yarısı mutlak yoksullukta yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...