12 Şubat 2020 10:22

SF Trade Tekstil'de kadın işçilerin direnişi 110'uncu gününde

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan SF Trade işçisi kadınların direnişi 110'uncu gününde.

Fotoğraf: MA

Reklam

İzmir'de SF Trade Tekstil'de sendikalı oldukları için işten çıkarılan kadınların eylemi 110'uncu gününde. İşçilerden Sevcan Sarıoğlan, asılsız iddialarla işine son verildiğini belirterek, fabrikadaki baskılara değindi.

İzmir Gaziemir Serbest Bölge’deki SF Trade Tekstil’de, Deriteks Sendikasına üye oldukları için işlerine son verilen kadın işçilerin başlattığı direniş 110 gününü geride bıraktı. Eyleme 10 Ocak tarihinde dahil olan kadın işçilerden Sevcan Sarıoğlan, fabrikadaki baskılar ve uğradıkları haksızlıkları aktararak, direnişlerine ilişkin konuştu.

"İŞÇİLER SÜREKLİ AŞAĞILANIYOR"

Fabrikada yoğun iş mesailerine rağmen hak ettikleri ücretin ödenmediğini belirten Sarıoğlan, yöneticilerin sürekli daha fazla üretim için işçilere baskı yaptığını söyledi. Çoğu işçinin aşağılandığına dikkat çeken Sarıoğlan, bu koşulları değiştirmek için sendikalı olduklarına işaret etti. "İş barışını bozmak, kavga çıkarmak ve çalışan diğer işçilerden borç para alıp vermemek" gibi iddiaların işten atılmasına gerekçe yapıldığını belirten Sarıoğlan, söz konusu iddiaların asılsız olduğunu söyledi.  

"YENİ TAKTİK: ASILSIZ İDDİALAR"

Sarıoğlan, “İnsan Kaynakları Müdürüne, 'Bu söyledikleriniz doğru değil. İşçilerden bu iddiaları söyleyen varsa bizi yüzleştirin, kabul etmiyorum' dedim. Önce benden savunma yazmamı istediler, ben de iddiaların asılsız olduğunu yazılı olarak savundum. Ardından da ihtar yazdılar ve imzalamamı istediler. Ben de karşı çıkarak imzalamadım ve tazminatsız olarak işten çıkarıldım. 8 yıldır çalıştığım iş yerinden asılsız iddialarla, iftiralarla atılmak çok üzücü” diye konuştu.

Şirketin İnsan Kaynakları Müdürü ile yaptığı görüşme boyunca sendikadan hiç bahsedilmemesine şaşırdığını söyleyen Sarıoğlan, “Sendikalı olduğum için işten çıkarmak yerine asılsız ve iş barışını bozmak gibi iddialarla işten çıkarmaları işverenin yeni bir taktiği" dedi.

"GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

Benzer nedenlerle işten çıkarılan diğer kadın işçilerle birlikte direnişe yolunu seçtiğini ifade eden Sarıoğlan, işe geri dönene kadar mücadeleyi sürdüreceğini vurguladı. Sarıoğlan, “Ben de arkadaşlarımla beraber direnmeye devam edeceğim. Hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Tazminatsız bir şekilde, üstelik iftira atarak işten çıkarıldım. Tüm haklarımız için hem hukuki süreçleri işleteceğiz hem de fiili olarak mücadelemize devam edeceğiz” diye ekledi. (İzmir/MA)

Reklam