12 Şubat 2020 05:36

Erdoğan'ın sosyal medyayı hedef almasının ardından Ulaştırma Bakanlığı harekete geçti

Erdoğan'ın "Sosyal medya tam bir başıboş mecra haline dönüşmüştür" sözlerinin ardından Bakanlık da konuyla ilgili çalışmalarının olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Programların, telefonların, bilgisayarların, tabletlerin her ay güncellendiği bir ortamda internet ile ilgili yasaların da bu değişime ayak uyduruyor olması lazım. Gerçek hayatta suç olan, internet üzerinde de suçtur. Bunun uygulamasıyla ilgili önümüzdeki dönemde de çalışıyor olacağız" dedi. Erdoğan 2 gün önce "Sosyal medya tam bir başıboş mecra haline dönüşmüştür" ifadelerini kullanmıştı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, internette medya haber siteleri ve özellikle sosyal medyada yer alan yalan haberlerle ilgili mevcut yasal düzenlemelerin de güncellenmesi gerektiğini belirtti. Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuşan Sayan, '5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un, internet ortamındaki değişime uyum sağlamak amacıyla çok hızlı bir şekilde değişmesi gerektiğini kaydetti. Sayan, "Son zamanlarda özellikle yalan haber, dolandırıcılık gibi konularda internetin çok fazla ön plana çıktığı, adeta 'karakter suikastı' denilebilecek işlerin yapıldığı ve siber zorbalık sonucunda çok farklı neticelere ulaşıldığını gözlemlemekteyiz. Biz de bunlarla ilgili sürekli değişen ve gelişen mecrada tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi özellikle sosyal medya kuruluşlarının bir yetkili ataması, Türkiye'de ofis açmaları; bunların yapılmadığı takdirde nasıl uygulamaların olacağı ile ilgili çalışmalarımız ve tasarımlarımız mevcut durumdadır. İnşallah önümüzdeki süreçte yasalaşması akabinde bunları uygulamaya koyuyor olacağız" dedi.

“YALAN VE MANİPÜLASYONA YÖNELİK KAYGIMIZ VAR”

Sayan, internetin geneli ile ilgili olarak yasal bir çerçevenin var olduğunu hatırlatarak, "İnternet ortamı öyle bir ortam ki; düşünün, telefonlarınız ya da işletim sistemleriniz bunlar neredeyse her ay kendini güncelliyorlar. Programların, telefonların, bilgisayarların, tabletlerin her ay güncellendiği bir ortamda internet ile ilgili yasaların da bu değişime ayak uyduruyor olması lazım. Bu değişime göre vatandaşların korunmasının mümkün hale gelmesi lazım. Vatandaşların korunması, siber zorbalığın önlenmesi, yalan ve manipülasyona yönelik hareketlerin düzgün mecrada çözülmesi gerekir. Gerçek hayatta suç olan internet üzerinde de suçtur. Bunun uygulamasıyla ilgili önümüzdeki dönemde de çalışıyor olacağız. Biz vatandaşın verisine sahip çıkmak ve internet ortamında bu verilerin güvenliğini sağlamak, yalan haber ve manipülasyona karşı bir anlamda mücadelemizi devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Şubat 2020 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, “İnsanlarımızın gerçek hayatla bağlarını güçlendirmemiz gerekiyor. Özellikle sosyal medya bu bakımdan tam bir çöplük, tam bir başıboş mecra haline dönüşmüştür. İnsanların dolandırıldığı linçe tabi tutulduğu her türlü haklarının ihlal edildiği böyle bir sanal dünyaya asla teslim olmayacağız. Gerçek hayatta suç olan her şeyin internet ortamında da aynı karşılığı bulması şarttır" demişti. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta İdil Devlet Hastanesinde yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Juan Guaido Venezuela’ya dönüşünde protestolarla karşılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa