11 Şubat 2020 18:31
Son Güncellenme Tarihi: 12 Şubat 2020 08:50

İTÜ’de cezalara karşı dayanışma çağrısı

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri, arkadaşlarına verilen cezalar sonrasında Ayazağa Kampüsünde bir araya gelerek forum gerçekleştirdi, dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri, arkadaşlarına verilen cezalara karşı İTÜ Ayazağa Kampüsünde bir araya gelerek forum yaptı, "Cezalara kaşı dayanışma içinde olacağız" dedi. Forumda ceza alan öğrencilerden bazılarının açtıkları davalarla yürütmeyi durdurma kararı aldırdığına dikkat çekilerek diğer öğrencilerin de cezalara karşı dava açacakları belirtildi.

Forumun ardından İTÜ öğrencileri taleplerini şöyle sıraladı:

  • Kalıcı öğrenci kantini açılmalı.
  • Okuldaki temel gıda maddelerinin fiyatları düşürülerek ve sabitlenmeli.
  • Boykot sürecinde açılan bütün soruşturmalar ve cezalar geri çekilmeli.
  • Öğrenciler üzerindeki güvenlik terörü son bulmalı.  

Evrensel'e konuşan İTÜ İç Mimarlık Bölümünden bir öğrenci, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olan İTÜ’nün öğrencilere karşı takındığı bu tutumun çok üzücü ve şaşırtıcı olduğunu belirterek "Protesto öğrencilerin en doğal hakkı. Yapılan protestoya karşı İTÜ'nün verdiği bu ağır cezalar öğrencilerin birlikteki hareketini engellemek, yıldırmak için" dedi. Üniversitenin bu tutumu karşısında öğrencilerin boykota devam etmesi gerektiğini ifade eden öğrenci, boykot sonunda verilen cezaların kalkması ve boykotun nedeni olan kantin fiyatlarının, özel işletmelerin fiyatlarının makul seviyeye çekilmesi gerektiğini söyledi.

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden bir diğer öğrenci ise İTÜ yönetiminin öğrencilerin bir araya gelmeye başlamasından rahatsız olduğunu dile getirdi. Rektörlüğün öğrencilerin okuldaki birçok şeye karşı ufak çaplı da olsa bir karşı çıkışın başlamasından rahatsız olduğunu, öğrencilerin bir araya gelmesinin önünü kesmeye çalıştığını belirten öğrenci, "Haklı olduğumuz konularda hakkımızı sonuna kadar aramalıyız. Okulda başta yüksek fiyatlar olmak üzere öğrenci aleyhine olan birçok soruna karşı daha duyarlı ve sorumlu davranmalıyız” dedi.

ÖĞRENCİYİ DÜŞÜNMÜYORLAR

İTÜ kantinlerindeki yüksek fiyatları ve buna karşı çıkan öğrencilere rektörlüğün verdiği cezaları Mimarlık Fakültesi öğrencileriyle konuştuk. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğrencisi Şevval, Maslak’ta yurtta kalan bir öğrenci olarak yemekhaneye her zaman yetişemediğini belirterek “Ben şanslıyım yurdumda mutfak var. Ama bu imkana sahip olmayanlar var.Bu durumda dışarıdan yemeye mecbursun.Bu da öğrencileri maddi anlamda olumsuz etkiliyor” dedi. Şevval, kantinlerin öğrenci bütçesine göre pahalı olduğunu ve bu yüzden öğrencilerin okul dışından yemek siparişi vermek zorunda kaldığını anlattı. Öğrencilere verilen haksız cezalarla öğrencilerin eğitim haklarından mahrum edilmeye çalışıldığına işaret eden Şevval, bu cezalarla bir kez daha rektörlüğün öğrencilerle farklı kutuplarda olduğunu, yani öğrenci yararını düşünmediğini gösterdiğini söyledi.

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Nihat ise yüksek fiyatlara tepkinin diyetinin haksız yere bazı öğrencilere verilen cezalarla kesilmek istendiğine dikkat çekerek“Okul yönetimi bu tutumuyla okuldaki işletmelerin, sermayenin arkasında durduğunu öğrencilerin ise karşısında olduğunu teyit etmiştir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik ve borç kıskacı ölüme sürükledi

SONRAKİ HABER

Mecliste görüşülen İmar Kanunu'nda değişiklik teklifine 5 yeni madde eklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...