10 Şubat 2020 11:22
Son Güncellenme Tarihi: 10 Şubat 2020 14:53

İdlib için toplanan Türk ve Rus heyetlerinin görüşmesi sona erdi

Türk ve Rus heyetleri, İdlib'deki duruma ilişkin geçen hafta sonu yaptıkları görüşmeden sonra bugün bir kez daha görüştü.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türk ve Rus heyetleri, İdlib'deki duruma ilişkin geçen hafta sonu yaptıkları görüşmeden sonra bugün bir kez daha bir araya geldi. Görüşme sırasında açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmelerden sonuç çıkmaması durumunda Erdoğan ve Putin'in bir araya gelebileceğini açıkladı.

İdlib'deki duruma ilişkin Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin başkanlığındaki heyetler arası görüşmeler sona erdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, hafta sonu yaptıkları görüşmeden sonra bugün ikinci tur görüşmeler için heyetler Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi.

Tarafların kendi pozisyonlarını ortaya koyduğu görüşmelerde, Türk heyeti, tutumunu ve beklentilerini Rus tarafına aktardı.

Görüşmede, Türk tarafından Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Başkanlığından bir heyet de hazır bulundu.

Önal, Lavrentiev ve Verşinin başkanlığındaki heyetler, İdlib'deki duruma ilişkin görüşmelerini sonlandırdı.

Türk-Rus heyetler arası görüşmeler, cumartesi günü iki tur halinde 3 saatlik görüşmeler zarfında yapılmıştı.

ÇAVUŞOĞLU: SONUÇ ÇIKMAZSA ERDOĞAN İLE PUTİN BİR ARAYA GELEBİLİR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovenya Dışişleri Bakanı Miroslav Cerar ile düzenlediği ortak basın toplantısında Rusya ile devam eden İdlib görüşmelerine ilişkin konuşmuş, görüşmelerin ilk turunda mutabakat sağlanamadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Bir yol üzerinde uzlaşı olsaydı, bugünkü toplantıya ihtiyaç olmazdı. Bir mutabakat sağlanmadığı için, öneriler paylaşıldığı için devamı konusunda bir görüş birliği sağlandı. Bugün de 12.00'de bir toplantı başladı. İdlib'de bir an önce ateşkese riayet edilmeli” ifadelerini kullanmıştı.
 
"Rejimin saldırıları durdurulmalı, yoksa gerekli adımları atacağımızı zaten söyledik'' diyen Çavuşoğlu, görüşmelerden sonuç çıkmazsa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir araya gelebileceğini de söylemişti.

ÇELİK: SALDIRILARA KARŞILIK VERİLECEK

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, MYKY sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, İdlib gündemine ilişkin "Saldırılara misliyle karşılık verilmeye devam edilecektir" dedi.

Çelik'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"(İdlib'e Suriye'nin saldırısı) Rejim hedeflerini ateş altına alma faaliyeti yoğun bir şekilde kesintisiz sürmektedir. Bugün ortaya çıkan tablo, rejimin saldırganlığının aynı şekilde devam ettiği, çatışmasızlık bölgesinin statüsünün yok edilmesine dönük bütün kuralları, bütün mutabakatları ihlal eden yaklaşım içinde olduğudur."

"Gözlem noktalarından çekilme gibi bir şey söz konusu değildir."

"Saldırılara misliyle karşılık verilmeye devam edilecektir. Cumhurbaşkanımız, ilgili kurumlara gerekli talimatları vermiştir."

"Cumhurbaşkanımızın Sayın Putinle görüşmesi her zaman mümkündür. Bizden de onlardan da talep olabiliyor. Gelen heyetle ilgili görüşmeler devam ediyor, henüz somut bir netice yok. Görüşmeler devam edecektir. Rejim saldırganlıkla ihlal ettiği çizginin gerisine çekilinceye kadar TSK gereken çalışmaları yapacaktır. Rejim bu ihlalleri yaparken terörle mücadeleden bahsediyor ama asıl yaptığı terördür"

"Verilen karşılıklar zaten bir operasyondur. Ama biz bunu herhangi bir yeri ele geçirmek için, mutabakatların dışındaki bir mevziyi ele geçirmek için, bir hedefe ulaşmak için yapmıyoruz. "

"NATO'nun doğası gereği Türkiye ile dayanışma göstermesi gerekir. 'Türkiye şu kadar saldırıya uğruyor, güney sınırlarımızı koruyor, mültecileri barındırarak çok büyük iş yapıyor' açıklamalarını sık sık duyuyoruz. Bu açıklamaları yapıp Türkiye'yi takdir edenlerden, Türkiye'nin yanında nasıl duracağına dair de sözler duymak istiyoruz." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik verileri, İdlip meselesi... | İskender Bayhan değerlendiriyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın hedefinde yine sosyal medya var: Tam bir çöplüğe dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...