10 Şubat 2020 10:37

CHP'li Veli Ağbaba: Türkiye'deki işsiz sayısı Bulgaristan nüfusundan fazla

TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, geniş tanımlı işsiz sayısının ise Bulgaristan nüfusundan daha fazla olduğunu söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye genelinde artan işsiz sayısı her geçen yıl yüz binlerle ifade ediliyor. TÜİK verilerine göre değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye’deki işsiz sayısının İzmir nüfusu kadar, geniş tanımlı işsiz sayısının ise Bulgaristan nüfusundan daha fazla olduğunu söyledi. Ağbaba, 2019 yılından 20’den fazla yurttaşınsa geçim sıkıntısı ve işsizlikten dolayına yaşamına son verdiğine dikkat çekti.

Türkiye genelinde işsiz sayısının geçen yıl kasım ayına göre 327 bin kişi artarak 4 milyon 308 bin kişi olduğunu söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Yani daha açık söylememiz gerekirse neredeyse İzmir nüfusu kadar işsizimiz olmuş durumda. Dar tanımlı işsiz sayısına iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, iş bulma ümidi olmayanlar, zamana bağlı eksik istihdam edilenler, mevsimlik çalışanlar ve diğer sebepleri de dahil ettiğimizde bu oran 7,7 milyon civarına denk gelmektedir. Bu durumda geniş tanımlı işsiz sayımız komşumuz Bulgaristan’ın nüfusundan daha büyüktür” diye konuştu. İşsizlik hesaplamalarında TÜİK verilerinde ise büyük çelişkiler olduğuna dikkat çeken Ağbaba, "TÜİK, Berat Albayrağ’a bağlı bir kurum gibi çalışmakta, gerçekleri çarpıtmakta ve suç işlemektedir" diyerek 2019 yılında 20’den fazla yurttaşın ise geçim sıkıntısı ve işsizlikten dolayı yaşamına son verdiğine değindi.

Türkiye’de işsizliğin içinden çıkılamayan sosyal bir sorun haline dönüştüğüne dikkat çeken Ağbaba, "İşsizlik AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 2 milyon 700 bin idi. Şimdi 4 milyon 308 bin kişi. AKP 18 yılda ülkeyi işsizliğin kol gezdiği ve insanların işsizlikten kaynaklı canına kıydığı bir noktaya getirmiştir" dedi.

"TÜİK, BERAT ALBAYRAK’A BAĞLI BİR KURUM GİBİ ÇALIŞIYOR"

TÜİK’in hazırladığı verilerde büyük çelişkiler olduğunu belirten Ağbaba, "TÜİK verilerine göre çalışabilecek çağda nüfus artışı bir yılda 944 bin kişi artarken,  iş gücüne katılanların sayısı ise bu bir yılda sadece 182 bin kişi. Yani, TÜİK verilerine göre çalışma nüfusunda olan 7 yüz binden fazla vatandaş çalışma gereği duymamıştır. Bu oranın hiçbir mantıkla izah edilebilecek bir yanı yoktur. Çünkü ülkede bir hanenin tek bir maaşla geçinebilmesi imkansızken, açlık ve yoksulluk sınırı her geçen ay artarken insanların geçinebilmesi için iş aramayı bırakması sizce mantıklı mıdır? TÜİK’in yayımladığı veriler ciddi şüphe barındırmaktadır. Özellikle TÜİK’in hem enflasyon verileri hem de işsizlik verileri ciddi manada tezatlıklar içermektedir. TÜİK Berat Albayrağ’a bağlı bir kurum gibi çalışmakta, gerçekleri çarpıtmakta ve suç işlemektedir" diye konuştu.

"İŞSİZLİK VE HAYAT PAHALILIĞINI ÜSTLENEN BİR TANE İKTİDAR YETKİLİSİ YOK"

Bakan Berat Albayrak’ın işsizliğin ve enflasyonun ülke gündeminde kalıcı olarak çıkarılacağı konusundaki açıklamalarına atıfta bulunan Ağbaba, “Lakin yapılan açıklamalar yaşanılan acıları gizlemeye yetmiyor. Aksine her gün yeni acılar ülke gündemini meşgul etmeye devam ediyor. İşsizlik ve hayat pahalılığı artık sosyal bir sorun haline dönüşmüş iken bu işin sorumluluğunu üstlenen bir tane iktidar yetkilisi ortada yok. Bu vurdumduymaz ve pişkince tavrın neticesinde ise insanlarımız her gün birer ikişer canlarına kıyıyor” dedi.

"2019’DA 20’DEN FAZLA KİŞİ İŞSİZLİK VE GEÇİM SIKINTISI NEDENİYLE İNTİHAR ETTİ"

Son olarak Hatay’da Adem Yarıcı’nın işsiz ve çocuklarının aç olduğu için kendisini ateşe verdiğini anımsatan Ağbaba, "Yurttaşlarımız sadece işsiz oldukları için yaşamlarına kast etmiyor, çalışan yurttaşlarımızda geçinemedikleri için canlarına kıyıyor. Geçtiğimiz 2019 yılında 20’den fazla yurttaş hem geçim sıkıntısı hem de işsizlik nedeni ile hayatlarına son verdi. Bu durumun sorumlusu kim?" diye seslendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yine taktık maskeleri

SONRAKİ HABER

ALKUD deprem bilgilendirme semineri düzenleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...