11 Şubat 2020 00:04

Yine taktık maskeleri

Çin’in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan koronavirüs (2019-nCoV) Türkiye’de de endişeyle karşılandı. Peki nedir bu koronavirüs? Nereden çıktı? Önlem alınıyor mu? Bir tıp öğrencisi yazdı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

2019’un son aylarında yaklaşık 10 yıl sonra yeniden baş gösteren domuz gribi (H1N1) virüsü sonrasında Çin’in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan koronavirüs (2019-nCoV) Türkiye’de de endişeyle karşılandı. Peki nedir bu koronavirüs? Nereden çıktı? Önlem alınıyor mu?

2002’DEN 2019’A

Koronavirüsler insanları ve çok çeşitli hayvan türlerini enfekte edebilen RNA virüsleridir. İnsanlarda soğuk algınlığından zatürreye kadar değişen çok çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olurlar. İlk olarak 2002’de yine Çin’de ortaya çıkan ve yarasalardan bulaştığı düşünülen SARS-CoV çoğu Çin’den olmak üzere 5 kıtadan 33 ülkede 8 bin kişiyi etkisi altına almış ve yaklaşık 800 kişi bu hastalıktan hayatını kaybetmişti. Daha sonraları Suudi Arabistan ve çevresinde tespit edilen ve develerden bulaştığı saptanan MERS-CoV salgını da 5 kıtada ve 27 farklı ülkede 2 bin 229 olguda saptanmış, olgulardan 791’i hayatını kaybetmişti.

ALINAN(!) ÖNLEMLER

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezlerinin (CDC) hazırladığı ve sıklıkla güncellenen haritaya göre Türkiye’de henüz koronavirüs vakasına rastlanmadı fakat halkın, devlet eliyle alınması gerekip de alınmayan önlemlere, neredeyse işlevsiz hale gelmiş/getirilmiş sağlık sistemine tepkisinden çekiniliyor olup tespit edilen vakaların kamuoyuyla paylaşılmıyor olabileceği şüphesini uyandırıyor. Havalimanlarındaki olası enfekte yolcuların kontrolünün yalnızca termal kameralara indirgenmiş olması, 2019 Aralık ayından beri vakaların görülmeye başlanmasına karşın THY’nin Çin uçuşlarını 3 Şubat 2020 itibariyle yalnızca şubat ayı sonlarına kadar iptal ettiğini duyurması kapitalist düzende bir kez daha halk sağlığının hatta yaşam hakkının maddi kazancın gölgesinde kaldığını gösterdi.

AÇIKLAMALAR YETERLİ Mİ?

Kişisel blog tabanlı olması sebebiyle bilgi kirliliğinin kaçınılmaz olduğu fakat günümüz medya organlarının yandaş olması sebebiyle, koronovirus hakkında bilgi ve görüş alışverişi sosyal medya platformlarından sürdürülüyor. Yanlış ve daha çok komplo teorileri üzerine kurulu gönderiler yerine yetkililerden ikna edici, güncel ve ‘dut pekmezi’nden daha bilimsel olacak açıklamalar, endişeli halka yapılacak bir jest değil, aksine yetkili makamların sorumluluklarından biridir.

NELER YAPABİLİRİZ?

Günlük temizliğe verilen önemi arttırıp alkol bazlı temizlik malzemeleri kullanılmalı. Kalabalık yerlerde maske kullanımı ve fiziksel temastan kaçınılması koronavirüs ve diğer enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasını önlemede etkili olup herhangi bir belirtide sağlık kuruluşlarına başvurulması birey ve halk sağlığı açısından büyük öneme sahip.

Bir tıp öğrencisi 

ÖNCEKİ HABER

Çeşme başında memlekete dair sohbetler

SONRAKİ HABER

CHP'li Veli Ağbaba: Türkiye'deki işsiz sayısı Bulgaristan nüfusundan fazla

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa