09 Şubat 2020 22:30

Metalde sendikacılar işçi gibi düşünmüyor

İSDEMİR’den emekli Makina Mühendisi Halil Katkat yazdı: "Üç metal sendikası da kendi sayfalarında bu yüzde 17 zammı bir zafer olarak ilan ediyorlar. Olayın neresinden tutacağını insan şaşırıyor."

Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Paylaş

Halil KATKAT
İSDEMİR’den emekli Makina Mühendisi
İskenderun

130 bin metal işçisini ilgilendiren MESS grup sözleşmesinde, patronlar ile Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş sendikaları arasındaki aylarca süren görüşmeler sona erdi. Daha önce biz işçimizden habersiz, işçimizin razı olmadığı sözleşmeye imza atmayız diyen sendikacılar hepsi de anlaşmış gibi yüzde 17 zamma imza attılar. İmzalamadan önce işçilere sordular mı? Bu soruya konunun muhatabı işçiler yanıt vermelidir.

Daha 29 Ocak’ta Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları patron sendikası MESS’le sözleşme imzalandığında Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu basının karşısına geçip “Biz bu yüzde 17 zammı kurullarımıza götürdük, kurullarımız bu zammı yetersiz buldu, MESS’e de şunu söyledik, getireceğiniz teklifi kurullarımıza götürürüz eğer kurullarımız kabul ederse imzalarız. Biz grev kararı aldık 5 Şubat’ta greve çıkacağız. 2015’te hükümet grev erteleme kararı almıştı; onu Yargıtay bozdu hem de 50 bin lira tazminat ödemeye hükmetti. Bu defa da ertelerse yasaya aykırı olan bir karara uymayız” dedi.

Buraya kadar güzel. “Sayın sendika başkanı sendikacı gibi davranıp kararlılık sergiliyor ve işçi temsilcilerine güveniyor” diye düşünüyordum. Sanıyorum işçilerin çoğunluğu da böyle düşünüyordu. Ama 2 Şubat akşamı Birleşik Metal-İş Sendikasının internet sayfasına bakanlar gördü ki toplu sözleşme imzalanmış. Grev kararı da kalkmış. Hem de Türk Metal ve Özçelik-İş’in imzaladığı sözleşmenin aynısı. Madem aynısını imzalayacaktınız bu yalancı pehlivanlığa ne gerek vardı?

Sayın Serdaroğlu 2015’te de bu grev ertelemenin yasalara aykırı olduğu belliydi ve siz sendika olarak grev kararı alıp grev pankartlarını fabrikalara asmıştınız. Grev erteleme kararı hükümetten çıkınca işçilerin greve devam etme kararlılığını hiçe sayarak grev pankartlarını toplayıp grevden vazgeçtiniz.

Üç metal sendikası da kendi sayfalarında bu yüzde 17 zammı bir zafer olarak ilan ediyorlar. ‘İşçilerini enflasyona ezdirmemişler’, MESS üç yıllık sözleşme dayatmasını geri almış vb iddialarla. Nasreddin Hocanın eşeğini kaybedip yeniden bulma sevinci gibi...

Olayın neresinden tutacağını insan şaşırıyor. Ya zaten sözleşmeler iki yıllık değil miydi?  Bunu MESS’in kendisi isteyip sonra geri çekmesi neden zafer oluyor? Siz işçileri düşünüyorsanız neden MESS’in karşısına bir yıllık sözleşme yapalım diye çıkmadınız? Siz bir yıllık sözleşme yapsaydınız da işçiler onu kutlasaydı. Sözleşme zamlarını yıllık enflasyona göre hesapladığınıza göre bir yıllık sözleşme işçiler için daha uygun.

Eskiden beri yapılan toplu sözleşmelerde sendikacıların büyük gürültü kopardıkları, hatta birbirleriyle yarıştıkları şey ücret zammıdır. Sanki işçilerin başka talepleri yokmuş gibi... İşçileri, ben daha iyi fark aldım iddiasıyla kandırıp kendi sendikasına çekebilmek için bu ücret zammını kullanırlardı. Şimdi öyle anlaşılıyor ki sistem, bu sendikaların kuruş mertebesinde bile farklı zam almalarına izin vermiyor.

Enflasyonu baz alarak toplu sözleşmeye oturmak zaten işverenin de istediği ve arayıp bulamadığı bir şeydir. Bir Ford Otosan işçisi şöyle diyor: “Ben işverene 110 bin lira kazandırdım, bana 450 lira zam verildi.” Şimdi bir düşünün sendikacı masaya enflasyon oranıyla değil de bir işçinin işverene kazandırdığı üzerinden pazarlığa otursa ve bir işçi ayda sana 110 bin lira kazandırıyor; hiç olmazsa bu karı bölüşelim dese işveren masaya oturur mu? Bu otomotiv işçisinin dediğini gerçekçi bulmayabilirsiniz; ama bir sınıf sendikasının bakması gereken ve bu işçinin bakış açısı olmalıdır. Bir işçinin kazandırdığı ile işçiye verilen arasında bir bağ kurulmalıdır.

Bürokratik sendikacılığın gelip dayandığı yer teslimiyet ve sözleşmelere işveren tarafından bakmaktır.

ÖNCEKİ HABER

Rusya Uzmanı Kerim Has: İdlib’deki cihatçıların yönü Türkiye toprakları!

SONRAKİ HABER

Demiryolları yönetimi fahiş zamları savundu: Yüzde 238 zammı adalet için yapmışlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...