09 Şubat 2020 13:44

Kıbrıs’ta yine barış değil ilhak tartışılıyor

KKTC Lideri Mustafa Akıncı, The Guardian'a Kıbrıs’ın Türkiye’ye ilhakına karşı olduğunu söyledi. Medya sözleri üzerine Akıncı'yı hedef gösterdi, Akıncı’nın sözcüsü yapılanlara “Faşizan yaklaşım" dedi.

Yeni Düzen, Afrika, Halkın Sesi ve Kıbrıs Postası gazetelerinin manşetleri

Paylaş

KKTC Lideri Mustafa Akıncı’nın The Guardian gazetesiyle yaptığı ve Kıbrıs’ın Türkiye’ye ilhakına karşı olduğu vurgusu da yaptığı söyleşisi tartışma yarattı. AKP hükümeti ve iktidar yanlısı medya, Kıbrıs’ın “Türk ve Türkiye’nin parçası olduğu” iddiasıyla Akıncı’yı hedef gösterdi. Akıncı’nın sözcüsü ise açıklamaları “Faşizan yaklaşım” olarak nitelendirdi.

AKINCI NE DEDİ?

6 Şubat’ta yayınlanan söyleşide Akıncı, asıl olarak eşitlik temelinde bir federasyon kurulamazsa adanın kalıcı olarak bölünmesi riskine dikkat çekti ve Guardian da söyleşinin başlığını “Kıbrıslı Türk lider, Kıbrıs’ın kalıcı bölünme ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı” şeklinde attı.

Akıncı, gazetenin soruları üzerine “ilhak” tartışmalarını da yorumladı. Hatay Cumhuriyeti’nin 1939’da Türkiye’ye bağlanmasını kabul eden Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’e atıfta bulunarak “Ben Tayfur Sökmen olmayacağım” dedi. Kıbrıs’ın kuzeyinin, Rusya’nın Kırım’da yaptığı gibi Türkiye’ye “ilhak” edilmesini, “korkunç” bir ihtimal olarak nitelendirdi. Habere göre, Türkiye ile “ana vatan-yavru vatan” değil, “Bağımsız, kardeşlik ilişkisi” istediklerini de söyledi.

ART ARDA TEPKİLER

Kırım’ın Rusya’ya katılmasına daha birkaç gün önce Cumhurbaşkanlığı seviyesinde tepki gösteren AKP hükümeti Kıbrıs konusunda ise tam tersi bir tutum sergilemeye devam etti. AKP yanlısı gazeteler Akıncı’yı hedef gösterirken hükümet yetkilileri ve MHP Lideri Devlet Bahçeli gibi siyasetçilerden de “istifa” çağrıları yapıldı. Bahçeli ayrıca “Kıbrıs Türk’tür Türk kalacak” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak gazetesi birinci sayfasında “Akıncı düşman gibi” başlığını kullandı. Akşam gazetesi Bahçeli’nin ağzından “Akıncı’dan istifa bekliyoruz” sözünü başlığa çıkarırken, Ortadoğu gazetesi “Rum’a ne hacet” başlığıyla istifa çağrısını manşetten verdi. Akit gazetesi de her zamanki üslubuyla “Haçlı’nın Akıncısı derhal istifa et” manşeti attı.

"TÜRKİYE’NİN PARÇASI" SÖYLEMİ

Akıncı’ya yönelik hükümet kanadından açıklamalar dün de devam etti. AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Akıncı’nın sözlerinin kabul edilemeyeceğini savunarak, “Bir an evvel yapması gereken, makamının gerektirdiği şey, derhal bu sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyleyip Kıbrıs Türklerinden, Türkiye’den özür dilemesidir” dedi. Kurtulmuş, Kıbrıs’ta yaşayan herkesin “Kıbrıs’ın hem fiziki hem manevi olarak Türkiye’nin bir parçası olduğunu bildiğini” ileri sürdü.

Bu arada KKTC Başbakanı Ersin Tatar da Akıncı’yı eleştirenler arasındaydı. Tatar, “KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın olmayan bir şeyi ileri sürerek Türkiye'ye yönelik eleştiriler yöneltmesi, seçimleri kazanma niyetli son derece yanlış bir davranıştır” dedi.

AKINCI’NIN SÖZCÜSÜ: FAŞİZAN BİR YAKLAŞIM

KKTC Cumhurbaşkanlığı Barış Burcu ise MHP Başkanı Devlet Bahçeli’ye tepki gösterdi. Yenidüzen gazetesinin haberine göre Burcu, “Kıbrıslı Türklerin hedefi Rum tarafının azınlığı olmak, ya da Türkiye’ye ilhak olmak değildir. Çabamız, Kıbrıs Türk Halkı olarak özgün karakter ve kimliğimizi koruyarak, dünyadaki saygın yerimizi eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde elde etmektir” dedi.

“Cumhurbaşkanımız, Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesi gibi, KKTC’nin Türkiye’ye ilhakı olasılığını soran gazeteciye bunun yanlışlığını vurgulamış, Kıbrıslı Türklerin böyle bir talebi bulunmadığını, bunu kabul edilemez korkunç bir senaryo olarak nitelediğini ve bunun Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek çıkarlarına da uygun olmadığını izah etmiştir” diyen Sözcü, “Devlet Bahçeli bunun üzerine, çağ dışı kalmış ırkçı ve faşizan anlayışla ve Türkiye’de sıklıkla kullandığı çatışmacı bir dil ile Cumhurbaşkanımıza ağır hakarette bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

"BARIŞIN DEĞERİNİ BAHÇELİ’DEN DAHA İYİ BİLİR"

Sözcü Barış Burcu, “Cumhurbaşkanımız her Kıbrıs Türkü gibi 1974 Harekatı’nda görev üstlenmiş, yanında silah arkadaşları şehit düşen, kendi de yaralanan şerefli bir gazidir. Bundan dolayıdır ki savaşın ne demek olduğunu bizzat yaşamış biri olarak, barışın değerini MHP Başkanından çok daha fazla takdir edebilecek bir konumdadır” diyen Barış Burcu, “Devlet Bahçeli’nin ağır hakaretlerinin tümünü öncekilerde olduğu gibi kendisine aynen iade ediyoruz” dedi.

KIBRIS GAZETELERİ NASIL GÖRDÜ?

Kuzey Kıbrıs’ta da gazetelerin gündeminde Akıncı tartışması vardı. Halkın Sesi gazetesi “Yeni gerilim” başlıklı manşetinde Akıncı’ya yönelik Kıbrıs ve Türkiye’den gelen tepkilere yer verdi. Kıbrıs Postası “Akıncı Türkiye’yi kızdırmayı yine başardı” manşeti atarken, Vatan gazetesi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu'nun sözlerini sürmanşet yanından “Hakaretlerin tümünü Devlet Bahçeli'ye aynen iade ediyoruz” başlığıyla gördü. Yenidüzen gazetesi “İlhak değil hedef barış” manşetiyle Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) konuyla ilgili açıklamasını manşet yaptı. Gazetenin birinci sayfasında Bahçeli’ye tepkiler öne çıktı.

Afrika gazetesi, “İlhakçılar kelle istiyor” manşeti atarak, “Akıncı’nın The Guardian gazetesine demeci Türkiye’de ve toplumumuzdaki ilhakçıları çileden çıkardı... Sıraya girip Akıncı’yı topa tuttular...” dedi.

Kıbrıs Yenidüzen Gazetesi Yazarı Niyazi Kızılyürek de dünkü “Devlet Bahçeli Enosisçidir!” başlıklı köşe yazısında Bahçeli'yi eleştirdi. Yazısında Türkiye hükümetlerinin Kıbrıs politikalarının tarihini özetleyen Kızılyürek, “Barışsever Kıbrıslı Türkler bugün Kıbrıs’ta barış için mücadele etmek zorunda kalıyorlarsa, bu, geçmişin hatalarını düzeltmek, Türkçü hayaller ve imparatorluk hevesiyle kaybedilen bir davayı kazanmak içindir” dedi. “Kıbrıslı Rumlar uzun yıllar Enosis-Milliyetçiliği yaptılar ve ‘Kıbrıs Helen’dir’ dediler. Şükür ki bunlardan artık çok kalmadı” diye yazan Kızılyürek, “Fakat Devlet Bahçeli hâlâ ‘Kıbrıs Türk’tür’ diyor ve Kıbrıs’ı Türkiye’ye bağlamak istiyor. Yani, açıkça Enosis-Milliyetçiliği yapıyor... Kıbrıslı Türk barışsevereler Helen-Enosisine ne kadar hayır dedilerse, Türk-Enosisine de o kadar hayır demeye kararlıdırlar. Önümüzdeki döneme damga vuracak olan, bu mücadele olacaktır...” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Depremler, çığ, koronavirüsü, uçak kazası, Başkentgaz, Kızılay, Ensar, TÜRKEN…

SONRAKİ HABER

"Kristal-İş Sendikası özelinde de önümüzde hataların düzeltilmesi için bir süreç var"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa