09 Şubat 2020 22:50

Zeynep Altıok: Madımak Katliamı hükümlüsü Turan Kılıç'ın affedilmesi suça teşvik

Madımak Katliamında babası Metin Altıok’u kaybeden CHP Eski Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, katliamın hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç'ın affedilmesini “Suça teşvik” şeklinde yorumladı.

ARŞİV | Fotoğraf: Burcu Yıldırım/EVRENSEL

Reklam

Eda AKTAŞ
İzmir

Madımak Katliamında babası Metin Altıok’u kaybeden CHP Eski Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, katliamın hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedilmesine tepki gösterdi.Sivas'taki Madımak Oteli'nde 1993 yılında 35 kişinin katledildiği katliamla ilgili yargılamada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Ahmet Turan Kılıç'ın kalan cezasının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yaşı ve hastalığı gerekçe gösterilerek affedilmesine ilişkin tepkiler devam ediyor. Katliamda babası Şair Metin Altıok'u kaybeden CHP Eski Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı karara tepki göstererek, “Katil Ahmet'in serbest bırakılması ayrımcılık ve nefret üzerinden işlenen insanlık suçlarının cezasız kalmasıyla teşvik yaratan bir karardır" dedi.

"SANIKLAR BİR DE MAĞDUR GÖSTERİLİYOR"

Serbest bırakılan hükümlü Kılıç'ın ana davada müebbet hapis cezası alan 33 kişiden biri olduğunu hatırlatan Altıok, aranan sanıkların ise yaşadıkları adreslerinin tespit edilmesine rağmen bilinçli olarak yakalanmadığını söyledi. Aranan sanıklardan birinin Sivas'ta karakola 200 metre ilerde evinde yaşarken öldüğünü, bir diğerinin arandığı süreçte askere gittiğini, evlendiğini ve yaşamına devam ettiğini, başka bir sanığın da yurtdışında adresinin tespit edilmesine rağmen yakalanmadığını anlatan Altıok, sanıkları yakalamaya gönüllü olmayan iktidarın bir de sanıkları mağdur göstererek affetmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

"SİYASİ-İDEOLOJİK ORTAKLIK SÖZ KONUSU"

Sanık avukatlarının yıllar içerisinde AKP'de bakan, milletvekili ve üst düzey yönetici olmalarını da eleştiren Aktıok, “İnsanlık suçu işlemiş bir güruhun tüm sanıklarını savunan avukatların bir şekilde kariyer sahibi olmuş olması çok dikkat çekici. Burada bir siyasi ideolojik ortaklık söz konusu. Bu avukatların neredeyse tamamı her kademede görevli, ödüllendirilmiş olduğu bir durum var. Dolayısıyla Sivas Katliamının ödüllendirme mekanizmasının her boyutuyla devam ettiğini söyleyebiliriz. Dava sürecinin 27. yılındayız. Bir arpa boyu daha yol gidilmemiş durumda. Katliamla ilgili asıl soruşturulması gerekenlerin hiçbir şekilde soruşturulmaması ve davanın zamanaşımı ile baş başa kalmış olması adaletsizliktir" dedi.

"İNSANLIK SUÇLARINDA ŞAHSİ TASARRUF OLAMAZ"

Zaman aşımı olduğu zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Hayırlı olsun’ sözlerini hatırlatan Altıok, “O dönemden sanıklar mağdur gösterilerek serbest bırakılmaları konuşuluyordu. Ancak Ahmet Turan Kılıç ne gerekçe ile serbest bırakıldı? Neden tek kişiye özgü ve özellikle en üst mertebeden Cumhurbaşkanının şahsi tasarrufu ile gerçekleştirilmiş? Bunları bilmek istiyoruz. Cezaevinde sayısız hasta hükümlü varken, hiçbirine bir merhamet gösterilmezken insanlık suçu katliam gerçekleştiren bir şahsa özgü affın neye dayanarak yapıldığını, bu kişinin kiminle ilişkisi olduğunu ya da hangi örgüt veya dernekle ilişkisi olduğunu sorguluyoruz, öğrenmek istiyoruz. İnsanlık suçlarında zaman aşımı, devlet sırrı, şahsi tasarruflu af olmaz, olmamalıdır. Mecliste Sivas Katliamı davası araştırma komisyonu ve siyasi faili meçhul cinayetlerin araştırıldığı komisyonlar kurulup işletilmelidir. Taleplerimiz ve adaletin peşinde olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

"KATİLLERİ KORUMA GELENEĞİ DEĞİŞMEDİ"

Hükümlü Kılıç'ın ilk olarak sevk edildiği adli tıptan serbest bırakılması için rapor çıkmadığını ve raporu vermeyen hekimlere soruşturma açıldığını söyleyen Altıok, "Hekimlere ne gerekçe ile soruşturma açıldı ve yürütülen soruşturmanın sonucu nedir? Neye göre yeniden rapor düzenlendi? Kim verdi onların vermediği raporu? İlk verilen ve sonradan verilen rapor içeriği arasındaki fark nedir? Bunları bilmek istiyoruz. Katil Ahmet'in serbest bırakılması ayrımcılık ve nefret üzerinden işlenen insanlık suçlarının cezasız kalmasıyla teşvik yaratan bir karardır" diye konuştu.

"YAŞANANLAR ÜSTÜNE BİR DE BANA DAVA AÇILMASI İRONİK"

Daha önce Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılandığı davayı hatırlatan ve beraat ettiğini söyleyen Altıok, “Beraati takip eden günlerde yeni bir dava açmışlar. Ocak 17 gibi açılan soruşturma daha önceki davaya konu olan dosyanın üzerine yeni sosyal medya paylaşımları eklenmiş. Aslında son derece hiçbir hakaret içeriği olmayan, hak talepli paylaşımlar. Sivas Katliamı zaman aşımına uğradığında “Hayırlı olsun” demişti bende buna istinaden paylaşımda bulundum. Burada kişi ile ilişkilendirmemişim, onu da hakaret davası açıldı. Tam da elinde benzin bidonu taşıyıp salıverilen kişi varken bana da oradan böyle bir dava açmış olması enteresan bir tesadüf, ironik, bir ters mizah olsa gerek diye düşünüyorum” diyerek katliam hükümlüsünün serbest bırakılırken hak arayanlara dava açılmasını eleştirdi.

Reklam