08 Şubat 2020 13:00

Antep'te müftülük görevlilerinin Alevi yurttaşlara karşı takındığı tavra sert tepki

Antep Yavuzeli'ye bağlı Sarılar köyünde müftülük görevlilerinin Alevi yurttaşların ikram ettiği çayı içmemesi, kadın görevlilerin erkeklerle tokalaşmamasına köylüler tepki gösterdi.

Fotoğraf: Veli Çelik/AA

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Antep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Sarılar köyünde, kaymakamlığın düzenlediği "Bilinçli toplum, aydınlık yarınlar" projesi kapsamında köyün cemevinde yapılan toplantıda, müftülük görevlileri ile köylüler arasında tartışma çıktı. Müftülük görevlilerinin ikram edilen çayı içmemesi, kadın görevlilerin erkeklerle tokalaşmaması ve görevlilerin fetva vermesi üzerine köylüler tepki gösterdi. Köyün muhtarı Hüseyin Badem, müftülük görevlilerine “Buraya gelen herkesin başımızın üstünde yeri var ama dostça uzattığımız eli boş bırakıyorlar, ikram ettiğimiz çayı içmiyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

ÖN YARGILAR HALÂ SÜRÜYOR

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Osmanlı'dan bu zamana kadar halklar arasındaki bu inanç farklılıklarının toplumsal bir kutuplaşma yaratmak için kullanıldığına dikkat çekti. “Aleviler kuyrukludur, Alevilerin kestiği et yenmez” gibi fetvaları hatırlatan Alevi olmayan insanlarda yaratılan bu önyargının hâlâ varlığını hissettirdiğini söyledi. Cemevinde ikram edilenlerin helal lokma olduğunu belirten Kaplan “Yurttaş oradaki bütün giderleri kendi cebinden karşılıyor. Orada haram bir şey bulamazsınız. 21. yüzyılda farklı bir inançtan insanların ikram ettiği çayı içmemek gerçekten sıkıntılı bir durum” ifadelerini kullandı.

"MÜFTÜLÜK MUHATABIMIZ DEĞİLDİR"

Devletin her kademesinden yetkililerle Alevilerin sorunlarını çözmek için görüşmeler yapacaklarını ancak diyanete bağlı hiçbir kurumu tanımadıklarını ifade eden Kaplan “Bize hizmet etmeyen, bizim vergilerimizle saltanat süren, zırhlı araçlara binen kurum ve bu kurumun ardılı olan müftülük bizim muhatabımız değildir” dedi. Görevlilerin verdiği fetvaya da değinen Kaplan, daha önce de benzer olayların yaşandığını ifade ederek “Diyanet işleri başkanı, cemevlerine giderek Kur’an hediye etmişti. Kur’an hediyesi İslam tarihinde dine davet anlamına gelir. Bizim suyumuzu dahi haram görerek içmeyenlerin bizi dine davet etmesi kabul edilemez” sözlerini kullandı.

Cemevinde ikram edilen çayı haram sayarak içmeyen müftülük görevlilerinin istifa etmesi gerektiğini belirten Kaplan, cemevi başkanlarına da çağrı yaparak “Müftülükten toplantı için gelirlerse cemevine almasınlar. Onlar bizim muhatabımız değildir” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İşçi ve öğrenci gençler yazdı: Evrensel bizim sesimizdir!

SONRAKİ HABER

İntihar ve şehir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...