08 Şubat 2020 12:15

411'inci F oturması: 70 yaşındaki bir insan nasıl bir tehdit oluşturabilir?

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, F oturmasının 411'incisinde Van T tipi hapishanesinde bulunan 70 yaşındaki hasta mahpus Siti Gören'in durumuna dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenledikleri F Oturmasının 411'incisini gerçekleştirdi. Bu hafta Van T tipi hapishanesinde bulunan 70 yaşındaki hasta mahpus Siti Gören'in durumuna dikkat çekildi. Şube binası önünde yapılan açıklamada "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "411. F Oturması hasta tutsak Siti Gören serbest bırakılsın" pankartları açıldı, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Açıklamaya HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda insan hakları savunucuları da  destek verdi.

Basın metnini hapishane komisyonu üyesi Hatice Onaran okudu. Onaran, "Yetkililer özellikle hasta mahpusları bile bile ölüme terk ediyor ve bunu gizlemeden, açık açık göstererek yapmaya devam ediyor. Hasta mahpusların sağlık sorunlarının giderilmesi için muayene başta olmak üzere tetkik ve tedavileri konusunda ciddi bir adım atmayan yetkililer, hastane sevklerini de işkenceye dönüştürmektedir. Mahpuslar ve özellikle hasta mahpuslar, tek kişilik kafese benzeyen hücre tipi ring araçları ile hastaneye sevk, kelepçe ile muayene dayatılması, muayene sırasında askerin çıkmaması gibi birçok uygulama nedeniyle yeterli ve gerekli sağlık hakkından yararlanmadan, hatta muayene olamadan geri dönmektedir" dedi.

İktidarın mahpuslar arasında çifte standart uyguladığının vurgulayan Onaran, özellikle hem yaşlı hem de ağır hasta mahpuslar için Cumhurbaşkanının yetkisi dahilinde olan "af etme"nin, muhalifler için kullanılmadığına dikkat çekti. Onaran, "Bunun en somut örneği son olarak 1993'te Madımak Oteli'ndeki etkinliğe katılan aydın, sanatçı ve yazarın diri diri yakılması olayının baş sorumlularından Ahmet Turan Kılıç'ın affedilmesidir. Cumhurbaşkanı, ağır hasta, engelli, diğer mahpusların bakımı ile yaşama tutunan ve hatta 80'Ii yaşlardaki onlarca mahpusu görmezden gelerek bu yetkisini kullanmamakta, böylece ayrımcı bir politika uygulamaktadır" diye konuştu.

Van T tipi hapishanesinde bulunan 70 yaşındaki hasta mahpus Siti Gören'in yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için buluştuklarını hatırlatan Onaran, "Siti Gören 2011 yılında gözaltına alınmış ve daha sonrasında tutuklanarak Bitlis Hapishanesine gönderilmiştir. Burada 9 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilerek tutuksuz yargılanmaya başlamıştır. Siti Gören' in tutuksuz yargılandığı dava 2018'de Yargıtay tarafından onanarak kendisine 3 yıl 3 ay hapis cezası verilmiş ve ardından 2019 yılının Kasım ayında tekrar tutuklanarak Van T Tipi Kapalı Hapishanesine götürülmüştür. 70 yaşındaki mahpus Siti Gören'in her iki kolunda da platin var. Aynı zamanda şeker ve tansiyon hastasıdır. Hapishane koşullarında bulunduğu her gün sağlık problemleri artmaktadır ve diğer hasta mahpuslara yapıldığı gibi Siti Gören'in de sağlık hakkı ihlal edilerek yaşamı tehdit ediliyor" diye konuştu.

"70 YAŞINDAKİ BİR İNSAN NASIL TEHDİT OLUŞTURABİLİR?"

Ailesinin Siti Gören'in hayatından endişe ettiğini ve kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunarak Gören'in çok hasta olduğunu, durumunun her geçen gün daha da ağırlaştığını, kendi ihtiyaçlarını koğuş arkadaşlarının yardımıyla karşıladığını ve bir an önce tahliye olması gerektiğini belirtiğini aktaran Onaran, ailenin, "70 yaşındaki bir insan nasıl bir tehdit oluşturabilir?" sorusunun yöneltti.

İnsan hakları savunucuları ve İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu olarak Siti Gören'in ailesinin duyarlılık çağrısına ses verdiklerini söyleyen Onaran, "Siti Gören ve diğer tüm hasta mahpuslar amasız fakatsız serbest bırakılsın. Tedavi hakkının önündeki tüm engeller kaldırılsın. Hapishane koşulları düzeltilsin. Hapishanelerden başka tabutlar çıkmasın" dedi.

ÖNCEKİ HABER

4 yıldır konteynerde "yaşam" mücadelesi veriyorlar

SONRAKİ HABER

Mektup | "Anladım ki bizim Evrensel'den başka dostumuz yoktu..."

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa