08 Şubat 2020 00:09

Fırtına vurdu, sigorta zararı karşılamadı: Rüzgar yeterince esmemiş

Fırtına nedeniyle seraları harabeye dönen yüzlerce çiftçi zarara uğradı. Seraları zarar gören Mustafa Bayram, “TARSİM yardımını kapsaması için fırtınanın 70 km olması gerekiyormuş" dedi.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Eskişehir’de Sarıcakaya ve Mihalgazili çiftçileri fırtına vurdu. Seraları harabeye dönen yüzlerce çiftçi yüzbinlerce lira zarara uğradı. Ancak çiftçilerin zararları sigorta tarafından karşılanmadı. Seraları zarar gören çiftçi Mustafa Bayram, “TARSİM yardımı da fırtınayı kapsamıyormuş. Bunu kapsaması için 70 kilometre fırtına olması gerekiyormuş” dedi.

Çiftçilerin dertlerini dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Çiftçinin zararının sigorta tarafından karşılanmamasının nedeni yaşananın hortum değil, fırtına olmasıymış. Yani yeteri kadar esmemiş mi?” tepkisini gösterdi.

SELDEN SONRA BİR DE FIRTINA DARBESİ

Eskişehirli çiftçiyi haziran ayında yaşanan sel ve dolu felaketinden sonra bir de fırtına vurdu. 5 Şubat’ta yaşanan fırtına nedeniyle Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde çok sayıda sera hasar gördü. Fırtınada seraların hasar görmesinin yanı sıra ağaçlar ve elektrik direkleri devrildi.

Çiftçinin seraları kullanılmaz hale gelirken, çiftçi fırtınadan doğan zararların sigorta kapsamına alınmadığını öğrendi.

Bölgeye giden yetkililer çiftçinin fırtınadan doğan zararların sigorta kapsamına alınmadığını söyledi.

Çiftçinin zararının sigorta tarafından karşılanmamasının nedenin ise yaşananın ‘hortum değil, fırtına’ olması olarak gösterildi.

ÇİFTÇİ İSYAN ETTİ: 70 KİLOMETRE FIRTINA OLMASI GEREKİYORMUŞ

Seraları zarar gören Mustafa Bayram, “TARSİM yardımı da fırtınayı kapsamıyormuş. Bunu kapsaması için 70 kilometre fırtına olması gerekiyormuş. AFAD’ın yardımından faydalanabilmemiz için bütün mal varlığımızın yüzde 30’unun gitmesi gerekiyormuş. Devlet bizim zararlarımızı derhal karşılamalı” dedi.

ÇAKIRÖZER: ÇİFTÇİ PERİŞAN HALDE, İKTİDAR ACİL DESTEK VERMELİ

Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde fırtınanın vurduğu çiftçileri ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hükümete seraları harabeye dönen çiftçilerin zararlarının acil karşılanması çağrısında bulundu

Sarıcakaya’da etkili olan fırtına sonrasında 200’e yakın çiftçinin serasının harabeye döndüğünü söyleyen Çakırözer, “Sarıcakaya ilçemiz İğdir mahallemizde 38 çiftçimizin serası kullanılmaz hale gelmiş. Onlardan biri Mustafa Bayram hem haziran ayındaki selde tarlaları mahvolmuştu şimdi de serası harabeye dönmüş. Seraları kullanılmaz hale gelen çiftçilerimiz kara kara zararlarını nasıl karşılayacaklarını düşünüyor. Çiftçinin zararının sigorta tarafından karşılanmamasının nedeni yaşananın hortum değil, fırtına olmasıymış. Ne fark eder? Ortada bir zarar, bir harabe var mı, yok mu? Ne demek hortum değil, fırtına? Yeteri kadar esmemiş mi? Haziran’da çiftçiye tek kuruş göndermeyen hükümet çiftçinin sesini duymalı. Çiftçi perişan halde kara kara düşünüyor. Çiftçinin zulmü artık son bulmalı, iktidar üreticilerimize acil destek vermeli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde "Aile Şirketi" iddiaları Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Yalova Belediyesinde 22 milyon TL'yi zimmetine geçiren personel hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...