08 Şubat 2020 01:04

Varlık Fonu’nun borçlanma sınırı kaldırılacak: Yağmaya sınır yok

AKP, Varlık Fonu’nun kredi sınırlandırmalarına takılmadan daha fazla borçlanabilmesinin önünü açmak istiyor. Yasa tasarısı hazır.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

AKP tarafından Meclis’e sunulan Bankacılık Kanunu ve diğer bazı kanunlarda önemli değişikler öngören yasa tasarısına göre Varlık Fonu’nun daha fazla borçlanması önündeki kredi sınırlamaları kaldırılacak. Bünyesindeki kamu kurumlarının zararları ve yandaşa dağıtılan yüksek maaşlı makamlarla da gündeme gelen Varlık Fonu’na ilişkin düzenlemeyi değerlendiren HDP’li Garo Paylan, “Varlık Fonu kurulurken son kamusal varlıkların da sermayeye peşkeş çekilmemesini için muhalefet etmiştik. Şimdi korktuğumuz başımıza geliyor” diyor.

AKP’nin Meclis’e sunduğu Bankacılık Kanununa ilişkin değişiklik teklifinde Varlık Fonu’na ve büyük altyapı projelerine ilişkin maddeler dikkat çekti. Sözkonusu düzenlemeye göre AKP, Varlık Fonu’nun kredi sınırlandırmalarına takılmadan daha fazla borçlanabilmesinin önünü açmak istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın başında bulunduğu Varlık Fonu’nın bünyesinde Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Borsa İstanbul, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker Fabrikası, ÇAYKUR, Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve mülkiyeti Hazine’ye ait bazı taşınmazlar bulunuyor.

Fona devredilen şirketlerde yaşanan büyük zararlar ve şirketlerin düşen değerleri uzun zamandır gündemde. Ayrıca fona devredilmesiyle Sayıştay denetiminden de kaçırılan Varlık Fonu’nda, AKP’li danışman, bürokrat, eski milletvekili, eş, dost, akraba kurumlarda yüksek maaşlarla çeşitli makamlara getirildi. İktidarın arpalığına çevrilen Varlık Fonu’na şimdi de daha fazla borçlanma imkanı getirilmek istenmesi, halkın kamu kaynaklarının daha fazla talan edilmesi kaygısına yol açıyor.

“SON BİLEZİĞİ REHİNECİYE VERİYORUZ”

Kanun teklifine ilişkin gazetemize konuşan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Varlık Fonu kurulurken de muhalefet ettiklerini hatırlatarak, “Çünkü 82 milyonun sahip olduğu son kamusal varlıklarının da Saray’a bağlı bir şirkete verilip karşılığında borç almak için yapıldı. Bu borç almak için eldeki son bileziği rehin vermeye benziyor. Varlık Fonu kurulurken son kamusal varlıkların da sermayeye peşkeş çekilmemesini için muhalefet etmiştik. Şimdi korktuğumuz başımıza geliyor” dedi.

Borçlanmayla Varlık Fonu bünyesindeki Ziraat Bankası, Halk Bankası, Türk Hava Yolları gibi kaynakların teminat gösterildiğinde, borç ödenmediği takdirde haczedilebileceklerini belirten Paylan, Kanal İstanbul gibi projelerde bu borçların kullanılabileceğini söyledi.

“İKNA EDEMEDİLER, ORTAK OL DİYECEKLER”

Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılacak bir düzenleme ile vatandaşa büyük projelere “ortak olma imkanı” getirilecek. Kanal İstanbul gibi büyük altyapı projelerinin sermayesine ortak olma imkanı getiren düzenlemeye ilişkin konuşan Paylan, “Bu düzenleme tamamen Kanal İstanbul için getirilen bir yasa teklifi. Kanal İstanbul projesi için halkın desteğini alamadılar. Çünkü Kanal İstanbul bir grup Körfez sermayesine ve yerli sermaye peşkeş çekileceği konusunda bir fikir var ve bu gerçek. Bu algıyı ortadan kaldırmak için projenin rantına vatandaşı da ortak etmek isteyecekler. ‘Köprüler, limanlar yapacağız burası değerlenecek’ denilerek halkı bu suça ortak etmeye çalışacaklar. Oysa bu rantın büyük çoğunluğu yandaşlar alacak, vatandaş ortak olmasa bile ancak birkaç damla alabilecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ağrı’da dolmuş işçilerinin fazla mesaileri ödenmiyor

SONRAKİ HABER

Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde "Aile Şirketi" iddiaları Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...