06 Şubat 2020 13:48

Gezi davasında savcı, Kavala, Aksakoğlu ve Yapıcı için müebbet hapis istedi

Gezi davasında savcılık esas hakkındaki görüşünü bildirdi. Savcılık, tutuklu Osman Kavala ile sanıklar Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

Gezi Davası Salon Genel Görünüm | Çizim: Tarık Tolunay

Paylaş

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi davasında esas hakkındaki görüşünü mahkemeye bildirdi. Savcılık, davanın tek tutuklu sanığı Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ile sanıklar Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre, üç ismin, halen firari olan sanıklar ile birlikte fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ” suçunu işlediğini iddia eden savcılık, sanıklar Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'nin de bu suçun işlenmesine yardımcı oldukları gerekçesiyle 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

Savcılık, yurt dışında bulunan sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora ve İnanç Ekmekçi’nin dosyalarının ayrılmasını istedi ancak bu sanıkların da ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen isimlerle aynı eylemlere imza attıklarına işaret etti. Savcı Edip Şahiner imzalı mütalaada AİHM’nin derhal tahliyesini istediği Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talep edildi.

MÜTALAAYA TEPKİ YAĞDI

Bianet’in derlemesine göre 18 Şubat’ta görülecek olan Gezi davası karar duruşması öncesi açıklanan mütalaaya çok sayıda kişi sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Mücella Yapıcı: O duvar, O duvarınız, vız gelir bize vız!

Bizim kudretimizdeki hız, ne bir din adamının dumanlı vaadinden, ne de bir hülyanın gönlü yakışındandır. O yalnız tarihin o durulmaz akışındandır... #GeziOnurumuzdur #GeziYargılanamaz

Kerem Altıparmak (Hukukçu): Savcı Gezi davasında Kavala, Aksakoğlu ve Yapıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapsini istemiş. Dava AİHM kararını uygulanamaz hale getirmek için özellikle hızlandırıldı. AİHM kararı kesinleştiğinde ama artık Kavala tutuklu değil demek için! Hukuk bu kadar ayaklar altına alınamaz!

Yaman Akdeniz (Hukukçu): Dosyada hiç kimsenin görmediği hangi delillere istinaden bu talepte bulunmuş? Açık açık amaç tutuklu değil hükümlü diyerek AİHM kararını boşa çıkartmak değil mi?

Kati Piri (Önceki dönem Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü): Türkiye’de çıldırmışlığın sınırı yok. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de ortaya koyduğu gibi, Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Mücella Yapıcı ve Gezi davasındaki diğer herkes masum. Savcı ağırlaştırılmış müebbet hapis istiyor. Düzmece yargılama, düzmece adalet. 

Ali Şeker (CHP İstanbul Milletvekili): İstanbul’un ve Türkiye’nin demokrasisini, doğasını, kentini ve değerlerini koruma mücadelesi verdikleri, onurlu Gezi Direnişi nedeniyle ve hukuk katledilerek ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılanan arkadaşlarımız bizatihi İstanbul’un ve Türkiye’nin en değerlileridir.

Eren Keskin (İHD Eş Genel Başkanı): Gezi Davasında, savcı mütalaası feci! Hukuk fakültelerinde, ‘bir mütalaa, nasıl yazılmamalı’ şeklinde okutulmalı. Yazık size, imzaladığınız uluslararası sözleşmelerden haberiniz olmadığı gibi, iç hukuku bile bilmiyorsunuz! (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın köylüleri bu kez sokağa indi: HES karşıtı imza kampanyası başlattılar

SONRAKİ HABER

Van’da çığ felaketi | Her yıl çığ düşüyor, alternatif yollar yapılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...