06 Şubat 2020 23:56

Gaziantep Şahinbey Belediye Üyeleri: Gazetelerle uğraşacaklarına, çözüm bulsunlar

Gaziantep Şahinbey Belediye meclis üyeleri, basın üzerindeki baskılara karşı, mücadele çağrısı yaparak "Gazetelerle uğraşacaklarına, sorunlara çözüm bulsunlar" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Gaziantep Şahinbey Belediye meclis üyeleri, muhalif basına yönelik baskılara karşı, mücadele çağrısı yaptı.

CHP Şahinbey Belediye Meclisi Üyesi Uğur Kalkan gazetelere yapılan baskıların, halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanması demek olduğuna dikkat çekti. İktidar partisi ve onun yereldeki temsilcilerinin, ülkede her şeyin yolunda olduğunu, hiçbir sorunun olmadığını yansıtmak istediklerini söyleyen Kalkan “Milyonlarca insan açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Milyonlarca insan işsiz, esnaf perişan, öğrenci perişan, çiftçi perişan.  Gazetelerle ve gazetecilerle uğraşacaklarına bu sorunlara çözüm bulsunlar” dedi.

İptal edilen ve tekrar kullanıma sokulan basın kartları için de konuşan Kalkan “Basın kartlarını iptal etmek kimseye fayda sağlamaz. Siz gazetecilerin basın kartlarını iptal edebilirsiniz ama seslerini kısamazsınız. Bugün iktidarda olanlar yarın iktidardan düştüklerinde, seslerini duyurmak için bugün baskı uyguladıkları gazetelere muhtaç olacaklar” ifadelerini kullandı.

İçinden geçilen sıkıntılı süreçte, muhalif basının yanında olmaya devam edeceklerini belirten Kalkan “Basın çalışanlarının görevlerini düzgün bir biçimde yapabilmeleri için, üzerimize düşen sorumluluğu dün olduğu gibi bugün de yarın da yerine getireceğiz” diye konuştu.

"TAHAMMÜLSÜZLÜK EN ÜST SEVİYELERDE"

CHP Şahinbey Belediye Meclisi Üyesi Hurşit Besle de basın özgürlüğünün, bir ülkenin olmazsa olmazı olduğunu belirtti. Bugünün Türkiye’sinde tüm görsel ve yazılı basının iktidar tarafına kaydırıldığını, kaymayanların da baskı altında tutulduğunu vurgulayan Besle “Muhalif basının yaşamaması için ne gerekiyorsa yapılıyor. Daha önce Hayat TV’nin, İMC TV’nin kapatılmasının ardından tüm mal varlıklarına el konulmuştu. Şimdi de gazetelere çeşitli gerekçelerle ceza kesiliyor. ‘Bundan sonra gazetelerin hayatına kastediyoruz’ demiş oluyorlar. Tahammülsüzlük de en üst seviyelere çıkmış durumda” ifadelerini kullandı.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOKSA DEMOKRASİ DE OLMAZ"

Bir ülkede basın özgürlüğü yoksa o ülkede demokrasinin de hukukun da olmayacağını ifade eden Besle, sorunun yalnız bugünkü hükümetle sınırlı olmadığını, esas sorunu sistemin kendisinin ürettiğini de vurguladı. Türkiye’nin kuruluşundan bu yana farklılıklara tahammül edilmediğini belirten Besle “Abdülhamit döneminde yaşananların benzerini yaşıyoruz. O dönemde pek çok kelimenin ağza alınması dahi yasaklanmıştı. Şimdi de benzer şeyleri yaşıyoruz. Demek ki 120 yılımız boşa geçmiş. Bu da şunu gösteriyor ki sorun sadece kişiler değil, sistemin kendisi. Belli dönemlerde baskı artıyor, belli dönemlerde azalıyor. Bugün baskının son derece ağır olduğu koşullarda yaşıyoruz.  Hükümet maliyesiyle, hukukuyla, eğitimiyle, medyasıyla saldırıyor” sözlerini kullandı.

"KESİNTİSİZ ŞEKİLDE MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

Baskılar karşısında sabırla azimle mücadelenin devam etmesi gerektiğini söyleyen Besle “Biz yurttaşla yüz yüze geldiğimizde bir şey anlatıyoruz, ikna oluyor fakat akşam eve gidip televizyonu açtığında iktidar sözcülerinin dışında kimseyi görmüyor. Bizim söylediklerimizi özümseyebilmesi için araştırma yapması gerekiyor ama halk bunun için gerekli araçlardan yoksun. Burada muhalif basının önemi bir kez daha anlaşılıyor. Biz baskıları alt etmek için kesintisiz şekilde mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sur'da ekmek almaya giderken vurulan 12 yaşındaki Helin'in faili polis ifade vermedi

SONRAKİ HABER

AKP'li Bergama Belediyesi cemevlerine ibadethane statüsü vermedi, Aleviler tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...