07 Şubat 2020 00:14

Saruhan Oluç: Önceliğimiz demokrasi ittifakı fikrinin kabulü

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, 23 Şubat’ta Ankara’da toplanacak HDP 4'üncü Olağan Büyük Kongresi öncesinde bir kez daha demokrasi ittifakı çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

HDP, 4. Olağan Kongresini 23 Şubat’ta Ankara’da toplayacak. Kongre sürecinde demokrasi ittifakı ve ulusal birlik konularını tartışan HDP, uzun süredir siyasi partiler, meslek odaları, sendikalar gibi farklı kesimlerle de bu konuda görüşmelerini sürdürüyor. HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, kongreden önce topladıkları konferansın çerçeve kararı olarak değerlendirdikleri demokrasi ittifakı konusunda “Bizim için bu aşamada önemli olan bu fikrin kabul görmesidir. Kurumsal bir yapı çıkarmaktan daha önemlisi barış ve demokrasi mücadelesi yürütenlerin bu fikir etrafında kenetlenmesidir” diyor. Oluç kongre öncesi erken seçim taleplerini de bir kez daha yineledi.

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, 23 Şubat’ta Ankara’da toplanacak HDP 4. Olağan Büyük Kongresi öncesinde sorularımızı yanıtladı. Parti politikalarının tartışıldığı konferans sürecindeki en önemli gündemin demokrasi ittifakı olduğunu anlatan Oluç, “Temel anlayışımız şu; Türkiye’de iktidar zayıflamaktadır. Demokrasi mücadelesi açısından baktığımızda, iktidarın irtifa kaybetmesinin tüm emek, demokrasi ve barış güçlerinde demokratik iktidar perspektifinin ortaya çıkmasını sağlaması gerekiyor. Bu konuda Mecliste temsil edilen-edilmeyen siyasi partiler, sendikalar, meslek odaları, aydın ve yazarları da kapsayan çok sayıda görüşme gerçekleştirdik. Bizim için bu aşamada önemli olan bu fikrin kabul görmesidir. Kurumsal bir yapı çıkarmaktan daha önemlisi barış ve demokrasi mücadelesi yürütenlerin bu fikir etrafında kenetlenmesidir. Aslında kurumsal bir yapının oluşturulması işin kolay tarafı. Bu fikre sahip olanlar mutlaka ortak hareket etmenin yolunu bulurlar. Özellikle seçimlerde bu yollar bulundu. Ayrıca yaptığımız görüşmelerde itiraz eden olmamakla birlikte toplumun bazı kesimlerinin unutulmaması, bazı taleplerin mutlaka dile getirilmesi konusunda katkılar oldu. İl ve ilçe konferanslarımızda da bu fikri anlattık” dedi.

İÇERİDE VE DIŞARIDA ULUSAL BİRLİK

HDP kongre sürecinde önemli bir başlık da ulusal birlik ve Kürdistani partilerle ittifak çalışması oldu. Demokrasi ittifakı politikasında Kürdistani partilerin yerini sorduğumuzda Oluç, bunu iki düzeyde değerlendirdiklerini anlattı. Birincisi; Türkiye’de bulunan Kürt partilerle kurdukları ittifak ilişkisini sürdüreceklerini ifade eden Oluç, “Ufak tefek aksaklıklar olsa da birlikte çalışma ve aday gösterme konusunda iyi bir yönelim olmuştu. Kürdistani partilerin Kürt halkının dil, kültür ve yönetim hakları açısından bu ilişkinin sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz ve demokrasi ittifakı konusunda taleplerimizi onlara da anlattık” dedi.

İkincisi;  Kürt halkının sadece Türkiye’de değil İran, Irak ve Suriye’de de ciddi saldırılarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Oluç, “Ortadoğuda bütün dengelerin yeniden oluştuğu bir dönemde, Kürt halkının ortak davranması son derece önemli. Bu konuda her türlü desteği sunuyoruz ama bu işin asıl sürdürücüsü Kürdistani partiler ve Demokratik Bölgeler Partisidir. Kuzey Suriye’deki işgal girişiminde Irak’takilerin bir alakası yoktur diyemeyiz. Kürt sorunu artık bölgesel değil, küresel bir sorun haline gelmiştir” diye konuştu.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

HDP sıkça gündeme gelen erken seçim konusundaki çağrısını kongreden sonra da sürdürecek. İktidarın artık meşruiyetini tamamen yitirdiğini vurgulayan Oluç, kayyım atamalarının bunun en açık örneği olduğunu söyledi. Özellikle son seçimlerden sonra iktidarın bir projesi olduğunu belirten Oluç, “Kürt halkının iradesini kayyımla gasbediyorlar, batıda da başka yollara başvuruyorlar. Bugün genel kurulda imar meseleleri konuşuluyor. Belediyelerin yetkileri Saray ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanıyor. Hazırladıkları yerel yönetim taslağı sızdırıldı ama Meclisteki partilere henüz sunulmadı. Dolayısıyla kafalarındaki model budur: Seçimleri kaybettikçe seçimleri geçersiz hale getirecek yasal düzenlemeler yapmak. Tek dertleri ekonomik rant elde etmek” dedi.

YARIN SEÇİM OLSA ERDOĞAN KAYBEDER

Yarın seçim olsa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaybedeceğini, Meclisteki dengelerin değişeceğini söyleyen Oluç, şöyle devam etti: “Tabii bu iktidarın demokratik bir seçim yapıp, kenara çekilmesini beklemiyoruz. Fakat halkın iradesinin artık iktidarın yanında olmadığının, halkın yarısından fazlasının iktidarın karşısında bir konum aldığının görülmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.”

İKİ DÖNEM KURALI ÇOK ESNETİLMEYECEK

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin yeniden aday olmasının hâlâ Mutabakat Komisyonunda görüşüldüğünü belirten Oluç, “Ayrıca Parti Meclisi, Disiplin Kurulu ve Uzlaştırma Kurulu için bir isim havuzu oluşturuluyor ama henüz sonuçlandırılmadı. Bu nedenle bir şey söyleyebilecek durumda değilim. Bütün parti kurullarına bakınca iki dönem kuralına takılan 40’a yakın kişi var. Bu konuda Parti Meclisinin hukuki gerekçeleri olan birkaç kişi dışında iki dönem kuralının esnetilmemesi, istisnanın gerçekten istisna olması yönünde kararı var. İki dönem kuralına takılan arkadaşlarımızın her biriyle yapılan görüşmede başka görevler alabileceklerini söylediler" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Balçova Belediye Başkanı’ndan işçi ücretlerine dair açıklama

SONRAKİ HABER

Çin'deki emekçilerin koronavirüs ile imtihanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...