06 Şubat 2020 07:33

Madımak Katliamı sanığının tahliye edilmesine tepki: Karar ayrımcılık

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkisini kullanarak Madımak Katliamı hükümlüsünü serbest bırakmasının ardından hasta tutukluların durumu bir kez daha gündeme geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berivan ALTAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkisini kullanarak Madımak Katliamı hükümlüsünü serbest bırakmasına tepki gösteren insan hakları savunucuları, kararın "ayrımcılık" olduğunu belirterek, raporlar konusunda Adli Tıp Kurumu'nun "tek yetkili merci" olmasını eleştirdi. 
 
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 31 Ocak’ta yayımladığı kararnameyle Madımak Katliamı faili Ahmet Turan Kılıç’ın affedilmesi ile hasta tutukluların durumu bir kez daha gündeme geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, cezaevlerinde 457’si ağır bin 334 hasta tutuklu bulunuyor.
 
Hasta tutuklular meselesi ilk olarak 2007 yılında İHD tarafından gündeme getirildi. Derneğin tutuklulara gönderdiği mektuplara verilen yanıtlar üzerinden veriler toplandı. İHD’nin o dönem mektuplar üzerinden elde ettiği verilerde ilk hasta tutuklu sayısı 18 olarak kamuoyuna yansıtıldı. Bugün ise ağır hasta tutuklu sayısı 500 üzerinde. Hasta tutukluların yaşadığı sorunların başında sağlığa erişim, tedavilerinin yapılmaması, cezaevi koşulları ve Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilmeyen raporlar geliyor. 

CUMHURBAŞKANI YETKİSİ 'AYRIMCI'

Cezaevlerinde bulunan ağır hasta tutuklular sorununa dair çözüm üretilemezken, yasal düzenleme olmadan da Anayasa’da yer alan 104'üncü maddeye göre; Cumhurbaşkanı “sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek ve kaldırmak” yetkisine sahip. Abdullah Gül bu yetkisini 2008'den 17 Mayıs 2012 tarihine kadar sadece 26 hasta için kullanırken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan döneminde ise sınırlı sayıda kullanıldı. Erdoğan tarafından 7 Kasım 2019 tarihinde 3 tutuklunun cezası affedilirken, son olarak 31 Ocak’ta 35 kişinin katledildiği Madımak Katliamı’ndan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası bulunan Ahmet Turan Kılıç'ın cezasını kaldırdı.
  
Cumhurbaşkanı yetkisinin diğer hasta tutuklulara da uygulanması gerektiği çağrısında bulunan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Aynı duyarlılığı Cumhurbaşkanının diğer tutuklular için de vermesini bekliyoruz. Yıllardır biz dosyalar, listeler gönderiyoruz. Daha geçen hafta Cezaevi Tevkifleri Genel Müdürlüğü ile görüştük. Kangren olan bu sorun çözülmesi gerektiğini belirttik. Demek ki siz diğer siyasi mahpuslar bakımından çok rahat bunu kullanabilirsiniz. Kanser hastalarını tahliye edebilirsiniz. Burada sorun AKP’nin ideolojik yaklaşımıdır. Ayrımcılık olgusudur” diye belirtti. Hasta tutukluların bırakılmamasında her zaman gerekçe olarak toplum hassasiyetinin öne sürüldüğünü kaydeden Türkdoğan, “Ama Sivas Katliamı'nda bu hassasiyet görülmedi. İktidar bunu bahane ediyor. 2013-2015’te bile bu sorun çözülmedi. Kanundan kaynaklı bazı sorunlar var ama istenirse rahat çözülür. Hakikaten bu insanlar ağır hastalar ve tedavileri dışında uğraşabilecekleri özel yaşamları yok” dedi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ ve Malatya'da okulların açılma tarihi 17 Şubat'a ertelendi

SONRAKİ HABER

Gülistan Doku'nun ailesi Mecliste grubu bulunan partilerle görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...