06 Şubat 2020 00:10

Menemen Belediyesinde haklarından feragat etmeyen işçiler işten çıkarıldı

Menemen Belediyesinde düşük ücrete karşı çıkıp haklarından feragat etmeyen 34 işçi işten çıkarıldı. İşçiler örgütlü oldukları Belediye-İş’in sessiz kalmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Google Street View

Reklam

Turan KARA
İzmir

Menemen Belediyesinde düşük ücrete karşı çıkıp haklarından feragat etmeyen 34 işçi işten çıkarıldı. Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, önceki başkanı Tahir Şahin’in belediyeyi zor duruma sokmak için ücretleri yükselttiğini ve ücretleri eski seviyeye çekmek istediğini belirtmişti. Menemen Belediyesi işçileri imzalatılan feragatname ile 5 bin 700 lira civarında olan ücretleri 2 bin 500 - 3 bin 500 arasına çekilmek istendiğini söyledi. Düşük ücret almaya razı olduklarına dair feragatname imzalatıldığını ifade eden işçiler, kabul etmeyen 34 işçinin işten çıkarıldığını belirtti.

"BİR ŞEY YAPMAYAN SENDİKACILAR ARKAMIZDA DA DURMAZ"

Belediye-İş Sendikasına tepki gösteren bir belediye işçisi, “Sendikacılar diyor ki bize iş durdurun. Sen gel başımıza geç her şeyi yapalım. Ama bir şey yapmayan sendikacılar arkamızda da durmaz. Şube yönetimi aciz, sendikada hiçbir resmi görev ve yetkisi olmayan bir kişi sendika arabası ile geziyor dolaşıyor, sendikacı gibi davranıyor ve işçi üzerinde baskı kuruyor. Bunu bile engelleyemiyor. Bir an önce yetkili ve iradeli bir sendika olmasını istiyoruz. Sendikacılar bütün işi işçilere yüklüyor ve kenara çekiliyor” diye konuştu.

Bir başka belediye işçisi de “Ücretimiz geriye gitti. Bize 2017 senesinin ücreti olan 3 bin lira ödeniyor, o da parça parça. Yeni aldıklarına asgari ücret veriyorlar. 10-15 yıllık işçileriz çoğumuz. Şimdi ücret alamıyor, eve götüremiyoruz. Belediye Başkanı mağduriyeti çözme gayreti de göstermiyor ve insanların güveni azalıyor. Son meclis toplantısında mega proje için bütçe istedi ve onay alamadı. Oysa Menemen’in sosyal projelere de ihtiyacı var. Belediye işçilerinin ücretlerini de ödemeli” dedi.

"BİZLER ARKADAŞLARIN İMZALAMAMASINI İSTEDİK"

Yaşananları sormak için aradığımız Belediye-İş Çevre Belediyeler Şube Başkanı Turgay Çamlı yanıt vermedi.

Belediye İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Bayram Özkan ise yaşanan durumla ilgili, “Kesin sayıyı bilmiyoruz, 34 arkadaşımızın işten çıkarıldığı söyleniyor. Bunların içinde kendi rızasıyla çıkan var mı bilmiyoruz. Çünkü hem ücret ödemelerinin aksamasından hem de feragatname adıyla yasal bir geçerlilik taşımayan bir belgeye imza atmak istemediğinden haklarını alıp çıkmak isteyen de oluyor. Belediye başkanı feragatname imzalamasını istiyor işçilerin. Yasalar bunu mobbing sayıyor. Bizler bunun imzalanmamasını istedik arkadaşlardan, ancak pek çoğu imzaladı. İmzalamadıkları için çıkarılan kaç kişi olduğunu şube başkanımız inceliyor” diye konuştu.

Toplu sözleşme konusunda uyuşmazlık yaşadıklarını anlatan Özkan “Başkanla birebir görüştüğümüzde bu ücretlerin yüksek olduğunu ve ödeyemeyeceğini belirtti. Müfettiş incelemesi yaptırdık, ücretlerimiz normal seviyede dedik. Bizler sözleşmeyi feshetmeyi kabul etmedik, ancak şubat ayına kadar ortalama 3 bin lira ücret ödemeye devam etti” dedi.

"ŞUBE YÖNETİMİMİZ BAŞKANIN İSTEDİĞİ GİBİ!"

Özkan işçilerin sendikaya yönelik eleştirilerine ilişkin ise şunları söyledi: “İşçilerin ücretleri 20 gün geciktiğinde çalışmama haklarını kullanma hakları var. Ancak yasalar gereği sendikanın iş durdurma hakkı yok, greve giriyor. Arkadaşlara çalışmayı durdurursanız sendika olarak destek veririz dedik. İşçiler her şeyi bizden bekliyor. Şunu kabul ediyorum, oradaki şube yönetimimiz belediye başkanının istediği gibi oluyor ama seçimle oluyor ve işçi seçiyor, ne diyebiliriz ki? Bir de belediyede yeni işe alınan 500’e yakın işçi var. Yeni alınanlar sendikaya üye yapılmadı belediye yönetimi tarafından. Bu işçilerin de yapılan eylemlere katılamayacağı söyleniyor arkadaşlar tarafından.” 

 

Reklam