MMK Metalurji’de TİS imzalandı, işçiler enflasyonun altında kalan zamma tepkili

MMK Metalurji’de örgütlü Özçelik-İş, toplu sözleşmede yüzde 9,7'lik zamma imza attı. İşçiler, yüzde 17 ile sona eren MESS grup sözleşmesinin ve enflasyonun altında kalan zam oranına tepkili.

05 Şubat 2020 13:21
Paylaş

Halil İMREK
Adana

MMK Metalurji’de TİS imzalandı. Fabrikada örgütlü Özçelik-İş, imza attığı yüzde 9,7'lik zam için “takdire şayan” değerlendirmesini yaparken, işçiler ise “Satış sözleşmesi” dedi. Sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalandığını söyleyen işçiler, sendikacıların kendilerini ikna etmeye çalıştıkları yüzde 10-12 zammın dahi altına inildiğini dile getirdi. Sözleşmenin yüzde 17 ile sona eren MESS grup sözleşmesinin de altında kaldığına dikkat çeken işçiler “Alınan zam asgari ücrete yapılan artışın yarısı. Böyle bir sözleşme nasıl iyi bir sözleşme oluyor” diye tepki gösterdi.

İŞÇİLER, "MESS İLE İMZALANAN ORANIN ALTINDA OLMASIN" DEMİŞTİ

MESS ile Türk Metal’in yüzde 17 oranında zamda anlaşmasının ardından Evrensel'e konuşan işçiler, sendikalarının MESS ile imzalanan sözleşmenin altında bir orana imza atmamasını istemişti. İşçiler, “Fabrika zarar ediyor satılacak” gibi gerekçelerle sendikanın yüzde 10-12 gibi rakamlara kendilerini razı etmeye çalıştığını aktarmıştı. Türk Metal ile MESS’in anlaşmaya vardığı sabah MMK Metalurji’ye giden Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, patronun ücretlere yüzde 7, sosyal haklara yüzde 15 artış ve önceki sözleşmede kabul edilen ama verilmeyen 120 günlük ikramiyenin mart ayından sonra geçerli olmak kaydıyla verilmesini teklif ettiğini, bu teklifi kabul etmediklerini söylemişti.

"İŞÇİYİ EZECEK BİR RAKAMA İMZA ATMAYIZ" DEDİ AMA…

Özçelik-İş yöneticileri, önceki gece fabrikaya gelerek işçilere sözleşmenin imzalandığı açıklandı. MMK Metalürji fabrikası önünde işçilere TİS’in ayrıntılarını anlatan Güngör, “Zor da olsa bu sözleşmeyi bitirmek bizim amacımızdı. Biz bu amaca ulaştık. Ama biz işverene şunu söyledik; 'İşçiyi ezecek bir rakama imza atmayacağız' dedik. İşverene 'Kahvaltılarda konuşma ile, işçinin arasına fitne sokmakla bu işler olmaz' dedik. Aldığımız zam birinci 6 ay için yüzde 8 artı 30 kuruş saat ücretine, yani yüzde 9,7; ikinci altı ay yüzde 6. Eğer enflasyon yüzde 6’yı geçerse o zaman enflasyon oranı geçerli olacak. Üçüncü altı ay enflasyon artı yüzde 1, dördüncü ay enflasyon artı yüzde 2,5. Ayrıca ikramiye 120 güne çıkarıldı. Bütün sosyal haklara net yüzde 20 zam yapıldı. Ramazan Bayramı için 500 TL, Kurban Bayramı için 700 TL, yakacak yardımı aylık 200 TL, doğum yardımı 780 TL, evlenme yardımı 1300 TL, yıllık izin yardımı 550 TL, ölüm yardımı 550 TL. Öğrenim yardımı için bu sözleşmeye anaokulu yardımı da kondu. Anaokulu ve ilkokul için 315 TL, ortaokul 360 TL, lise 450 TL, üniversite 640 TL. Ayakkabı yardımı yılda iki defa 185 TL. Doğum izni beş günden altı güne çıkarıldı. Anne baba eş ölüm izni 4 günden 5 güne çıkarıldı” diye konuştu.

"ALINAN ZAM ENFLASYONUN ÇOK ALTINDA"

Evrensel'e konuşan işçiler, sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalandığını söyledi. Sendikanın yüzde 10-12’lere işçiyi hazırladığını hatırlatan işçiler, MESS ile imzalanan sözleşmenin ardından beklentilerinin en az yüzde 17 zam olduğunu dile getirdi. İşçiler “En son yapılan açıklamada patronun yüzde 7 önerdiğini ve sendika bunu kabul etmediğini söylemişti. Ardından yüzde 8’e zam atılmış ayrıca brüt 30 kuruş saat ücretine zam alınmış. Alınan zam gerçek enflasyonun çok altında. Hükümetin açıkladığı resmi enflasyonun iki puan üzerinde. Bu iyi bir sözleşme değil ancak satış sözleşmesi olabilir” diye konuştu.

Sendika başkanının MMK saat ücretlerinin MESS grup üyesi fabrikalarda çalışan işçilerden yüksek olduğu sözlerine de tepki gösteren işçiler şunları söyledi:

“14, 15 lira saat ücreti olan işçiler var. MESS grup üyesi olan saat ücreti 25, 26 olan var. Nasıl oluyor da diğer yerlerden yüksek oluyor anlamadık. Kademesi yüksek olan işçinin aylık eline geçen zam asgari ücrete gelen 300 lira zam kadar yapmıyor. Düşük kademede olanların eline geçecek ise asgari ücret zammının yarısı kadar.”

ÖZÇELİK-İŞ: FABRİKA MART AYINDA DURUŞ KARARI ALMIŞTI

Sözleşmeye ilişkin telefonla görüştüğümüz Özçelik-İş Şube Başkanı Mehmet Güngör, sözleşmeyi iyi bir sözleşme olarak değerlendirdiklerini söyledi.

“MESS grup sözleşmelerinde imza atılan yüzde 17 zam oranın neden çok gerisinde kaldı” sorumuza ise şu yanıtı verdi:

“İçinde geçtiğimiz sıkıntılı dönem göz önünde bulundurulursa iyi bir sözleşme. MESS grup sözleşmelerinde ilk altı ay dışında sadece enflasyon var. Bizim sözleşmede ikinci altı ay yüzde 6, üçüncü ve dördüncü aylarda enflasyon artı 1 ve 2,5 puan aldığımız zam var. Ayrıca onların saat ücretleri ortalama 14, 14,5 lira. Biz de saat ücretleri ortalama 18 lira. Saat ücreti daha yüksek olan da var ama ben ortalamasını söylüyorum. Yani MMK’da saat ücreti yüksek. Üçüncü olarak MMK’nın içinde geçtiği zor bir dönemde böyle bir zamma imza atmış olmamız takdire şayandır. Çok yorucu bir TİS süreci geçti, fabrikanın sorunları var, sıcak haddene açmak için Bursa’dan Bor Çelik ile ciddi görüşmeler yapılıyor. Biz anlaşma sağlayamasaydık mart ayında greve çıkacaktık. Fabrikada mart ayında mecburi duruş kararı almıştı.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

KESK'ten basınla dayanışma: Sesimizin kısılmasına izin vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

MHP, Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...