05 Şubat 2020 10:23

Kayyumların bakanlara pahalı hediyeler almasını eleştirmek soruşturma sebebi

Cumhurbaşkanı ve çeşitli bakanların kayyumlardan aldığı pahalı hediyelerle ve Erdal Eren'in gençliğe ilham vermesi gerektiğiyle ilgili paylaşım yapan Av. Tugay Bek hakkında soruşturma açıldı.

Av. Tugay Bek | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çeşitli bakanların, atadıkları kayyumlardan yüksek bedellerle hediye almasını eleştiren ve "Erdal Eren’in gençliğe ilham vermesi gerek" diyerel sosyal medya paylşaımı yapana Avukat Tugay Bek, "Cumhurbaşkanı’na hakaret" suçlaması ile ifadeye çağrıldı. Dosyada savcılığı etkilemek için 2016 yılında yapılan asılsız bir ihbar da yer aldı. 3 sosyal medya paylaşımı arka arkaya koyularak kendisine “Savunmanızı yapın” dendiğini ifade eden Bek, “Suçlama söylenmiyor. 2 sayfalık paylaşımımı önüme koyup ‘Bu konuda savunma yap’ demek hukuka uygun değil. Savcılık ne ile suçladığının farkında değil” dedi.

“KAYYUMUN PROTESTO EDİLMESİNE TAHAMMÜL EDEMEYENLER SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMINA DA TAHAMMÜL EDEMEDİ”

Soruşturmaya konu olan paylaşımlar içerisinde, Mecliste termik santrallerin filtresiz çalışması yönünde oy veren fakat vetosu sonrası Cumhurbaşkanı'na uygulamayı veto ettiği için teşekkür eden AKP’li ve MHP’li milletvekilleri ile ilgili aktarılan hikayede “dalkavuk” ifadesinin geçmesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı desteği ile düzenlenen “İlham Veren Genç” ödülü tartışmalarına Türkiye gençliğinin ölüme dimdik giden Erdal Eren’i ilham aldığı şeklindeki paylaşımı ve kayyumların AKP’li bakanlara ve Cumhurbaşkanı’na 600 bin lira değerinde hediyeler alması ile ilgili haberlere istinaden yapılan bir paylaşım yer alıyor. Halkın seçtiği belediyelere kayyum atanmasına yönelik eylemlere tahammül edilmediği gibi kayyumun belediye olanakları ile bakanlara, şahsi işlere kullanılması, hediyeler alınmasının tartışılmasına da tahammül edilmediğini ifade eden Bek, “Siyasetçiler yaptıkları icraatlarla halkın oyuna talip oluyorlar. Birilerinin de çıkıp yaptıklarının yanlış olduğunu, fiillerinin toplum için hayırlı olmadığını söyleme hakkına sahip olması lazım” dedi.

“İKTİDAR AÇIKLAMA YAPMIYOR, DAVA AÇIYOR”

Vatandaşın, “İki gün önce yasanın çıkması için canhıraş çalışmıyor muydun? Şimdi ne oldu da Tayyip Erdoğan veto edince fikrini değiştirdin?​’ diye sorabilmesi gerektiğini ifade eden Bek, “Ama bunu açıklamıyorlar. Çünkü buna verecek bir cevabı yok. Ya da kayyumdan 600 bin lira hediye alıyorlar. Bunu açıklamaları lazım. Normal seyrinde Bakan’ın çıkıp bunu reddetmesi ya da savunması lazım. Ama iktidar partisinin bunları açıklamaya ihtiyacı yok. Polisleri, savcıları var onlar vatandaş da takdir edecek ama eleştirene polis gönderiliyor” dedi.

“SUÇLAMA YAPMADAN İFADE İSTEMEK HUKUKA AYKIRI”

Bek, ortada bir soruşturma olmasına rağmen Cumhurbaşkanı’na hakaretin nasıl olduğunun dosyada olmadığını söyledi. 3 paylaşımı arka arkaya ekleyip “Savunmanızı yapın” dendiğini ifade eden Bek, “Normalde olması gereken, kişiye suçlamanın söylenmesidir ama paylaşımları önüme koyup ‘Ne düşünüyorsun?​’ diye soruyor. Benim düşündüğüm orada zaten, suçlamayı söylemen lazım. ‘Bu kavram, şuradaki ifade bizce usulsüz’, demen lazım. Bunu bu şekilde Savcılığa sorduğumuzda ‘Vallahi biz de bilmiyoruz. Emniyet de bize gönderiyor Avukat Bey’ cevabını alıyoruz. 2 sayfalık paylaşımımı önüme koyup bu konuda savunma yap demek hukuka uygun değil. Savcılık ne ile suçladığının farkında değil” diye konuştu.

“SAHTE İHBARLA MAĞDUR EDENLER BERAAT ETTİĞİMİZ O İHBARI DOSYAYA EKLEMİŞ”

2016’da 7 gün gözaltında kalıp sonrasında beraat ettiği bir dava açılmasına neden olan isimsiz bir ihbar da dosyada yer aldı. Cumhuriyet Savcılığının kendisi hakkında olumsuz bir kanaate sahip olması için bu yazının dosyaya eklendiğini ifade eden Bek, “2016’da gözaltına alınma sebebim zaten Emniyet’e geldiği iddia edilen ama bizce Emniyet’in kendi kendisine yaptığı bir ihbar. Böyle bir ihbarın olmadığı, asılsız olduğu yargılama sürecinde ortaya çıktı ve beraat ettik. O gün o ihbarla bizi mağdur edip sonra o ihbarı Savcılıka gönderiyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İlker Başbuğ’a “FETÖ’nün siyasi ayağı” tepkisi

SONRAKİ HABER

ÇHD’li 8 avukat açlık grevine başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...