05 Şubat 2020 09:45
Son Güncellenme Tarihi: 05 Şubat 2020 11:58

İsrail, Gazze'nin güneyine hava saldırısı düzenledi

İsrail, Gazze'nin güneyinde bulunan İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait noktalara saldırı düzenledi.

Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/AA

Paylaş

İsrail savaş uçakları, Gazze'nin güneyinde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait noktalara saldırı düzenledi.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlenen saldırıda can kaybı yaşanmadı. 

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'den sınıra yakın İsrail bölgelerine 3 roket atıldığı ileri sürüldü, saldırının buna karşılık gerçekleştirildiği ifade edildi.

ABBAS'TAN "İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME BAĞLILIK" AÇIKLAMASI

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüştü. Abbas, iki devletli çözüm, uluslararası kararlar ve Arap Barış Girişimi'ne bağlı olduklarını bildirdi. Borrell ise AB'nin, iki devletli çözümü ve barış için yürütülen çalışmalara devam edilmesini destekleyen bir tavır içinde olduğunu kaydetti.

Borrell dün yaptığı yazılı açıklamada, AB'nin transatlantik ortaklığı ve İsrail-Filistin sorununu barışçıl bir şekilde çözecek her türlü girişimi desteklediğini belirtmiş ve "ABD'nin 28 Ocak'ta sunduğu girişim, üzerinde uluslararası anlaşma sağlanmış ölçütlerle uyuşmuyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

İSRAİL ‘İLHAK’I SEÇİM SONRASINA ERTELEDİ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimleri, Ürdün Vadisi ve Ölü Denizin kuzeyinin ilhakı meselesini”, 2 Mart’ta yapılması planlanan seçimlerden sonraya bıraktığını açıkladı. Haaretz Gazetesinin haberine göre Netayahu, işgal altındaki Kudüs yakınlarında bulunan Beyt Şemeş bölgesinde yaptığı konuşmada, “Böyle bir fırsatın (yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’nin ilhakı) elimizden kaçmasına izin vermeyeceğiz. Bunu biz ortaya attık ve biz gerçekleştireceğiz. Ama bunun için, sınırlarımızı ve geleceğimizi güvence altına almak için tüm Likud üyelerinin seçimlerde oy kullanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.  Haberde, Netanyahu’nun son sözlerinin, daha önce hem kendisinin hem de Likud yetkililerinin yaptığı ve “söz konusu bölgelerin seçimlerden önce ilhak edileceği” yönündeki açıklamalarla çeliştiği vurgulandı.  Netanyahu’nun, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in geçen perşembe, “İsrail’den ilhak meselesini seçimlerden sonraya bırakmasını istemesi” üzerine bu yönde bir karar aldığı öne sürüldü.

ABD’NİN FİLİSTİN PLANI TARTIŞILIYOR: AB, TRUMP'IN FİLİSTİN PLANINI REDDETTİ

Avrupa Birliği (AB), Filistin işgalini yasallaştıran “Yüzyılın Anlaşması” adını verdiği Ortadoğu planını reddederek, İsrail’in daha fazla Filistin toprağı ilhak etmesinden endişe duyduğunu açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD Başkanı Trump’ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile birlikte 28 Ocak’ta ilan ettiği plana ilişkin yazılı açıklama yaptı. Euronews’un haberine göre Borrell, “AB, 1967 sınırları dahilinde iki devletli çözümü desteklemeye devam ediyor” vurgusunu yaptı. İki bağımsız devletin eşit toprak dağılımına sahip olması gerektiğini belirten Yüksek Temsilci, “ABD’nin sunduğu girişim, üzerinde uluslararası anlaşma sağlanmış ölçütlerle uyuşmuyor” dedi.

Borrell, adil ve kalıcı barış için iki tarafın da müzakerelere dahil olması gerektiğine dikkat çekerken, özellikle sınır konuları, Kudüs’ün statüsü, güvenlik ve mülteci sorunlarının taraflar arasında çözülmesi gerektiğini bildirdi. Uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı faaliyetlerden kaçınmaları için iki tarafa da çağrıda bulunan Borrell, “Ürdün Vadisi ve Batı Şeria’nın bazı kısımlarının ilhakına ilişkin açıklamalardan özellikle endişe duyuyoruz” ifadesini kullandı.

İLHAK’A KARŞI ÇIKILIR

Borrell, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları uyarınca AB’nin İsrail’in 1967’den beri işgal ettiği topraklar üzerindeki egemenliğini tanımadığını belirterek, “İlhaka yönelik adımlar uygulanırsa bunlara karşı çıkılır” uyarısında bulundu. AB’nin uluslararası hukuka uygun ve iki tarafın da kabul edeceği siyasi sürecin başlatılmasını desteklemeye devam edeceğini kaydeden Borrell, birliğin aynı zamanda İsrail’in güvenliğine de önem verdiğinin altını çizdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, iki devletli çözüm, uluslararası kararlar ve Arap Barış Girişimi’ne olan bağlılığını yineledi.

BM: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME BAĞLIYIZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin planına ilişkin, “Biz BM kararlarının ve uluslararası hukukun koruyucularıyız ve iki devletli çözüme sıkı sıkıya bağlıyız” dedi.

BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Guterres, İsrail ve Filistinlileri uluslararası hukuk, BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarıyla 1967 sınırları esasına dayalı iki devletli çözüm konusunda desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

PUTİN’İN TEMSİLCİSİ: MÜMKÜN DEĞİL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede ABD Başkanı Donald Trump’ın planının uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi. Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Başkanlık Sarayı’ndaki görüşmenin ardından konuşan Lavrentiev, Rusya’nın uluslararası hukukun uygulanması çerçevesinde iki devletli çözüm esasına bağlı olduğunu ifade etti.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Süleyman Bülbül: Öğrenci bursları “ödenek yetersiz” diye yatırılmıyor

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İlker Başbuğ’a “FETÖ’nün siyasi ayağı” tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...