05 Şubat 2020 09:28

Ersoy: Kızılay “şartlı bağış” adı altında neye aracı kılınıyor, talimatı kim veriyor?

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Başkentgaz tarafından Kızılay'a yapılan 8 milyon dolar tutarındaki bağışın Ensar Vakfı'na aktarılmasının araştırılması için Meclis'e araştırma önergesi verdi.

Fotoğraf: Basın Bülteni

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş tarafından Kızılay'a yapılan 8 milyon dolar tutarındaki bağışın, Kızılay tarafından 75 bin doları alınarak Ensar Vakfı'na aktarılmasının araştırılması için Meclis'e araştırma önergesi verdi.

Ersoy önergesinde, derneğin başka şirketlerin de vergi kaçırmak dahil olmak üzere farklı faydalar sağlamak üzere “şartlı bağış” adı altında farklı kurumlar üzerinden dolaştırılarak bağış yapılmasında aracılık edip etmediği konusunda Meclis'te bir komisyon kurulması gerektiğini ifade etti. Önergede Kızılay’ın kamu yararına faaliyette bulunan bir dernek olduğunu ve bu ayrıcalığını halk için değil amacı kâr olan şirketlerin ve çıkar çevrelerinin lehine kullandığına da dikkat çekti.

KIZILAY, KAÇ ŞİRKETİN PARASINI VAKIF VE DERNEKLERE AKTARILMASINDA ARACILIK ETMİŞTİR?

Kızılay tüzüğünde "şartlı bağış" adı altında yapılan bağışı devretme, satma, aracılık etme hakkı bulunmamasına rağmen şirketlerin vergi kaçırmalarına aracılık ettiğini ifade eden Ersoy, "Diğer bir araştırılması gereken konu da ülkemizde başta TÜRGEV olmak üzere ENSAR gibi vakıflara vergi kaçırmak dâhil olmak üzere farklı faydalar sağlamak amacıyla yapılan bağışların miktarı ve hangi şirketler tarafından yapıldığıdır" diye sordu.

KIZILAY NEYE ARACI KILINIYOR?

Ersoy, “Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ.’nin doğrudan Ensar vakfına bağış yapmış olsaydı şirketin kazancının ancak yüzde 5’ini geçmeyen kısmını gider olarak vergiden mahsup edebilecekti şimdi ise 'şartlı bağışta' bulunarak Kızılay Derneği üzerinden çıkar sağlamıştır. Kızılay Derneği neye aracı kılınıyor bunların araştırılması ve sorumluların gerekli cezaları alması şarttır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kreşte 2 yaşındaki çocuğa defalarca tokat atan öğretmen tutuklandı

SONRAKİ HABER

CHP'li Süleyman Bülbül: Öğrenci bursları “ödenek yetersiz” diye yatırılmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...