04 Şubat 2020 18:27

TBMM Genel Kurulunda Kızılay eleştirisi

TBMM Genel Kurulunda, CHP ve HDP'li vekiller gündemdeki Kızılay'ın bağışlarını ve Kızılay Başkanı'nın açıklamasını eleştirdi.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık ve Kızılay logosu | Kerem Kınık fotoğrafı: Alaattin Doğru/AA

Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, AKP ile CHP ve HDP Grup Başkanvekilleri arasında Kızılay tartışması yaşandı.

Genel Kurulda, İmar Kanunu'nda değişiklik teklifinin maddeleri üzerinde söz alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Kızılay, tek adam rejiminin yozlaştırdığı, içini boşalttığı bir dernek haline getirilmiştir" dedi.

Bunun üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Kızılayı töhmet altında bırakacak, buraya bağışların önünü kesecek şekilde yaklaşım doğru değildir. Herkesi istismarın karşısında durmaya davet ediyorum. 'Hiçbir şey yapmıyor.' denen Kızılay, bütün dünyaya yardım götürüyor" diye konuştu.

HDP'Lİ OLUÇ: VERGİDEN KAÇINMAK İFADESİ BAŞLI BAŞINA AHLAKSIZLIK

Söz alan HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Kızılayın, değerinin ve öneminin sürdürülebilmesi için bazı şeylere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık'ın, "vergi kaçırmak ve vergiden kaçınmak" ifadesini kullandığını hatırlatan Oluç, "Kızılayın başında olan bir kişinin vergi kaçırmayı ya da vergiden kaçınmayı ahlaki, masum bir şey olarak göstermesi başlı başına ahlaksızlıktır. diye konuştu.

Kimsenin, Kızılaya bağışların engellenmesini savunmadığını belirten Oluç, "Ahlaksızlık hat safhada, olacak iş değil. Başkentgaz, Kızılay, Ensar, ABD'deki bir vakıf. Oradan da nereye gittiği belli değil. İnanılmaz bir saadet zinciri kurulmuş. Bunun başka bir ismi yok. Kızılayın başındaki kişinin neyini savunuyorsunuz? Yargı devreye girmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'Lİ ÖZEL: MECLİSİN AKLIYLA ALAY ETMEK

 CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Türkiye'nin üzerinde hassasiyetle durduğu bir konuyu konuştuklarını dile getirdi.

Özel, "Kızılay Başkanı, 'Torunların yapmaya çalıştığının vergi vermemek olduğunu' söylemişken, Kızılaya yapılan bağışlarda yüzde 5 sınır yok ama Ensar'a yapılacak bağışta bu yüzde 5 üst limiti varken, ne yapılmaya çalışıldığı toplum vicdanında şüpheye yer bırakmayacak şekilde karşılığını bulmuştur" dedi.

"Söz konusu şirketin, 70 kat gelir artışı olduğunu" belirten Özel, "Kızılay, '70 kat gelirimiz arttı, 70 kat bağışlar arttı.', 'Artık her fakir aile haftada bir kez Kızılaydan kavurma yiyor.' diyor mu? Kızılay, baştan aşağıya tüm yoksul aile çocuklarını giydiriyor mu? Var mı böyle bir şey? Yok. Depremde Kızılay aktivitesi yok. Bot, yat, yalı, uçak kiralamada var, Antalya'daki yandaş etkinliklere sponsor olmakta var. Burada çıkıp bu rezilliği savunmak Meclisin aklıyla alay etmektir. Herkes pozisyonunu doğru belirlesin" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sergey Lavrov: Türkiye'nin İdlib'e asker gönderdiğine dair bilgiler geliyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan ve Putin, İdlib gündemiyle telefonda görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...