04 Şubat 2020 12:00

TEMSA'nın işçilere yapmadığı açıklamayı Avukat Türkmenoğlu yaptı

TEMSA yöneticileri hakkında hileli iflastan suç duyurusunda bulunan Av. Türkmenoğlu, süreçle ilgili TEMSA işçilerini bilgilendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adnan KARATAŞ
Aydın YİĞİT
Adana

TEMSA ve grup şirketleri aleyhine iflas davası açan, yetkilileri hakkında da hileli iflastan suç duyurusunda bulunan Avukat Leman Türkmenoğlu, sürece ilişkin TEMSA işçileri ile bilgilendirme toplantısı yaptı.TEMSA’nın Fransa yatırımını hatırlatan Türkmenoğlu, “Kasada para yokken Fransa’da yeni bir TEMSA nasıl kuruldu?​” diye sordu.

TEMSA’nın eski ve yeni patronları, Hacı Ömer Sabancı Holdingin ortaklarına ve True Value Capital Partners’a iflas davası açan Avukat Leman Türkmenoğlu, TEMSA’nın satış işleminden önce nakit varlığının ve işletme sermayesinin negatif pozisyona düşürüldüğünü, şirketin kârlı olmasına rağmen borca batık olarak gösterildiğini söyledi. 11 Mart’ta konkordato duruşması olacağını dile getiren Türkmenoğlu, bu süreçten önce TEMSA’nın üretime başlaması gerektiğini dile getirdi.

"DAVA AÇILDIKTAN BİR GÜN SONRA KONKORDATOYA BAŞVURULDU"

Olayın bir muhatabının Hacı Ömer Sabancı Holding olduğunu ifade eden Türkmenoğlu, 31 Mayıs’ta gerçekleşen TEMSA’nın, satıştan önceki 3 ay içerisinde birçok kez bankalardan krediler ve teminat mektupları aldığını dile getirdi. Türkmenoğlu, “TEMSA’daki sorunu çözmek istiyoruz. Şirket bu haliyle, şimdiki yönetim tarafından devam ettirilemez. Çözüme ilişkin önerilerimizi ve destek vereceğimizi de yetkililere sunduk. Ancak ne Hacı Ömer Sabancı Holding ne de True Value Capital Partners yöneticilerinden bir geri dönüş alamadık” dedi. Beş şirkete iflas davası açtığını dile getiren Türkmenoğlu, “İflas davası açmamdan bir gün sonra konkordatoya müracaat edildi” dedi.

Bunun yanı sıra dosyanın hakim önüne gitmeden bir bankanın dosyaya müdahale ettiğini, hakimin sadece üç buçuk saatlik incelemeyle konkordato kararı verdiğini söyleyen Türkmenoğlu, tayin edilen 3 kişilik komiser heyetine ve kararın bu kadar hızlı verilmesine itiraz ettiğini söyledi.

SATIŞ SONRASI FRANSA’YA YATIRIM YAPILDI

Satıştan sonra TEMSA Fransa’nın kurulduğunu ifade eden Türkmenoğlu, “Kasada para yokken Fransa’da yeni bir Temsa nasıl kuruldu?​” diye sordu. Şirketlerin ayrıştırılarak borçlandırılması, satılması ve benzeri girişimlerin, geride bırakılan şirket mal varlığının yok edilmiş olması halinde ve teknik olarak iflas etmiş görüntüde olması durumunda yapılan işlemin hukuk dışı servet transferi ve halk arasında şirket patlatma olarak tabir edilen bir işlem olabileceğini belirten Türkmenoğlu kendisinin bu konuya dahil olmasının ardından birçok kez engellemelerle karşılaştığını dile getirdi.

İŞÇİLER SENELİK İZİNDE GÖRÜNÜYOR

TEMSA işçiler ise fabrikanın geleceği hakkında sorular sorarken, çalışmadıkları bu süreçte ücretler ödenmesine rağmen senelik izinde gözüktüklerini söyledi. Bazı işçiler kendilerinin -50,-45 gibi rakamlarla senelik izinde göründüğünü dile getirirken bu sürecin idari izin olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi.

Şirketin hükümete yakınlığıyla bilinen BMC’ye ya da tekrar Sabancı’ya satılıp satılmayacağı konusunda fikirlerini dile getiren işçiler hükümetin kendilerine destek olmadıklarını, medyanın çoğunluğunun kendilerini görmediğini dile getirerek tepki gösterdi.

Türkmenoğlu, işçilerin geriye dönük haklar konusunda sordukları sorulara ise “Konkordato veya hisse satışı işçilerin iş akdinin feshinde haklılık taşımaz. Alacaklar konusunda bir problem olmayacaktır”cevabını verdi.

ÖNCEKİ HABER

Otomotiv pazarı ocak 2020'de yüzde 89,75 büyüdü

SONRAKİ HABER

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi Helin Bölek: Sesimize ses olun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...