Mersin Tıp Fakültesi Hastanesi emekçileri ödenmeyen ücretlerini istiyor

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli sağlık emekçileri, yaptıkları basın açıklamasıyla ödenmeyen fazla mesai ve performans ücretlerini talep etti.

04 Şubat 2020 06:51
Son Güncellenme Tarihi: 04 Şubat 2020 10:01
Paylaş

Mersin Üniversitesinde çalışan sağlık emekçileri, yaptıkları eylemle uzun süredir ödenmeyen fazla mesai ücretlerini ve 8 ay geriden gelen performans ücretlerini istedi. Emekçiler sorunlarının çözülmesini talep etti.

Mersin Tabip Odası, SES, Türk Sağlık-Sen ve Asistan Hekimler Temsilciliği adına yapılan basın açıklamasını Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen okudu. Yapılan görüşmelerde fazla mesai ve performans alacaklarının hastanenin mali durumu gerekçe gösterilerek ödenmeyeceğinin belirtilmesi üzerine bir araya geldiklerini ifade eden Antmen “Mali durum bozuksa suçlusu biz değiliz, bunun suçlusu sağlıkta dönüşüm politikaları ve sağlık sistemini yönetenlerdir” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumunun Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında, üniversite hastanelerine yıllardır yaptığı ödemelerin artmaması, hatta azalmasının hastaneleri borç batağına sürüklediğini dile getiren Antmen, “Hal böyleyken borç yükünün sağlık çalışanlarının üstüne bindirilmek istendiği tuhaf bir durum var. Hastane bütçesinin kimi zaman ilaç ve sarf malzeme almaya yetmeyecek durumda olması, hastaların tedavi ve ameliyatlarının gecikmesine, asistan, stajyer ve öğrencilerin eğitimlerinin aksamasına sebep olmaktadır. Bu durumun sorumlusu sağlık çalışanlarıymış gibi algılanıyor, hasta ve hasta yakınları ile karşı karşıya geliyoruz, şiddet görüyoruz ve kimi zaman canımıza kastediliyor” diye konuştu.

Hastane yönetimine seslenen Antmen, “Hastaneden alacaklı olduğumuz bütün ücretlerin bir an önce ödenmesini, nöbet ücretlerinin ve yoğun bakım nöbeti farklarının düzenli olarak yatırılmasını, döner sermaye ve performans ek ödemelerinin öğretim üyesi, araştırma görevlisi, yardımcı sağlık personelinin yanı sıra diğer hastane personeline düzenli olarak ödenmesini, hastanenin mali durumu gerekçesiyle ücretlerimizde herhangi bir kesinti yapılmamasını, eğitim hakkımızın aksatılmayacak şekilde sürdürülebilmesi için uygun koşulların sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

"ÜNİVERSİTELERİN MERKEZİ BÜTÇE TARAFINDAN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"

Sağlık emekçileri de yaşadıkları sorunları Evrensel'e anlattı. Ortopedi Asistanı İdris Demirtaş 3 buçuk yıldır Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalıştığını, sürekli ek ödemelerinin ve performans ödemelerinin geriden geldiğini belirtti. Önceden 6 ay geriden gelen ek ödemelerin şimdi 9 ay geriden geldiğini belirten Demirtaş, “Son iki aydır nöbet ücretlerimizi alamaz olduk. Bunun, ayın belli günlerinde düzenli olarak yatırılmasını istiyoruz. Hastanenin mali durumu kötü ama bu bizim suçumuz değil, bunun için Sosyal Güvenlik Kurumundan ve bakanlıklardan destek bekliyoruz” dedi.

Demirtaş şöyle devam etti: Biz sadece memur maaşımız olan sabit paramızı alabiliyoruz artık. Performans ücretleri de yatmayınca Mersin gibi kiraların 2 bin lira olduğu büyük bir şehirde aldığımız parayla geçinemez olduk. Her ayın 1'inde kira veriyorum ben. Bu ay kiramı veremedim, ev sahibine paramız yattığında verebileceğimi söyledim. Kredi borçlarımız var. Borçlarımızı da diğer kredi kartları ile kapatmaya çalışıyoruz. Bunları düşünmekten eğitimimizi, bilimsel çalışmalarımızı, hastaya vereceğimiz şifayı minimal seviyeye indirmek zorunda kaldık.Çünkü aklımız işimizde değil ödeyeceğimiz kirada, ekmeğimizde.

Dahiliye Asistanı Mustafa ise uzun zamandan beri üniversite hastanelerinin mali sıkıntı yaşadığını belirterek şunları söyledi: 7-8 aydır performans ücretlerini alamıyoruz, bunun bir düzene oturtulması gerekiyor. Artık nöbet ve ameliyat ücretlerinde de kesintiye gidiliyor. 4-5 yıl önce buna benzer bir eylem yaptık ve ücretler 2-3 ay düzenli yattı. Ancak sonrasında tekrar geriden gelmeye başladı. Ocak ayında zamlı bir şekilde SGK’den açığın ödeneceği söylendi ama hâlâ ödenmedi. Aralık ayında tutulan nöbetlerin bile ücretlerini hiçbir sağlık çalışanı alamadı.

Asistan doktorların gelirlerinin yaklaşık yüzde 40’nın nöbet ve performans ücretlerinden oluştuğunu dile getiren Mustafa şöyle devam etti: Eğer ücretlerimizi alamazsak iş yavaşlatmamız ve iş bırakmamız gerekecek. Şehir hastanesine bütçe ayıran devletimiz eminiz ki üniversite hastanelerine de ayırabilir. Sonuçta üniversite hastaneleri asistan, öğrenci, akademisyen yetiştiren kurumlar ve bu kurumların alternatifi yok. Üniversitenin merkezi bütçe tarafından desteklenmesi gerekiyor. (Mersin/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Madımak sanığı Ahmet Turan Kılıç'ın salıverilmesine Antalya'da tepki gösterildi

SONRAKİ HABER

Sayıştay raporları “sadeleştirme” adı altında sansürleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...