01 Şubat 2020 16:34

Irak’ta hükümeti kurma görevi Allavi'ye verildi; halk Allavi’yi de protesto etti

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, hükümeti kurma görevini eski İletişim Bakanı Tevfik Allavi'ye verdi. Sokakta protestolarını sürdüren halk ise “Allavi kabul edilemez” dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi'ye hükümeti kurma görevini verdi. Allavi, Cumhurbaşkanının, yeni hükümeti kurması için verdiği görevi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada duyurdu.

Açıklamasında göstericilere de seslenen Allavi, şunları kaydetti:

“Göstericileri öldürenler cezalandırılana, yolsuzlukla mücadelede başarıya ulaşana, ekonomiyi düzeltene ve erken seçimi yapana kadar protestolarınızı sürdürün. Eğer siyasi gruplar, kabine için adaylarını dayatırlarsa bu görevden vazgeçeceğim ve bunu çıkıp açıkça sizinle paylaşacağım. Vatan için sokağa çıktınız, eğer taleplerinizi yerine getirmezsem bu görevi hak etmiyorum demektir.”

Cumhurbaşkanından görevi alan Allavi'nin bir ay içerisinde hükümeti kurması gerekiyor.

Allavi'nin, İran'a yakın Fetih Koalisyonu ile Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın Sairun Koalisyonu tarafından desteklendiği ifade ediliyor.

HALK ALLAVİ’Yİ DE PROTESTO EDİYOR

Irak’ta aylardır sokakta olan halk ise hükümeti kurma görevi verilen Muhammed Tevfik Allavi’yi de kabul etmediklerini bildirdi.

Bağdat’ın merkezindeki Tahrir Meydanı’nda bulunan halk, görevlendirmeye karşı “Allavi kabul edilemez” sloganı attı.

Ülkenin güney kentlerindeki gösteri alanlarından da Allavi’ye karşı sloganların atıldığı görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Irak’ta, ekim ayında başlayan hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Adil Abdulmehdi, 29 Kasım’da başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalmıştı. Irak Meclisi, 1 Aralık'ta Abdulmehdi’nin istifasını kabul etmişti.

MUHAMMED TEVFİK ALLAVİ KİMDİR?

Bağdat doğumlu Iraklı siyasetçi Muhammed Tevfik Allavi, 2003'ten sonra milletvekili seçilmişti. Allavi ayrıca eski Başbakan Nuri el-Maliki hükümetinde iki dönem İletişim Bakanlığı yapmıştı.

Allavi, genç yaşta üyesi olduğu Şii İslami Dava Partisi'nden daha sonra ayrılmıştı. Laik devlet yönetimi anlayışına sahip olduğu iddia edilen Allavi, 2003 sonrası seçimlere İyad Allavi liderliğindeki koalisyonla katılarak milletvekili seçilmişti. (Bağdat/AA)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de iş cinayeti: Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Kartal’da Evrensel ile dayanışma anmacıyla gazete dağıtımı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...