12 Nisan 2011 13:01

Örgütlü işçi, mücadeleci sendika!

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi işçilerinin, fabrika toplantıları, ev toplantıları ve bülten dağıtımlarıyla 1 aydır çalışmalarını sürdürdüğü Çiğli İşçi Kurultayı, 20’nin üzerinde fabrikadan 250 işçinin katılımıyla gerçekleşti.Çiğli Belediyesi Meclis Salonu’nda ger&

Örgütlü işçi, mücadeleci sendika!
Paylaş
Koray Yetiş

Çiğli Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen kurultayda, Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki örgütlü ve örgütsüz çok sayıda işçi söz alarak, iş yerinde yaşadıkları sorunları ve örgütlenme çalışmaları sırasında karşılaştıkları zorlukları paylaştı. Kurultay sonunda Kurultay Komitesinin, Sendikal Örgütlenme Komitesi olarak varlığını sürdürmesi, Çiğli’de 1 Mayısın kutlanması, Çiğli’de bir işçi irtibat bürosunun açılması ve Anayasa paneli düzenlenmesi gibi kararlar alındı.

HEPİMİZ ŞUBE BAŞKANI GİBİ DAVRANMALIYIZ

Kurultayın açılış konuşmasını yapan Alliance One İş Yeri Baştemsilcisi İbrahim Bircan, Kurultay’ın amacının organizedeki örgütlülüğü attırmak olduğunu ifade etti. Divanın oluşturulması ve sınıf mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından işçiler söz aldı.  

Uzun süredir Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmek için mücadele veren Schneider İşçilerinden Cihan İşçi, organizede bulunan 40 bin dolayındaki işçinin büyük çoğunluğunun 25-35 yaş arasındaki genç işçiler olduğuna dikkat çekti. Beş yılda fabrikayı ilmek ilmek ördüklerini üretim yapan işçilerin yüzde 90’ının sendikaya üye olduğunu anlatan İşçi, “Bazı arkadaşlar sadece sendikaları suçluyor. Tek suçlu sendika değil. Organize işçileri olarak hepimizin şube başkanı gibi davranmamız lazım örgütlü örgütsüz demeden kurultay komitesinin genişletilmesini öneriyorum” dedi.

BİRLEŞMELİYİZ

Tek Gıda-İş’in örgütlü olduğu Billur Tuz İş Yeri Temsilcisi Resul İncedelen, 40 yıldır örgütlüyken patronun ayak oyunlarıyla yetkiyi kaybettiklerini ifade etti. 3 ay önce iş yeri temsilcisi seçildiğini belirten İncedelen, “Patron seçimden sonra şube başkanımla beni odasına çağırıp iş birliği teklif etti. Ben işçiyim arkadaşlarımı satmam dedim. 15 senede yemediğim kadar tutanağı bu laf üstüne 3 ayda yedim” dedi. 2003’te aldığı ücreti şimdi alamadığını ifade eden İncedelen, şöyle devam etti: “Örgütlü olmak ile örgütsüz olmak arasındaki fark bu. Ama Allah’a şükür mücadelenin yarısını alnımızın akı ile bitirdik. Bu arada kurultay komitesinden çok destek gördüm ben de komiteye çok destek verdim. Diğer arkadaşları da çalışmalara katılmaya çağırıyorum” dedi.

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Totomak İş Yeri Temsilcisi Mehmet Elmas da, “Bir dilim fazla ekmek ve onurlu bir gelecek için birleşmeliyiz. En temel yasal haklarımızı bile kullanırken patronlar tarafından baskıya maruz kalıyoruz. Asgari ücretle köleliğe mahkum kalmamak için birleşip örgütlenmekten başka şansımız yok” dedi.

MÜCADELEYİ YÜKSELTME SIRASI BİZDE

Deri-İş sendikasının örgütlü olduğu iş yeri komitesinden Fatoş Uğraş ise patronların bir sınıf olduklarının bilincinde olduğunu ve buna uygun hareket ettiğini ifade etti. Uğraş, “Kriz bahanesiyle zamlarımızı ertelediler. Her gün onlarca iş kazaları iş cinayeti haberi alıyoruz. Pek çok yaşıtımız ise sendikadan habersiz çalışıyor. TEKEL işçileri bize örnek oldu. Şimdi mücadeleyi yükseltme sırası bizde” dedi.

YARDIM TALEBİ

Marmak Metal fabrikasından bir işçi de, patronların düzenli olarak toplantılar yaptığını kendilerinin ise tek başlarına mücadele ettiklerini dile getirerek, “Biz de sendikalaşmaya çalışıyoruz. Kurultay bize sendikalaşma konusunda yardımcı olsun” dedi.

İBB Park Bahçe İşçilerinden Kemal Köroğlu ve eski TEKEL işçisi şimdi 4-c’li adliye çalışanı olan Ruşen Turan, yaşadıkları mücadele süreçlerini kurultaya katılan işçilerle paylaştı. Kurultaya katılan şube başkanları da konuşma yaparak mücadele çağrısı yaptı.yaptı. (İzmir/EVRENSEL)



Raşit Ekin (Schneider): İlk toplantımızı 5 kişi yaptık. Şimdi Manisa ve Çiğli fabrikasında üretimde çalışan işçilerin hemen hemen hepsi sendika üyesi. Bütün işçilerle kenetlenmiş haldeyiz. Fabrikamızda olan en ufak gelişme de bile söz sahibi olduğumuzu hissediyoruz. Bu toplantıya katılanlarla organizeyi örgütlemeliyiz. İnanıyorum ki bu kurultay daha iyi şeyler yapacak. İzmir için kıvılcım olacak. Gaziemir, Manisa bu kurultayı örnek alacak. Kurultay komitesine de bundan sonra önerim sosyal etkinlikler de yapmalıyız, piknik, film gösterimi olabilir.

Murat Dönmez (Etapak): Yeni iş yeri temsilcisi oldum, komite ile de tanışalı çok olmadı ama bundan sonra hep beraber mücadele edeceğiz.

Selami Özür (Schneider): İşe ilk taşeron olarak girdim. Hiç bir şeyin farkında olmadan çalışıyordum. İş yerinde sendikanın tartışıldığını duyunca soğuk baktım. Ama düşündüm yıllardır çalışıyorum ne annemi yemeğe çıkarabiliyordum ne de arkadaşım evlenirken bir takı takabiliyordum. Bu yüzden gittim üye oldum. Aklınıza mantığınıza uyun arkadaşlar, çözülemeyecek sorun yoktur yapamayacağımız hiçbir şey yok her şeyin üstünden geliriz.

Sedat Sadak (Tekstil): Gündüzleri inşaata, geceleri tekstilde parça başı işlere gidiyorum. Hâlâ mesailer ödenmiyor sorunlar büyüyerek devam ediyor. 1Mayısa yönelik bülten hazırlanmalı ve işçilerin katıldığı bir piknik yapılmalı. Bülteni belki Çiğli işçilerinin gazetesi olarak devam ettirmeliyiz. Komite genişletilip görev dağılımı yapılmalı.

Muharrem Yüksel (TEİAŞ): Ben afişleri görerek toplantıya geldim. İşletmemiz özelleştiriliyor ama biz yeteri kadar sahip çıkamıyoruz. Biz örgütlenirken mücadele etmedik işe başladık maaşı verdiler elbiseyi verdiler, sütümüzü bile verdiler ve değerini bilemiyoruz. Ben inanıyorum ki mücadele ile elde edilen hiçbir hak kolay teslim edilmez. Örgütlü olsak dahi diğer iş yerlerinde örgütlenmek için mücadele etmeliyiz.

Veli Sacu (Gimas): Buradan metal işçilerinin grev sonucu elde ettiği başarıyı kutluyorum. Fabrikamızda bir taşeron patronu battı ve 30 işçiyi, ‘Benim size olan borcumu ödeyecek param yok’ diyerek işten çıkardı. Taşerona karşı mücadelenin yaygınlaştırılmasını öneriyorum. Seçimler yaklaşıyor adaylar kahvelerimize gelmeye, mahalleleri dolaşmaya başlarlar. Soralım onlara kim bu sıkıntıları çözmeye niyetli? Çözüm koyamayan adayları ve partilerini desteklemeyelim.

Nusret Demirel (Alliance One): Buradan Başbakana sesleniyorum zengin düğünlerinde 3 çocuk çağrısı yapıyor. İşçiler parasızlıktan evlenemiyor 3 çocuğu nasıl yapsın? Bir de diyor ya beraber yürüdük biz bu yollarda. Biz o yollarda yürümedik. Sizin yollarda güller var bizim yollarımız çamurlu. İşçi sınıfı size seçimlerde gerekli cevabı verecektir. Buradan direnişte olan Konak Belediyesi işçilerini selamlıyorum. Biz tütün işçileri olarak yanlarındayız.


KURULTAY BÜLTENİ BİLE UMUTLA KARŞILANDI

Örgütsüz tekstil işçileri adına konuşan Sibel Akgül, 13-15 yaşındaki kızların tekstil atölyelerinde sabahlara kadar çalıştırıldığını ve pek çok işçiye hâlâ asgari ücretten az para verildiğini belirtti. Aile geçim indirimlerinin ödenmediğini ve 1 fabrika içerisinde dahi onlarca taşeron olduğunu ifade eden Akgül, “Sendikalı işçilere ve sendika yöneticilerine büyük görev düşüyor. İş kolunu önemsemeden örgütlenme çalışmasının en önünde yer almaları gerekiyor” dedi. Akgül, Kurultay tarafından dağıtılan bültenin bile işçiler tarafından büyük bir umutla karşılandığını belirterek, “Bundan sonra da işçilere haklarını anlatan bültenler dağıtılmasını ve 1 Mayısa kalabalık katılmak için çalışmalara devam edilmesini öneriyorum” dedi.


İŞÇİLER KURULTAYDAYDI

Kurultaya, Schneider Elektrik, Billur Tuz, Totomak, Etapak, Alliance One, Çiğli Belediyesi, Park Bahçe işçileri, ENT Tekstil, ZF Lenförder, Gimas, Senkromeç, Lider Deri gibi çok sayıda iş yerinden işçiler katıldı. Petrol-İş Aliağa Şubesi, Tek Gıda-İş, Deri-İş, Basın-İş, Birleşik Metal-İş, Haber-Sen, Yapı Yol Sen İzmir şube başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda sendika yöneticisi ve iş yeri temsilcisi kurultayı izledi.


ALINAN KARARLAR

Kurultayda alınan kararlar Divan Başkanı seçilen Eğitim Sen İş Yeri Temsilcisi Uyar Demircioğlu tarafından okundu.

Kararlar şöyle:

* Kurultay Komitesinin, Çiğli Sendikal Örgütlenme Komitesi olarak genişletilmesi, iş yerlerinde komiteler oluşturarak çalışmalarına devam etmesi
* Kurultayın sonuç deklarasyonu ve 1 Mayıs çağrısının yer aldığı bir bülten çıkarılarak işçi ve emekçilere dağıtılması
* 1 Mayısın önce Çiğli’de kutlanması için çalışmalar yürütülmesi, AOSB içinde sendikal haklar yürüyüşü yapılması
* İş yerlerinde sendikal örgütlenme çabasında olan işçilere yönelik baskılara karşı mücadele edilmesi
* Asgari ücretin yükseltilmesi ödenmeyen asgari geçim indirimi paralarının alınması, ücretli izin, fazla mesai, ücretlerinin ödenmesi için mücadele edilmesi
* Tüm kamu emekçilerinin ücretli, 4-b’li, 4-c’li değil, kadrolu çalışması için mücadele edilmesi,
* Taşeron işçilerin örgütlenmesi, taşeronlaşmanın kaldırılması için mücadele edilmesi,
* Çiğli’de sendikal örgütlenme bürosu kurulması ve bu büronun İşçi Kültür ve Dayanışma Evi olarak da değerlendirilmesi,
* AOSB’de bütün iş kollarında çalışan kadın işçilerin yararlanabileceği ücretsiz kreş açılması için mücadele edilmesi
* ”İşçiler nasıl bir Anayasa istiyor” konulu bir panel yapılması.

ÖNCEKİ HABER

Yine direnir yine kazanırız

SONRAKİ HABER

Azadiye Welat çalışanlarına 14 yıl 2 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...