30 Ocak 2020 13:10

İran'da rejim protestolarına katılan 7 öğretmene toplam 41 yıl hapis

İran'da geçen kasım ayında düzenlenen petrol zammı protestolarına katılan 7 öğretmen için toplamda 41 yıl hapis cezası verildi.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'na (HRANA) göre, Bocnurd Devrim Mahkemesi, “yasa dışı grup kurarak ulusal güvenliğe karşı propaganda ve faaliyette bulunma” suçlamasıyla yargılanan Eğitimciler Kültür Derneği üyesi 7 öğretmeni 4 ile 13 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırdı.

Mahkeme, öğretmenler Hüseyin Ramazanpur hakkında 8 yıl hapis ve 74 kırbaç, Muhammed Rıza Ramazanzade hakkında 13 yıl, Hamid Rıza Recai hakkında 4 yıl, Ali Feruten, Mustafa Rubati, Said Hakperest ve Hasan Cuheri hakkında ise 3 yıl 8’er ay hapis kararı verdi.

Söz konusu kararın temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

AKARYAKIT ZAMMI PROTESTOLARI

Yoksulluk cenderesi içerisinde bulunan İran halkı, 15 Kasım 2019'da Yargı Erki Başkanı, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanından oluşan Ekonomi Koordinasyon Yüksek Konseyinin kararıyla benzin fiyatının 1000 tümenden 3 bin tümene yükseltilmesinin ardından protestolar başlatmıştı.

Ülkenin birçok kentinde günlerce süren eylemlerde rejimin istifası istenmişti.

Polis şiddeti nedeniyle ölen ve yaralananların sayısı hakkında İran makamlarınca resmi açıklama yapılmazken, Uluslararası Af Örgütü en az 304 kişinin öldüğünü duyurmuştu. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye-Yunanistan-Fransa hattında yeni gerginlik "savaş gemileri"

SONRAKİ HABER

İncirlik işçileri işten atmaya karşı birliklerini gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...