28 Ocak 2020 18:38
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ocak 2020 13:27

Trump'ın "Ortadoğu Planı"na Türkiye'den tepki: TBMM'deki partilerden ortak bildiri

TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler ortak bildiriyle ABD'nin Orta Doğu barış planını kınadı.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan Ortadoğu Barış Planı'na Tükiye'den de tepki geldi.

TBMM'DE ORTAK BİLDİRİ

TBMM'de grubu bulunan AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP, ABD'nin planını ortak bildiriyle kınadı.

Parlamentoda grubu bulunan partilerin ortak imzasıyla hazırlanan bildiri, TBMM Genel Kurulu'nda okundu. Bildiride, ABD yönetiminin ihtilafın iki tarafından biri olan Filistin'i bütünüyle dışlayan tek yanlı, hakkaniyetten uzak bir yaklaşımla hazırladığı görülen söz konusu planın, Birleşmiş Milletler kararlarına ve iki devletli çözüm perspektifine tamamen aykırı olduğu bildirildi. Bu planın, taraflar arasında müzakere zemini sağlamaktan ziyade, İsrail'in derinleştirerek sürdürdüğü işgale uluslararası meşruiyet kazandırmayı ve bunu Filistin tarafına dayatmayı amaçladığına dikkati çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Yapılmak istenen işgal sürecini, ilhaka çevirmektir. Tüm Ortadoğu'nun barış, güvenlik ve istikrarını doğrudan ilgilendiren böylesine önemli bir konunun iç politika malzemesi yapılarak, Filistin halkının kendi geleceğini tayin hakkı başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerinin hiçe sayılması ve uluslararası hukukun ve adaletin yok sayılması üzüntü ve ibret vericidir. Kudüs'ün statüsü, Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı ve yasadışı yerleşimler gibi, en temel problem alanlarında bugüne kadar izlediği politikalarla Filistin tarafının güvenini kaybetmiş bulunan ABD yönetiminin sözde barış planı ölü doğmuştur. İki devletli çözüm vizyonunu yok sayan ve ilgili BM kararları başta olmak üzere uluslararası hukukun temel kurallarının ihlali anlamına gelen öneriler içeren bu girişimin, uluslararası toplum nezdinde kabul görme ihtimali de bulunmamaktadır. Bu vesileyle, İsrail-Filistin meselesinin çözümünün, ancak 1967 sınırları temelinde başkenti doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin devletinin vücut bulmasıyla  mümkün olacağını bir kez daha vurguluyoruz. Türkiye, Filistin halkının temel hak ve özgürlüklerini gözetmeyen, Filistin devletinin ve halkının kabul etmediği hiçbir girişimi desteklemeyecek, uluslararası toplumun vicdan ve sorumluluk sahibi üyeleriyle birlik ve dayanışma içinde, zulüm dayatma ve işgale karşı Filistin halkının meşru haklarını tüm platformlarda savunmaya devam edecektir. TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partiler olarak yukarıda sıraladığımız görüşler temelinde İsrail-Filistin ihtilafına yönelik olarak ABD yönetiminin yayımladığı sözde barış, özünde istikrarsızlık ve çatışma mahiyetindeki planını yok sayıyor ve esefle kınıyoruz."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VE MECLİS BAŞKANI TEPKİ GÖSTERDİ

Dışişleri Bakanlığı, "ABD'nin sözde (Orta Doğu) barış planı ölü doğmuştur. İsrail'in işgal ve zulmünü meşrulaştırmaya yönelik adımlara izin vermeyeceğiz. Filistin halkı ve toprakları parayla satın alınamaz" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Twitter'daki hesabından, "Türkiye'nin Filistin meselesinde tavrı uluslararası hukuk ve meşruiyet eksenindedir. Kudüs ise daima kırmızı çizgimizdir." açıklamasında bulundu. 

Meclis Başkanı Şentop, açıklamasında, "Bugün ABD Başkanı'nca ilan edilen tek taraflı 'plan', Filistin meselesini, Kudüs'ün statüsünü kavramaktan uzak bir girişimdir ve sonuçsuz kalmaya mahkumdur. Türkiye'nin Filistin meselesinde tavrı uluslararası hukuk ve meşruiyet eksenindedir. Kudüs ise daima kırmızı çizgimizdir" değerlendirmesine yer verdi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Kırmızı bültenle aranan İranlı rapçı İstanbul'da gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Denizli'de karayollarında çalışan taşeron işçiler ücretlerini aldı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...