29 Ocak 2020 00:15

Trelleborg grevi: Grev kazanımla sonuçlandı sınıf mücadelemiz sürüyor

Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek kazanımla sonuçlanan Trelleborg grevini yazdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Şivan KIRMIZIÇİÇEK*

Trelleborg’da Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi tarafından yürütülen toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde anlaşma sağlanamamasından dolayı, 10 Aralık 2019 tarihinde grev iradesi ortaya konularak üretim durduruldu ve sokağa çıkıldı.

Yaşam koşullarının her geçen gün ağırlaştığı, ağır vergiler başta olmak üzere, bütün temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar adeta emekçilerin belini bükmüşken işçiler nefes dahi alamayacak hale gelmiştir. Böylesi sömürü koşullarında işçilerin birliğini kurup direnmekten, mücadeleyi büyütmekten başka bir seçeneği kalmıyor zaten. Trelleborg işçisi sendikası ile birlikte bunu yaptı ve kazandı. Trelleborg işçileri grevin son gününe kadar kararlılıklarını yitirmediler. Soğuğa, zorlu koşullara ve baskılara karşı direndiler, haklarını almak için 43 gün boyunca grev ateşini söndürmediler ve sonunda da kazandılar.

Ekonomik kazanımlarının yanı sıra, örgütsel ve sınıfsal bakış açılarında önemli deneyim ve pratikler kazandılar. Birlik, mücadele ve dayanışmanın önemini yaşayarak öğrendiler. Trelleborg grevi sanayinin göbeğinde yüzlerce örgütsüz fabrikada çalışan sınıf kardeşlerine, ağır sömürü koşulları karşısında seçeneksiz olmadıklarını göstermeleri bakımından çok önemliydi. Trelleborg işçisinin kazanımı, sermaye sınıfının karşısında bütün işçilerin, yani işçi sınıfımızın kazanımı olmuştur. Trelleborg grevinde olduğu gibi, şimdi metal işçisi sınıf kardeşlerimizle dayanışmayı büyüterek, her mevzide kazanmak ve sınıf mücadelesini büyütmek gerekmektedir.

* Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu İdlib’in en büyük ilçesi Maaret El Numan'ı kontrol altına aldı

SONRAKİ HABER

ÇAYKUR genel müdürü özür dilemeye ve istifaya çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...