27 Ocak 2020 10:15
Son Güncellenme Tarihi: 27 Ocak 2020 19:55

Türk Metal ve MESS görüşmesi bitti, "7 saat ne konuşuldu" açıklama yapılmadı

Türk Metal ile patron örgütü MESS’in görüşmesi sona erdi. Zammın asgari ücrete yapılan zam civarı olacağı konusunda anlaşma sağlandığı iddia edilirken 7 saatlik görüşmeye dair açıklama olmadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metal sektöründe 130 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup sözleşmesinde Türk Metal ile MESS arasında yapılan görüşme sona erdi. Bugün (27 Ocak Pazartesi) saat 17.00’de başlayan görüşme 00.00'a doğru sonlandı ve görüşmeye yarın (28 Ocak Salı) saat 19.30'da devam edileceği açıklandı. Ancak 7 saatlik görüşmede ne konuşulduğuna dair açıklama yapılmadı. İşçiler ise kendilerine açıklama yapılmamasına tepkili. Görüşmede sözleşmenin imzalanacağı, zammın ise asgari ücrete yapılan zam civarında olacağı iddia ediliyordu. 

ANLAŞMA OLACAĞI İDDİA EDİLİYORDU

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın bugün sabah sosyal medyadan yayınladığı “Bu sefer masada ben varım” mesajının ardından metal fabrikalarında hareketli saatler yaşandı. Başta Bursa olmak üzere sendikanın örgütlü olduğu illerdeki şube başkanları MESS ile Türk Metal’in yapacağı görüşme öncesi başkanlar kurulu için İstanbul’a çağırıldı. Fabrikalarda 08.00-16.00 ile 16.00-24.00 vardiyalarında yapılacak eylemler ise iptal edildi.

Temsilcilerle telefonlarla yapılan görüşmelerde ise sözleşmenin en düşük işçi ücretlerinin bir miktar artırılmasının ardından tüm ücretlere yüzde 15 zam yapılması ve sözleşmenin 2 yıl olması konusunda anlaşmaya yapılabileceği söylendi.

Fabrikalarda konuşulanları Evrensel'e aktaran işçiler, söz konusu rakamların asgari ücrete yapılan yüzde 15 zam civarında olduğunu söyledi. Metal fabrikalarında çok sayıda yeni işçinin ücretinin 2020 yılı asgari ücretinin altında kaldığını hatırlatan işçiler, sözleşmenin sendikacılar tarafından işçi ücretlerine asgari ücret zammı yansıtılmadan bitirilmek istendiği ifade etti: “Çünkü asgari ücret zammını alsa işçi, sendikanın zammının çok yüksek olmadığını görecek. Psikolojik olarak iyi zam aldık izlenimi yaratmak için sözleşmeyi şubat ayından önce bitirmek istiyorlar.”

GÖRÜŞMEYE DAİR AÇIKLAMA YAPILMADI

Gece yarısı ise sendika tarafından işçilere "Değerli Türk Metal üyeleri, MESS ile bugün yürüttüğümüz toplu sözleşme müzakeresi sona ermiştir. Görüşmelerin yarın (28 Ocak 2020 Salı) saat 19.30 da devamına karar verilmiştir" mesajı gönderildi. 

İŞÇİLER TEPKİLİ: BİZE AÇIKLAMA YAPIN, NE KONUŞTUNUZ? 

Evrensel'e konuşan işçiler ise 7 saat süren görüşmede ne konuşulduğunu soruyor. 

Bursa’dan bir Bosch işçisi, “Bu kadar insan sizden saatlerdir haber bekledi. Haber gelecek diye çalışırken kafamız elimiz hep telefondaydı. Sonunda dalga geçer gibi bir mesaj attınız. İşçinin alacağı 3 kuruş zammı devlet sırrı gibi saklıyorsunuz. 7 saattir ne konuştunuz içerde gelip bize açıklayın, şeffaf olun” dedi.

"PEVRUL KAVLAK ESİP GÜRLÜYORDU..."

Bursa Renault’tan bir işçi “Geçen sözleşmede de 15 saat oturdunuz. Şimdi görüşmeyi iki güne yaydınız. Saatlerdir görüşüyorsunuz, sonra çıkıp bizimle dalga geçer gibi 'yarın akşamı bekleyin' diyorsunuz. Temsilcilere soruyoruz, 'Biz de bilmiyoruz, sizin gibi şaşkınız' cevabını alıyoruz. Bu mesajı atacağınıza 7 saat boyunca ne konuştunuz, MESS ne dedi, ne teklif etti, siz ne dediniz, bunları açıklayın. Pevrul Kavlak Bursa mitinginde esip gürlüyordu, açıklayın bu esip gürlemenin yansıması nasılmış, biz de öğrenelim” dedi.

Bursa’dan Freudenberg işçisi de “Sizden bir açıklama bekliyoruz. 7 saat boyunca çay, kahve mi içtiniz? Herkes birbirine soruyor, 'Sen bir şey öğrendin mi?' diye. Fabrikada herkes çok gergin, bir hazırlık yapıyorlar bizi satacaklar diye. Günler torbaya mı girdi de yarın akşam 19.00’da tekrar görüşeceksiniz?​” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da 3.9 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Reina katliamı davasında Masharipov'un 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...