24 Ocak 2020 22:03
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ocak 2020 09:33

Elazığ depreminin ardından siyasi parti ve sendikalardan açıklama

Elazığ depreminin ardından siyasi parti ve sendikalardan açıklama geldi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından siyasi parti ve sendikalardan açıklamalar geldi. Kurumların açıklamaları şöyle:

EMEP: DEPREM DEĞİL YAĞMA VE RANT DÜZENİ ÖLDÜRÜYOR

Emek Partisi yaptığı açıklamada, “Deprem değil yağma ve rant düzenine dayanan politikalar öldürüyor” dedi.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

“Merkez üssü Elazığ olan bir deprem meydana geldi ve çevre illerden de hissedildi. Depremin üzerinden bir saat geçtikten sonra haberlere can kayıpları ve hasarla ilgili bilgiler düşmeye başladı. Yetkililerden meydana gelen depremin yarattığı hasar ve can kayıpları konusunda doğru dürüst bir açıklama gelmezken, Kızılay aceleyle bağış çağrısını duyurdu. Elazığ depremi esasında geliyorum diyerek yaşandı. Kocaeli, Van, Bingöl, Erzurum… Her deprem sonrası hamasetten öteye geçmeyen açıklamalar gelirken alınması gereken tedbirler hemen unutulur ve unutturulur. Deprem değil yağma ve rant düzenine dayanan politikalar öldürüyor. Bilim insanları alınması gereken tedbirleri, izlenmesi gereken politikaları, kentleşme ve yapılaşma düzeninin nasıl olması gerektiğini izah ediyor. Ancak, çarpık kentleşme, üst üste konulan katlardan oluşan binalar, toplanma alanlarının dahi yağmasının yaşandığı bir rant düzeni iktidarın hâlâ tercihidir. Bunca deneyimden sonra hâlâ yanlışta ısrar eden iktidara bu vesileyle Kanal İstanbul ısrarının olası sonuçlarını bir kez daha hatırlatıyoruz. İhanet edilen kentlerde yaşanan doğal afetlerin sonuçlarını yurttaşlar felaket olarak yaşamaktadır. Yetkililer, haber yapmaya çalışan habercilere kolluk güçleriyle müdahele etmeyi bırakıp, bir an önce can kayıpları, hasarlar ve alınan tedbirlerle ilgili bilgiyi kamuoyu ile paylaşmalıdır. Yaşamını yitiren yurttaşların yakınlarına başsağlığı, yaralanan yurttaşlara acil şifalar diliyor, tüm yurttaşlara geçmiş olsun diyoruz.”

HDP: YETKİLİLERİ DERHAL GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ

HDP Genel Merkezinin Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Elazığ’da yaşanan ve pek çok ilde hissedilen 6.8 şiddetindeki depremden dolayı bütün halkımıza geçmiş olsun diliyoruz. Yetkilileri derhal harekete geçmeye ve gerekli tedbirleri almaya çağırıyoruz. Halkımıza acil dayanışma çağrısı yapıyor ve heyetlerimizi oluşturuyoruz.”

CHP: BELEDİYELERİMİZ YURTTAŞLARIMIZ İÇİN SEFERBER OLDU

CHP Genel Merkezinin Twitter hesabından yapılan açıklama şöyle:

“Elazığ'da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 6.8 şiddetindeki depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyoruz. Acı olayda kayıplarımızın daha fazla artmaması temennimiz. Belediyelerimiz yurttaşlarımız için seferber oldular.”

İYİ PARTİ

İYİ Partiden yapılan şöyle:

“Elazığ'da meydana gelen ve birçok kentimizde hissedilen deprem yüreğimizi yaktı. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyor, bölgedeki tüm dava arkadaşlarımızı, devletimizin yanında seferberliğe çağırıyoruz.”

SOL PARTİ: YARALARIN HIZLA SARILMASINI DİLİYORUZ

Sol Partiden yapılan açıklama şöyle:

“Yaşanan büyük depremden zarar gören, başta Elazığ olmak üzere tüm bölge halkına dayanışma duygularımızı iletiyor, yaraların hızla sarılmasını diliyoruz. Kulağımız ve kalbimiz Elazığ’da.”

TİP: DEPREM VERGİLERİ NEREDE?

Türkiye İşçi Partisinin açıklaması şöyle:

“Elazığ ve çevre illerde yaşayan, depremden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz. Yetkililer bölgedeki yurttaşlarımızın can güvenliği ve barınma gereksinimini derhal sağlamalı, arama-kurtarma çalışmaları için tüm olanaklar hemen seferber edilmelidir. Elazığ'daki depremin ardından can kaybı haberleri geliyor. Yaşamını yitiren yurttaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyoruz. Depremde ölüm kader değildir. Bilimsel hazırlıklarla can kaybının önüne geçilebilir. Soruyoruz: Deprem hazırlıkları için toplanan deprem vergileri nerede?​”

TKP: BİR KEZ DAHA HAZIRLIKSIZLIK VE PLANSIZLIK GERÇEĞİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

TKP’den yapılan açıklama şöyle:

“Merkez üssü Elazığ Sivrice olan deprem herkesi bir kez daha hazırlıksızlık ve plansızlık gerçeğiyle karşı karşıya getirmiştir. Türkiye Komünist Partisi olarak süreci yakından takip ettiğimizi ve bölge halkıyla dayanışmayı örgütlemek üzere derhal adım attığımızı kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Dileğimiz olası kayıpların en az düzeyde olmasıdır. Başta bölge halkı olmak üzere tüm halkımıza geçmiş olsun diliyoruz.”

‘DEPREM BİR DOĞA OLAYI, AFET YÖNETİCİLERİN PERVASIZLIĞIDIR’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Elazığ depremiyle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada bilimi ve tekniği dışlayan, rant odaklı kentleşme politikalarını önceleyen yöneticilerin, deprem sonucu yaşanan can kayıplarının, yaralanmaların ve tahribatların sorumlusu olduğu belirtildi. 6.8 şiddetinde Elazığ ve Malatya’da gerçekleşen depremin bu ülkeyi yönetenlerin Marmara, Düzce ve Van depremlerinden ders almadıklarını, insanlar için bilimin ve tekniğin yol göstericiliğinde güvenli çevreler oluşturulamadığını gösterdiği belirtilen açıklamada, “Deprem bir doğa olayıdır, bu doğa olayı ile birlikte yaşamayı öğrenmek, önceden önlemler almak ise yapılması gerekendir. Deprem sonrası yaşanan afet ise bugüne kadar önlem almayan bilimi dışlayan yöneticilerin pervasızlığıdır. En büyük afet bu pervasızlıktır” denildi.

SENDİKALARDAN DEPREM BÖLGESİYLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

DİSK’in resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Elazığ’da meydana gelen ve bir çok ilde hissedilen depremde yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı dileriz. Yaralılara ve depremden etkilenen herkese geçmiş olsun” ifadeleri yer aldı.

KESK Eş Genel Başkani Mehmet Bozgeyik Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Elazığ'da yaşanan ve bölge illerinde de hissedilen 6.8 şiddetindeki depremden dolayı halkımıza büyük geçmiş olsun diliyoruz. Yetkilileri derhal harekete geçmeye ve gerekli tedbirleri almaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

TTB’den yapılan açıklamada, “Elazığ sivrice ilçesinde meydana gelen deprem nedeni ile yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Hepimize çok geçmiş olsun” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da 4.0 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Van'da fıstık yetiştiren Hasan Sari: Destek alsam dört dörtlük üretim yapabilirim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...