24 Ocak 2020 17:27

Başı açık kadınların ‘kötü’, başörtülü kadınların ‘iyi’ gösterildiği kitap Meclis'te

HDP Milletvekili Oya Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a çocuklara şiddet uygulayan kadınların başı açık, şefkat gösteren kadınlar ise başörtülü olarak resmedilmesini sordu.

MEB'în rehber öğretmenlere dağıttğı kitapta yer alan görseller. | Kaynak: BirGün

Paylaş

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a rehber öğretmenlere dağıtılan, kadınların tacizci olarak gösterildiği kitap ile ilgili bir soru önergesi verdi.

Ersoy, Bakanlığın doğal afet, terör ve cinsel istismar gibi olaylar karşısında psikolojik destek sağlamak amacıyla başlattığı “Psikososyal Önleyici Destek Programı” kapsamında hazırlatmış olduğu kitapta başı açık kadınların çocuklara şiddet ve istismar uygulayan, türbanlı kadınların ise çocuklara şefkat ve sevgi dolu yaklaşan rolde resmedilmesinin, kadınlara yönelik baskıcı ve gerici bir tutumun sonucu olduğunu ifade etti.

"BU KİTAP KADINA KARŞI HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN ORTADAN KALDIRILMASI SÖZLEŞMESİ (CEDAW)’NE AYKIRIDIR"

Kadınları türbanlı ve başı açıklar olarak iki ayırıp bu kategorilere belli davranışları (iyi-kötü) atayarak kadınlara yönelik ön yargılara dayalı ayrımcılık yapıldığının altını çizen Ersoy; “İstismar fiilleri yalnızca yetişkin kadınlarla resmedilerek kadınların toplumsal konumları kötüleştirilmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı basmakalıp yargıların ve kadınlara yönelik ayrımcılığın, devlet eliyle uygulanması ve yaygınlaştırılması CEDAW’a aykırılık oluşturmaktır.”

"AYRIMCI, BASKICI VE GERİCİ POLİTİKALAR İLE KADINLARIN YAŞAM TARZLARI HEDEF ALINMAKTADIR"

Ersoy son olarak “Millî Eğitim Bakanlığı kadınları kıyafetlerine göre ayırmış ve açık olan kötü, kapalı olan iyidir mesajını çocuklara öğretmeye çalışmaktadır. Bu nedenle kitabın ivedilikle okullardan toplatılması, hazırlayan ve uygulayanlar hakkında ise derhal soruşturma başlatılmalıdır” dedi.

 {{395910}}

ÖNCEKİ HABER

Dr. Mete Cüce: Toplu yaşam alanlarına gitmek zorundaysanız maske takın

SONRAKİ HABER

İzmir ve Adana'da hukuk örgütleri Pakistanlı meslektaşlarını unutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...