24 Ocak 2020 16:54

Dr. Mete Cüce: Toplu yaşam alanlarına gitmek zorundaysanız maske takın

Koronavirüsü dünyayı tehdit ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mete Cüce: İnsanlar eğer toplu yaşam yerlerine gitmek zorundaysa buralarda maske takarak korunma önlemleri almaları mümkün.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ulaş IŞIK
İstanbul

Çin’de ölümlere neden olan koronavirüs tüm dünyayı tehdit ediyor. Virüsün ateş, öksürük ve solunum sıkıntılarına neden olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mete Cüce hastalıktan korunma yolları konusunda şu bilgileri verdi: “Hayvanlarla mesleki olarak uğraşmak zorunda olan insanların (özellikle hasta hayvanları varsa) klasik hijyen yöntemlerine dikkat etmesiyle korunması mümkün. İnsanların da genel hijyen kurallarına uygun şekilde sık sık el yıkayarak, hasta insanlarla temas etmeyerek; eğer toplu yaşam yerlerine gitmek zorundalarsa buralarda maske takarak korunma önlemleri almaları mümkün.

Dr. Mete Cüce Sağlık Bakanlığının alması gereken önlemler konusunda ise şunları söyledi: “Corona virüsünün maalesef aşısı yok; bu, son salgını yapan da daha önceki SARS ve MERS virüsleriyle aynı gruptan. Örneğin eski MERS’e göre yüzde 70 benzeşiyor, ondan yüzde 30 yine değişik, virüsler bu tip değişiklikler yapabiliyor. Sağlık Bakanlığının bu atak için yapması gereken, kaynak Çin olduğuna göre, havaalanlarında önlem almaktır. Yapabileceği en iyi şey bu. Bir de korunma yöntemleriyle ilgili bilgilendirme. Antiviraller, yani ilaç olarak zaten antibiyotikler virüsleri etkilemez. Antiviral ilaç gruplarının henüz koronayı etkilediğine dair bir bulgu yok".

Sağlık Bakanlığının havaalanındaki termal kamera uygulamasının doğru bir yöntem olduğunu belirten Dr. Mete Cüce “Yapılabilecek bir yöntem. Termal tarama, en geniş kitleyi, en ucuz ve en hızlı yöntemle yapabilmesi sağlayan bir sistem. Çünkü virüs taramayı PSR ile taramak çok pahalı bir yöntem, herkese yapamazsınız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da 41 kişinin hayatını kaybettiği 6.8'lik depreme dair tüm gelişmeler

SONRAKİ HABER

Başı açık kadınların ‘kötü’, başörtülü kadınların ‘iyi’ gösterildiği kitap Meclis'te

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...