evrensel.net
PAYLAŞ

Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde deprem

DETAYLAR
Fotoğraf: Evrensel
AŞAĞI KAYDIR

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 41 kişi yaşamını yitirirken 1607 kişi de yaralandı. 45 kişi enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

24 Ocak'ta saat 20.55 sularında Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 45 kişinin enkaz altından sağ kurtarıldığı depremde, 41 kişi yaşamını yitirdi.

24 Ocak günü çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremin merkez üssünün Elazığ Sivrice'ye 10.4 kilometre uzaklıkta olduğu ve yerin 6.8 kilometre altında gerçekleştiği belirlendi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.5 olarak, derinliğini ise 5 kilometre olarak revize etti. Deprem, Antep, Urfa, Malatya, Dersim, Samsun, Tokat, Çorum, Sivas, Niğde, Kayseri Kırşehir, Trabzon, Ordu ve Giresun'da da hissedildi.

48 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 31 Ocak'ta yaptığı açıklamada, büyüklüğü 4.0'ın üzerinde 22, toplamda 1608 artçı deprem meydana geldiği belirtti. Depremde yaralanıp hastanelere başvuran 1607 kişiden 1559'unun taburcu edildiği belirtilen raporda, 7'si yoğun bakım altında 48 kişinin tedavisinin devam ettiği belirtildi.

AFAD: 5 İLDE 6 BİN 851 BİNA AĞIR HASARLI

AFAD 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki 5 ilde toplam 37 bin 631 binanın incelendiğini, 6 bin 851'inin ağır hasar aldığının tespit edildiğini duyurdu. Açıklamada "Hasar tespit çalışmaları sonucunda, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta şu ana kadar incelenen 37 bin 631 binadan 584'ünün yıkıldığı, 6 bin 851'inin ağır hasar aldığı, 1207'sinin orta ve 14 bin 410'unun az hasarlı olduğu belirlenmiştir. Acil olarak yıkılacak 235 binanın tespit edildiği çalışmalarda, 14 bin 344 binanın ise hasarsız olduğu tespit edilmiştir" denildi.

320 TIR İHTİYAÇ MALZEMESİ DEPREM BÖLGESİNE ULAŞTIRILDI

Açıklamada, deprem sonrası 320 tır ihtiyaç malzemesinin AFAD Başkanlığı koordinasyonunda bölgeye ulaştırıldığı belirtilerek "Bölgeye toplam 26 bin 397 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 30 bin 886 yatak, 66 bin 751 battaniye, 3 bin 244 uyku seti, 4 bin 312 ısıtıcı ve 6 bin 436 adet gıda kolisi sevk edilmiştir" denildi.

Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Urfa'da psikososyal destek çalışmaları kapsamında 251 personelin 1209 haneyi ziyaret gerçekleştirdiği bildirildi.

OKULLAR 10 ŞUBAT'TA, ÜNİVERSİTELER 17 ŞUBAT'TA AÇILACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'ın tamamında, Malatya'nın ise 4 ilçesinde okulların yarı yıl tatilinin uzatıldığını açıkladı. (29 Ocak)

İlk öğretim okulları ve liselerin 10 Şubat'ta açılacağını dile getiren Soylu, daha önce sınavları ertelenen Elazığ Fırat Üniversitesinin ise 17 Şubat'ta açılacağını duyurdu.

YURTTAŞLAR TEPKİLİ

6.8 büyüklüğündeki depremin gerçekleştiği Elazığ'da, kent merkezi ve Sivrice'de yaşayan yurttaşlar deprem öncesi gerekli önlemlerin alınmadığını ve deprem sonrası yardımların geç kaldığını söylüyor. Depremin meydana geldiği ilk günden bugüne kadar yurttaşların büyük bir çoğunluğu, kentten ayrılmak zorunda kaldı. Hava sıcaklığının eksi 10’lara kadar düştüğü kentteki yurttaşlar yaşadıkları tedirginlikten kaynaklı evlerine giremiyor. 

AFAD’ın kurduğu çadırlarda kalan yurttaşlar, havaların çok soğuk olmasından dolayı barınma ve ısınma sorunları yaşarken organizasyon eksikliğinden dolayı da birçok ihtiyaç maddesine ulaşmakta sıkıntı çekiyor.

DEPREMLE İLGİLİ PAYLAŞIM YAPANLARA SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 25 Ocak'ta sosyal medyada provokatif paylaşım yaptığı öne sürülen 67 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Şüpheliler hakkında "Halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak", "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı, söz konusu paylaşımların yapıldığı belirtilen sosyal medya hesaplarının incelenmesine devam edildiği, konuyla ilgili henüz gözaltı kararının bulunmadığı belirtildi.


10 BİN KONUTLUK UYDU KENT VAADİ (28 OCAK 2020)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ortak basın açıklamasında bulundu. Soylu, evi yıkılan yurttaşlara yapılacak acil kira yardımının 28 Ocak'ta hesaplarına yatacağını açıkladı.

Soylu'nun açıklamasında öne çıkanlar şunlar oldu:

"Kamuoyuna da sunmaya çalıştığımız kira yardımları konusunda ilk yıkılan 58 binanın acil kira yardımı bugün orada oturan kişilerin hesaplarına gönderilecek."

"Her evin önüne bir çadır kurmaya çalışırsak zorlanacağız. Yapmamız gereken toplu barınma merkezleri. Çünkü biz onların önüne aş evi kurabiliyoruz."

"Elazığ spor tesislerinin yanında bin konterynırlık geçici konuklama alanı oluşturacağız. Çünkü yıkacağımız epey bina var. Malatya'da 5 bin konteynerlik alanımız var bu bize yeter. Elazığ'da bin demiştik, bunu bin daha artırıyoruz. "

"Tarım Bakanlığımız da özellikle STK'lar ile beraber hayvanları zarar gören çiftçilere ulaşıyorlar. Onlara geniş hayvan barınakları yapmaya çalışıyorlar. "

"2250 konteynerden geçici konut alanı yapıyoruz. Bunun toplam kapasitesi 10 bin olacak. Bunların içinde sosyal alanlar da olacak."

"Vatandaşlarımıza çadır veriyoruz ama gerek sosyal tesislerimiz ve yurtlarımız, okullarımız, spor tesislerimiz, bunların tamamı şu anda vatandaşlarımızın burada konuk etmeye hazırlar."

Bakan Koca ise şunları kaydetti:

"Bu dönemde toplu alanlarda ve çadırların yoğun olduğu bölgelerde 1. ve 2. acil yardım hizmetlerini verebileceğimiz sahra mobil hastanelerini hızla oluşturmaya başladık. Dün itibariyle 7 tanesini açtık. Bu merkezlerde 24 saat açık."

"Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söylemek istiyorum."


BAKANLARDAN BASIN TOPLANTISI (27 OCAK 2020)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ Valiliğinde değerlendirme toplantısının ardından basın açıklaması yaptı.Bakan Soylu, depremde evi yıkılan ve hasar gören vatandaşlara yapılacak nakdi yardım miktarlarını açıkladı. Soylu "Eşya yardımı olarak 30 bin lira, acil kira yardımı olarak da 10 bin lira vereceğiz. Ağır hasarlı olan ve eşyasını alabilecek olduğunu tespit ettiğimiz ailelere de 11 bin lira kira yardımı yapacağız. Orta hasarlı ev sahiplerine de 5 bin lira, uzun vadeli de 27 bin lira uzun vadeli faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz. Köylerde yıkılan evlere 11 bin lira acil yardım vereceğiz. 5 bin lira da biz bunlara eşya yardımı yapacağız. Bunları da hasarlar bittikten sonra ertesi sabah vatandaşlarımızın hesaplarına bu nakitleri geçireceğiz" dedi.

Soylu, Elazığ merkez Aşağı Holpenk'te 1000 konteynerlik geçici konaklama merkezinin yapımına başlandığını bildirdi. Soylu, şunları söyledi: "Şu ana kadar burada 2 bin ve Malatya’da da 2 binin üzerinde ağır hasarlı olarak tespit ettiğimiz konut var. Bu sayı giderek artıyor. Biz kira yardımı yapacağımızı söyledik. Ama şehir içerisinde bu kadar evin bulunmamasından dolayı da bir taraftan şehir hastanelerinde ye ayarladık. Buna ilaveten bir şey daha yapıyoruz; il özel idaremize ait Elazığ merkez Aşağı Holpenk'te yaklaşık bin konteynerden geçici konaklama merkezinin 10 gün içinde sevkini gerçekleştireceğiz. Şöyle bir konteyner kent oluşturacağız" diye konuştu.

"EKSİĞİMİZ YOKTUR DEMİYORUM"

Çok ciddi bir yardım ve bağış olduğunu söyleyen Soylu, "AFAD koordinasyonluğunda yapılan bu yardımları ısıtma cihazlarından buraya gönderilen tüm malzemeleri vatandaşlara dağıtmaya çalışıyoruz. Yardım konusunda da bir kargaşanın gücümüzün yettiğince önüne geçmeye çalışıyoruz. Eksiğimiz aksağımız yoktur demiyorum. Vatandaşlarımızın bu eksiklerimize karşı bizi tölere edeceklerine inancım tamdır" dedi.


BAKANLARDAN BASIN TOPLANTISI (26 OCAK 2020)

26 Ocak Pazar öğle saatlerinde son durumla ilgili açıklama yapan bakanlardan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Şu ana kadar 31 vatandaşımız Elazığ'da, 4 vatandaşımız da Malatya'da yaşamını yitirdi. Bu saate kadar göçük altından 45 vatandaşımızı sağ olarak çıkardık. 4 büyüklüğünün üzerinde 20 artçı, 628 artçı deprem meydana geldi. Enkaz kaldırma ve arama-kurtarma çalışmalarımız süratle devam ediyor. Mustafa Paşa Mahallesi'nde son kişi enkazdan çıkarıldı. Arama-kurtarma çalışması bitti burada tarama çalışmalarını yapıyoruz. Sürsürü Mahallesi'nde 6 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Aşevlerimiz var, çadır kurmaya devam edeceğiz. Barınma merkezlerinde barınmaya devam edersek işimiz kolaylaşacak. Artçılar devam ettikçe vatandaşların endişe duyması normaldir. Diyanet İşleri Başkanımız burada. Depremden etkilenen vatandaşlara destek çalışması devam ediyor. Özellikle çocuklarımız korktu. Rehber öğretmenlerimiz taramaya başladı.Türkiye'nin her tarafından sağlanan yardımlar ulaşmaya başladı. AFAD, yönlendirme yapmadan kimse buraya bir yardım yönlendirme yapmasın" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Elazığ'daki depremin 39. saatine girdik. Toplam 35 kişi yaşamını yitirdi. Şu ana kadar hastanelerimize 1607 kişi başvurdu. Hastaların çoğu panik nedeniyle müracaat etti. Hastanede yaralı olan sayısı 104 kişi. Dün Elazığ'da yoğun bakımda yatan sayısı 13'e kadar düşmüş oldu. 39 saatlik dönemde 2625 kişi sahada hizmet veriyor. UMKE, dünyada gönüllü en büyük sağlık kuruluşu. Sahra hastanelerimize ihtiyacımız söz konusu olmadı. İlaç desteği vb. desteğine gerek yok" ifadesini kullandı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "500'ü aşkın ekibimizle sahada çalışmalarımıza başladık. Hasar tespit çalışmalarına başladı. Elazığ Valiliği koordinasyonunda kriz masası kurduk. Kaymakamlıklarımıza müracaat ederek vatandaşlarımızın bize bildirim yapması gerekiyor. Elazığ merkezi ve Sivrice’de 31 yıkık bina tespit edildi. Yıkım süreçlerini de başlatmış durumdayız. Depremin şiddeti sebebiyle birçok bölge ve şehri etkiledi. 58 yerel yönetimle saha çalışması yapıldı. Altyapı hasar tespit çalışması yapıldı. Enkaz çalışmaları tamamlanır tamamlanmaz, barınma ihtiyacını kalıcı çözmek için çalışmalarını başlattık. Mustafa Paşa’da bütün binalar hızlı bir şekilde durumları tespit edilecek. Buralarda konutlar inşa edilecek. Malatya Doğanyol’da ahırların da olduğu projeleri yapacağız. Vatandaşlarımıza bu konutları verebilecek konumdayız." dedi. 

RTÜK İNCELEME BAŞLATTI

Radyo ve Televizyon üst Kurulu (RTÜK) depremin ardından radyo ve televizyonlardaki "provokatif yorum ve haberler" için inceleme başlattığını açıkladı. RTÜK'ten yapılan açıklamada "bazı medya hizmet sağlayıcı kuruluşların toplumu provoke etme amaçlı ve yanlış yönlendirme amacı güden yayınlar incelemeye alındı" denildi ve yapılan inceleme sonucunda uzmanlar tarafından yazılan ve ilgili kuruluşlara ağır idari yaptırım öneren raporun Kurul'a sunulduğu belirtildi.

Kurtarma çalışmalarını izleyen ve yakınlarının kurtarılmasını bekleyen yurttaşlar.

Ekipler, deprem sonucu yıkılan bir binanın enkazından küçük bir çocuğu çıkarıyor

AFAD: 29 ÖLÜ, 1466 YARALI (25 OCAK 2020)

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ'da depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 29'a yükseldiğini, 1466 kişinin de yaralandığını açıkladı. Enkazdan kurtarılanların sayısının ise 43 olduğu belirtildi.

ÜÇ BAKANDAN BASIN TOPLANTISI (25 OCAK 2020)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ Valiliğinde öğle saatlerinde basın toplantısı düzenledi. Sağlık Bakanı Koca bu süreçte Elazığ'dan 18, Malatya'dan 4 vatandaş olmak üzere toplam 22 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi. Koca, şöyle konuştu:

"Kaygı ve panik sebepleri dahil olmak üzere toplam sağlık kuruluşlarımıza müracaat eden hasta sayımız 1031 kişi oldu. 1031 müracaat içinde 382 vatandaşımız yaralıydı. Bu 382 yaralı içinde serviste halen takibi yapılan 128 hastamız vardır. Bu 128 hastadan 34'ünün yoğun bakım şartlarında tedavileri devam etmektedir." 

ADIYAMAN CEZAEVİ BOŞALTILDI

İçişleri Bakanı Soylu, hasar nedeniyle Adıyaman Cezaevinin boşaltılmasına yönelik karar aldıklarını aktardı. Adalet Bakanlığı da bu açıklamaların ardından, Adıyaman Cezaevi'nin boşaltılacağını duyurdu. Açıklamada, "Kısmi çatlaklar oluşan Adıyaman Cezaevi'ndeki 814 hükümlü ve tutuklu Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’a nakledilmeye başlandı" denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise atık su, içme suyu, arıtma tesisleri ve kanalizasyonla alakalı herhangi bir altyapı problemi bulunmadığını belirtti. Bakan Kurum "368 kişiden oluşan 184 ekiple üstyapıda hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz" dedi.

HDP, ELAZIĞ'A HEYET GÖNDERDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, Elazığ’a inceleme heyeti gönderdi.

Heyette, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Muş Milletvekili Şevin Coşkun ve Ergani Belediye Eş Başkanı Ahmet Kaya yer aldı. 

CHP HEYETİ MALATYA'DA İNCELEMEDE BULUNDU

Depremin şiddetli hissedildiği ve 4 kişinin hayatını kaybettiği Malatya Doğanyol’da da CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Mersin milletvekilleri Ali Mahir Başarır ve Cengiz Gökçel, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz ve CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz’dan oluşan heyet, incelemelerde bulundu. 

İBB, ELAZIĞ’DA 158 PERSONEL 23 ARAÇLA ÇALIŞMALARA KATILDI

İBB, ekipleri de Elazığ'da meydana gelen deprem nedeniyle teyakkuza geçti. AFAD’da koordinasyon toplantısına katılan Başkan Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla Elazığ’a 158 personel ve 23 araçtan oluşan arama kurtarma ve yardım ekipleri gönderildi.

Öte yandan, birkaç gün önce Dersim'e giderek kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'yu arama çalışmalarını yürüten İBB İtfaiye Sualtı Arama Kurtarma Ekibi (İSAK) 6 personel, 2 araç ile Elazığ’a geçerek arama kurtarma çalışmalarına destek vermeye başladı.

TTB VE SES İNCELEMELERDE BULUNDU

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Diyarbakır Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Diyarbakır Şubesinden oluşan heyet Elazığ'da incelemelerde bulundu. İncelemelerde KESK'e bağlı diğer şubelerin de yöneticileri bulundu.

Heyet tespitlerini şu şekilde sıraladı:

  • Şu anda başta İstanbul olmak üzere çevre illlerden çok sayıda AFAD, Umke ve sağlık ekibi bölgede çalışmalarıdır. Şu anda herhangi bir hekim ya da sağlık çalışanı gereksinimi yoktur.
  • Deprem bölgesindeki sağlık çalışanları yaşanılan tramva nedeniyle izin verilmeli, yerlerine ikame edecek sağlık ekipleri görevlendirilmelidir. Gerektiğinde TTB ve SES bu konuda görev almaya hazırdır.
  • Hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarında tespit edebildiğimiz herhangi bir hasar yoktur.
  • Sağlık gereksinimlerin karşılanması noktasında şu anda tespit ettiğimiz herhangi bir eksiklik yaşanmamaktadır, sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.
  • Yaşanan şiddetli deprem nedeniyle yurttaşların halen sokakta yaşadıkları, tedirgin oldukları korku nedeniyle evlerine girmedikleri gözlemlendi. Bu nedenle binalardaki hasar tespit çalışmaları bir an önce başlanmalı, olası artçı depremler nedeniyle yaşanılabilecek olumsuzlukların önüne geçilmelidir.
  • Başta köylerde olmak üzere şu anda dışarda olan yurttaşlara mevsim şartlarına uygun çadır dağıtımı yapılmalıdır.
  • Tüm süreç boyunca kamuoyuna doğru bilgilendirme yapılmalıdır. Teyitsiz bilgilendirmelerden kaçınılmalıdır.

DİYARBAKIR SURLARI DA HASAR GÖRDÜ

Diyarbakır Mimarlar Odası, Elazığ'da gerçekleşen depremde tarihi Diyarbakır surlarında da lokal hasarlar oluştuğu bildirdi.

BAKANLAR DEPREMİN OLDUĞU GECE DE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin ardından bölgede yaptıkları incelemelerden sonra saat 1.30 sularında kriz merkezinde açıklamalarda bulundu.

DEPREM YETERLİLİĞİNİ TARTIŞMAYA AÇMAK İNSANLIK DIŞI BİR YAKLAŞIMMIŞ!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sosyal medyada panik havası yaratanlara tahkikat yapacağız" dedi ve şu ifadeleri kullandı:

"Bu konunun siyasetle ilgili değerlendirilmesini son derece yanlış bulduğumuzu söylemek istiyorum. Biz zor günümüzde birlik olmak zorundayız. Özellikle iki meseleye dikkat çekmek isterim. Başka deprem fotoğraflarını göstererek, sosyal medyada bir panik havası oluşturmaya çalışanlar, 'Şu anda Elazığ yanıyor' diye başlık atmaya çalışanlara hem sitem ediyorum hem de bu konuda gerekli tahkikatı yapacağımızı da buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. İkincisi de meseleyi siyasallaştırıp Türkiye'nin deprem konusundaki yeterliliğini tartışmaya açmak elbette belki bu saatte yapılabilecek insanlık dışı bir yaklaşımdır. Bunu üzülerek ifade etmek istiyorum. Bugün, birlik ve beraberlik içerisinde olmak günüdür."

"HASTANELERDE HİZMETİ AKSATACAK HASAR YOK"

Sağlık Bakanı Koca, bölgedeki hastanelerde hasar olmadığını belirterek şunları kaydetti: "Elazığ ve Malatya'da toplam 137 ambulansımız mevcut. Bu 137 ambulansa 170 ambulans ilavesi yaptık. Ayrıca uçak ve helikopter ambulansımız da hazır bir şekilde ihtiyaç halinde hizmet veriyor olacak. Bunun dışında 5 tane bölgede zaten UMKE aracımız vardı. 121 UMKE aracı daha ilave etmiş olduk. Ayrıca 4 mobil komuta aracı ve görevlendirdiğimiz personel sayısı da ilave olarak bin 159 kişi oldu."

"RİSKLİ BİNALARA GİRMEYİN"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da "Ağır hasarlı, hafif hasarlı binalarımız var. 50 kişilik ekibimiz şu an sahada. İlk etapta kamu binalarımızın tespitini yapıyorlar ki burada yaralı vatandaşlarımıza acil müdahale etmek ve kamu binalarında herhangi bir hasar olup olmadığının tespitini işletiyorlar. Akabinde sabah 07.00 itibarıyla 11 ilden 250'ye yakın ekibimiz sahada olacaklar ve sabah itibarıyla da detaylı bir şekilde hasar tespit çalışmalarını yapacağız" dedi.

Kurum, ayırca "Vatandaşlarımızı riskli binalara girmemeleri noktasında uyarmak istiyorum. Artçı depremler devam ediyor. Dolayısıyla hasarlı binalar bizim için risk teşkil ediyor" açıklamasında bulundu.

Elazığ'ın Gezin Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bölgedeki okullar açısından korkulacak bir durumun olmadığını ancak incelemelerin sürdüğünü açıkladı.

ERDOĞAN'DAN YARDIM AÇIKLAMASI

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere Elazığ'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, farklı kurumlar tarafından tarafından depremzedelere yardım kampanyaları başlatılmasını yönelik açıklamasında sadece AFAD ve Kızılay üzerinden yardım yapılacağını açıkladı.

Erdoğan, "Bu tür zamanlarda bazıları fırsat kollamaya kalkar, bu fırsatçılara kapı aralamayalım. Öyle yok para toplamaydı şuydu buydu, devletimizin bu noktada bir ihtiyacı yok. Birileri illa yardım yapacaksa bunların kurumları bellidir, AFAD'la, bilemediniz Kızılay'la yapılır. Bu fırsatçılara da fırsat vermeyelim, adımlarımızı buna göre atalım diyoruz" dedi.

ELAZIĞ BELEDİYESİ: ŞAHSİ ARAÇLARLA TRAFİĞE ÇIKMAYIN

Elazığ Belediyesi, Twitter üzerinden yaptığı duyuruda yurttaşların şahsi araçlarıyla trafiğe çıkmamaları çağrısı yaptı, "Acil müdahale araçları trafik yoğunluğu sebebiyle çalışamamaktadır. Tüm vatandaşlarımızın şahsi araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını, toplu taşıma araçlarını kullanmalarını önemle rica ederiz" ifadelerini kullandı.

DOĞAL GAZ PATLAMASI SONUCU YANGIN ÇIKTI

Elazığ'da depremde hasar gören binalardan birinde gerçekleşen doğal gaz patlaması sonucu yangın çıktı. MA'nın verdiği bilgiye göre, deprem sonrasında İstasyon Caddesi'ndeki bir binada büyük bir yangın çıktı. Yangına ekipler müdahale etti. Yangının doğal gazdan çıktığı belirtildi. 

ARAMA KURTARMA EKİPLERİ VE YARDIM MALZEMELERİ GÖNDERİLDİ

AFAD, bölgede yütülen faaliyetlere dair şu bilgileri verdi:

"39 AFAD İl Müdürlüğü başta olmak üzere, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden, toplamda 968 arama kurtarma personeli ve 182 araç bölgeye sevk edilmiştir. Çalışmalara destek amacıyla 13 arama kurtarma köpeği bölgeye gönderilmiştir. İhtiyaç durumunda kullanılacak iş makinaları AFAD koordinasyonunda görevlendirilmektedir. Bölgede AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir iş makinası çalışmayacaktır. Acil ihtiyaçlar nedeniyle beslenme, enerji, haberleşme ve psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 110 personel ve 36 araç bölgeye yönlendirilmiştir. AFAD Adana, Ankara, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin, Muş ve Sivas lojistik depolarından bölgeye, 97 tır ile 4 bin 296 çadır, 5 bin 406 yatak ve 10 bin 460 battaniye sevk edilmiştir."

Depremin ardından Diyarbakır, Urfa, Mardin, Muş, Van gibi çevre illerden çok sayıda yardım ekibi bölgeye yardım için yola çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da yardım için ekip görevlendirildiğini duyurdu. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinden araç ve ekipler de Elazığ'a gitti. Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da Twitter hesabından arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Elazığ'a gittiklerini duyurdu.

ELAZIĞ'DA 5,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI DEPREM

25 Ocak saat 19.30'da Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 5,1 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi. Depremin 15 km derinlikte meydana geldiği belirtildi.

Yıkılmış bir bina ve enkazın devrildiği iki otomobil.

(HABER MERKEZİ)

İLGİLİ YAZILAR
İLGİLİ HABERLER
DİĞER HABERLER