24 Ocak 2020 16:15

Bağdat'ta ABD karşıtı protesto

Bağdat'ta Sadr Hareketi liderinin çağrısıyla, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması talebiyle eylem yapıldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Irak’ın başkenti Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr'ın çağrısı üzerine ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması için protesto düzenlendi. Sadr, ABD'ye karşı direnişi bir süreliğine durdurduğunu açıkladı ve yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesini istedi.

Bağdat'ın merkezi Cadiriye bölgesinde düzenlenen protestoya yüz binlerce kişi katıldı. AA’nın geçtiği habere göre, Sadr yanlılarının temsili kefen giyerek katıldığı protestoya, Şii milis gücü Haşdi Şabi destekçilerinden de katılanlar oldu. Irak bayraklarının taşındığı protestoda, sık sık ABD'ye ve Irak'taki askeri varlığına karşı sloganlar atıldı. Cadiriye bölgesine çıkan yollar da trafiğe kapatıldı.

"YABANCI GÜÇLER ÇEKİLMELİ"

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr'ın Askeri Danışmanı Kadım İsavi, başkent Bağdat'ta ABD'nin Irak'taki askeri varlığına karşı düzenlenen protestoda Şii liderin mesajını okudu. Mesajında Sadr, "Tüm yabancı güçler ülke topraklarından çekilmeli. En son yabancı asker ülkeden çıkana kadar direnişi geçici olarak durduruyoruz" ifadesiyle ABD'ye karşı direnişi askıya aldığını duyurdu. Yabancı ülkelerin siyasi ve ekonomik alanda Irak'ın iç işlerine karışmamasını isteyen Sadr, hükümete komşu ülkelerle egemenliğine saygı duyma anlaşması imzalaması çağrısında bulundu. Sadr, hükümetin ülkede bulunan yabancı misyon temsilciliklerini korumasını ve buralara saldıranları cezalandırmasını istedi. Hükümetten söz konusu tavsiyelerini dikkate almasını isteyen Şii lider, bunların uygulanması için Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ya da İslam İşbirliği Teşkilatının da devreye girmesinde sakınca görülmeyeceğini ifade etti. Gösteri sırasında Reuters’a konuşan sağlık bakanlığı çalışanı Raed Abu Zahra, “Hepsini kovmak istiyoruz. Amerika’yı, İsrail’i ve hükümetteki yozlaşmış siyasetçileri” dedi.

JEFRREY: ANLAŞMA HÜKÜMETLE

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, önceki gün bakanlık binasında düzenlenen brifingde açıklama yaptı. Irak Meclisi tarafından onaylanan ABD askerlerinin ülkeyi terk etmesi yönündeki önergeye ilişkin, anlaşmanın meclisle değil, Irak hükümetiyle yapıldığını savunan Jeffrey, “Irak'tan çekilme konusunda masaya oturmaktan yana değiliz. Iraklı yetkililer ülke içindeki Amerikan varlıkları hakkında görüşmek istiyorsa askerimizden çok daha ötesine uzanan ikili ilişkileri de göz önünde bulundurmalıdır” dedi. İran'ın Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD suikastıyla öldürülmesinin ardından Irak Meclisi, 5 Ocak'ta düzenlediği olağanüstü oturumda, ABD dahil ülkedeki tüm yabancı güçlerin askeri varlığının sonlandırılması kararı almıştı.

ABD VE İRAN’IN IRAK'TAKİ GERİLİMİ

ABD, 3 Ocak'ta Bağdat Havalimanında İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in konvoyuna hava saldırısı düzenleyerek iki komutanı öldürmüştü. İran Devrim Muhafızları Ordusu, Süleymani'nin öldürüldüğü saldırıya karşılık 8 Ocak'ta ABD'nin Irak'taki Ayn el Esed Hava Üssünü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurmuştu.

NATO, EĞİTİMİNİ SÜRDÜRECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 50'nci Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile önceki gün görüştü. Görüşmede Stoltenberg, Salih'e NATO'nun Irak'taki güvenlik güçlerine eğitim verilmesi ve askeri yardımlarda bulunma görevine bağlı kaldığını yineledi. NATO, Temmuz 2018'de, Bağdat hükümetinin talebi üzerine Irak'a askeri danışman gönderme kararı almıştı. Ana karargahı başkent Bağdat'ta yer alan ve operasyonlara katılmayan NATO Irak Misyonunun bünyesinde yaklaşık 500 askeri danışman bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da işçi servisi kaza yaptı, araçtaki 10 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Direnişteki SF Tekstil işçilerine EMEP'li kadınlardan ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...