18 Şubat 2011 02:39

8 Mart’ta işten atılacaklar!

ÖZGÜHAN Şirin ve Necla Karaş. Onlar Türk Patent Enstitüsünde 8 Mart 2011’de işten çıkarılacak 110 işçiden sadece ikisi. İki kadın kendileri gibi işsiz kalacak yaklaşık 70 kadın işçi adına yaşadıklarını ve mücadelelerini gazetemize anlattılar. Şirin ve Karaş, işten atılacakları Dünya Emekçi Kadınlar G&u

8 Mart’ta işten atılacaklar!
Paylaş
Cem Gurbetoğlu / Hilal Yağız

ÖZGÜHAN Şirin ve Necla Karaş. Onlar Türk Patent Enstitüsünde 8 Mart 2011’de işten çıkarılacak 110 işçiden sadece ikisi. İki kadın kendileri gibi işsiz kalacak yaklaşık 70 kadın işçi adına yaşadıklarını ve mücadelelerini gazetemize anlattılar. Şirin ve Karaş, işten atılacakları Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nden sonra da sessiz kalmayacaklarını söylediler. Sosyal-İş’te örgütlenmelerinin ardından kendilerini haklarını kazanmaya daha yakın gördüklerini belirten kadınlar, tüm emekçi kadınları işyerlerinde örgütlenmeye çağırdılar.
KADINLAR GÜNÜ’NDE KAPI ÖNÜNE
1995 yılında kurulan TPE’de temizlik işleriyle birlikte veri giriş işleri de taşeron bir şirkete verilmiş. Veri giriş elemanı olarak çalışan işçiler, masa başında uzmanlık gerektiren bir iş yapıyorlar. Çoğunluğu kadın ve on yılı aşkın süredir TPE’de çalışıyorlar. Memurlarla aynı işi yapıyorlar, ama servis dışında hiçbir sosyal haktan yararlanamıyorlar. Her yıl isim değiştiren taşeron şirket, sözleşmeleri de her yıl yenilediği için kıdem tazminatı ve izin süreleri de dahil bir çok hakları yıllardır gaspediliyor.
Kağıt üstünde önceleri temizlik işçisi olarak gözüken veri giriş elemanları, henüz 2009 yılında resmiyette veri giriş elemanı olarak kabul edildiler. Bu süreçte kimisi evlendi, kimisi çocuk sahibi oldu, kimisi de çocuğunu evlendirdi. Şimdi ise TPE’ye 4/B’li eleman alınacağı için kapı önüne konuyorlar. İşten atılacakları tarih de 8 Mart, yani Dünya Emekçi Kadınlar Günü.
“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne işsiz anneler olarak gireceğiz” diyerek söze başlayan Şirin ve Karaş,  aralarında tek maaşla ev geçindirenlerin, aynı anda işten atılacak eşlerin bulunduğunu anlattılar. TPE Yönetim Kurulu Başkanı Habip Asan, geçtiğimiz Kasım ayında bir toplantı yaparak KPSS’ye girmeleri halinde 4/B’li olarak işe alınabileceklerini söylemiş. Bunun üzerine KPSS kurslarına gittiklerini, büyük bir özveriyle sınava hazırlandıklarını anlatan Özgühan Şirin, sınav sonrasının ise kendileri için büyük bir hüsran olduğunu söyledi. 110 veri giriş elemanın büyük bir çoğunluğu zaten 35 yaşını aştıkları için memur olmaya hak bile kazanamadıklarını anlatan Şirin, bu süreçte Sosyal-İş’te örgütlendiklerini ifade etti.
‘EMEKLERİMİZ BİR KALEMDE SİLİNDİ’
14 yıldır TPE’de çalışan Necla Karaş ise “Biz burayı bir aile bildik, en güzel günlerimizi, en güzel yaşlarımız burada geçirdik” dedi. Yapılanın “haksızlık” olduğunu dile getiren Karaş, durumlarını anladıklarında ilk işlerinin örgütlenmek olduğunun altını çizdi. Karaş, sendikaları Sosyal-İş’in işten çıkarmalarla ilgili yürütmeyi durdurmak için dava açtığını, kendilerinin de bireysel olarak işe iade davaları açacaklarını bildirdi. Enstitüye harcadıkları emeklerin bir kalemde silinip atılmasına izin vermeyeceklerini belirten Karaş ve Şirin, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladılar. Sendika sayesinde birlik ve beraberliğin önemini anladıklarını, biraraya gelirlerse neler yapacaklarını gördüklerini belirten Şirin, sorun çözülmediği takdirde 8 Mart’tan sonra da mücadeleyi bırakmayacaklarını söyledi. Necla Karaş, kendilerinin başına gelenlerin her an başka emekçilerin de başına gelebileceğine dikkat çekerek, geç olmadan tüm emekçilerin işyerlerinde birliği sağlayarak sendikalaşması gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÇMO’dan baz uyarısı

SONRAKİ HABER

İzmir’de iki dilli yaşam örneği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...