24 Ocak 2020 10:49
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ocak 2020 14:23

Ceren Damar cinayeti davasında karar çıkmadı

Çankaya Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar cinayeti davasının duruşması görüldü. Kadınlar, sanığa indirim uygulanmamasını talep etti. Dava 21 Şubat’a ertelendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel’in 2 Ocak 2019’da öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürülmesine ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması, Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Dava, 21 Şubat'a ertelendi.

Savcılık mütalaasında sanık Hasan İsmail Hikmet için “canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “ruhsatsız tabanca bulundurmak” ve “silahla tehdit” suçlarından da 8 yıla kadar hapis cezası istendi. Duruşma öncesi Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan Ceren Damar Şenel’in babası Mustafa Damar, “Birçok tanık dinlendi, belgeler açıklandı. Olay net bir şekilde ortaya kondu. Sanığa indirim alabilmek için kızıma iftira attılar. Sanığın geçmişi de suç makinesi. O yüzden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından başka bir seçenek görünmüyor. Bu ceza ile bile adalet tecelli etmeyecek” dedi.

EŞİME "SİLAHI TEMİZLE" DEDİM

Gazeteduvar’ın haberine göre duruşmada sanık Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak, 4 tanıklarının olduğunu, 3 tanesinin duruşmada 1 tanesinin ise tanık koruma programı kapsamında dinlenmesini talep etti. Sanığın annesi Hikmet’in olay sonrası ilk olarak kendisini aradığını ve cinayetten sonra AVM’de buluştuklarını söyledi. “Eşime hemen silahı temizle dedim” dediğini anlatan sanığın annesi “Eşim oğlumun üzerindeki silahı ve bıçağı aldı. Telefon da bende kaldı. Sonra da hemen emniyete giderek oğlumuzu teslim ettik” dedi. Ceren Damar’ın avukatı Çetin Arslan’ın “Oğlunuzun intihar mektubunu neden ertesi gün teslim ettiniz, o gün etmediniz?​” sorusuna Hatice Hikmet, “Mektubu sonradan gördüm. Ertesi gün aradaki kitaplar yere düştü, mektup da arasındaydı” dedi.

"BİR TEK SANIĞI YARGILAYAMADIK"

Sanık avukatı Vahit Bıçak, Ceren Damar’ın avukatlarından Uraz Bulut’un olayın doğrudan tanığı olduğu gerekçesiyle bu davada avukatlık yapamayacağını kaydetti. Avukat Uraz Bulut, “Olay olduğunda ben üniversitede danışmanlık yapmıyordum. Bu davada Ceren’i yargıladık, aileyi yargıladık. Sıra bana geldi. Bu davada bir tek sanığı yargılayamadık” dedi. Hakim, talebin reddine karar verdi.

"BAŞKASININ HAYATINI DA KARARTMIŞ"

Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, sanığın annesi Hatice Hikmet’e soru yöneltti. Damar, “Katil 2015 yılında başka bir kızın hayatını karartıyor. Kızın mahrem fotoğraflarını yayınlıyorlar ve kız yurt dışına gitmek zorunda kalıyor. Böyle bir olaydan haberdar mısınız?​” diye sordu. Anne Hikmet, sorunun bu dava ile ilgili olmadığı gerekçesiyle soruya cevap vermeyi reddetti.

DEDEDEN "EVLENME TEKLİFİ" İDDİASI

Katil Hikmet’in dedesi İsmail Elçin ise torununun sigara dahil kötü alışkanlığı olmadığını ileri sürerek “Torunum bana, akademisyen kızımız için, ‘Bana evlenme teklifinde bulunuyor dede’ dedi” diye konuştu. Hakim, dede Elçin’e, sanığın “Ceren ile ilişkimizden ailemin haberi yoktu’ diye beyanını hatırlatınca “Ben dedesiyim. Bana söyledi” dedi. Hasan İsmail Hikmet ile 2008’den bu yana tanıştıklarını belirten Yiğit As ise Ceren Damar ile arasındaki ilişkiyi 2 yıl önce kendisine söylediğini ifade etti.

"GİZLİ TANIK" AÇIK İFADE VERDİ

Sanık avukatının gizli tanık talebinin reddedilmesi üzerine ismi okunan ‘gizli tanık’ Hasan Aktemir “Ben yakın arkadaşıyım. Ayrıldıkları için sınavlarda Ceren hanımın kendisine baskı uyguladığını söyledi” dedi. Savcı, bir önceki celse açıkladığı esas hakkındaki mütalaasını yineledi. Ceren Damar’ın avukatları, katil zanlısının cezalandırılmasını, hiçbir indirimin uygulanmamasını talep etti.Tanıkların dinlenmesinin ardından sanık avukatı Vahit Bıçak, savunmaya yaptı. “Çok sayıda akademisyen ve kişiler dosyadan çekilmem için özel ziyaretlerde bulunuldu. Şu an da bu sebeple devlet koruması altındayım. Mustafa Damar, 20 kez katil, 3 kez lan dedi. Mahkemeniz, Damar’ın yargılanmasına ilişkin suç duyurusunda bulunmadı” dedi. Kararın açıklanması beklenen üçüncü duruşmada tutuklu sanık Hikmet, takım elbiseli ve kravatlı olarak hazır bulundu.

Duruşmaya tutuklu sanık Hikmet (23) ve avukatı, Damar’ın annesi Feyzan, babası Mustafa, kız kardeşi Selin Damar, eşi Levent Şenel, müdahil Çankaya Üniversitesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatları katıldı.

Duruşmayı bazı milletvekillerinin yanı sıra Çankaya Üniversitesinin öğretim üyeleri ile öğrencilerinin çoğunluğunu oluşturduğu kalabalık bir grup da izledi.

Cumhuriyet Savcısı, önceki celse sanığın “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “ruhsatsız tabanca bulundurmak” ve cinayetin ardından kendisini kovalayan bir öğrenciye yönelik “silahla tehdit” suçlarından da 3 yıldan 8 yıla kadar hapsini talep etmişti.

KARAR ÇIKMADI

Ceren Damar davasında mahkeme heyeti tarafından sanık avukatının soruşturmanın genişletilmesine ilişkin talebi reddedildi. Dava, sanığın esas hakkındaki savunmasını yapması amacıyla 21 Şubat’a ertelendi.

DURUŞMA ÇIKIŞI AÇIKLAMA

Duruşma sonrası avukatlar ve kadın örgütleri açıklama yaptı. Adliye önünde konuşan baba Mustafa Damar, sanık avukatının ifadelerinin bugüne kadar yapılan en rezil savunma olduğunu söyledi. Bir önceki duruşmaya katılmayan avukat Vahit Bıçak’ın bu duruşmaya yalancı şahitler ile geldiğini belirten Damar, adaletin sağlanacağına inancının tam olduğunu söyledi.

VAHİT BIÇAK’A TEPKİ: REZİL BİR SAVUNMA

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de, Bıçak’a tepki gösterdi. Bıçak’ın bu davanın kadın cinayeti olmadığına ilişkin sözlerini eleştiren Güllü, “Bir erkek bir kadın kopya tutanağına imza atıyor ve sadece kadın akademisyen öldürülüyorsa bu bir kadın cinayetidir” dedi. Özel üniversitelere karşı soruların önceden verildiğine yönelik iddiada bulunduğunu dile getiren Güllü, “Özel üniversitelerde okuyan hukukçular bu kişiye dava açmalı” ifadelerine yer verdi.

DURUŞMASI ÖNCESİ KADINLARDAN AÇIKLAMA

Duruşması öncesi açıklama yapan Ankara Kadın Platformu, “Katilleri aklamaya çalışan, iyi hal indirimleri veren erkek egemen sistemin peşindeyiz. Bugün bu duruşmada çıkacak olan kararın takipçisiyiz” dedi. Açıklamayı Platform adına Betül Koca yaptı.

Koca, “Yükseköğretim sistemindeki akademisyen-öğrenci ilişkisinin işçi müşteri ilişkisine indirgenip, güvencesiz çalışma rejiminin uygulandığı bu dönemde araştırma görevlisi bir kadın olan Ceren Damar görevini yaptığı için bir erkek öğrencisi tarafından katledildi. Erkekler bu cüreti AKP'nin kadın düşmanı politikalarından ve erkek egemen bu sistemden alıyorlar” dedi.

"FAİLİN KENDİNİ AKLAMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Kadın katliamlarının son bulması için dayanışma çağrısı yapan Koca, “Ceren Damar ve öldürülen tüm kadınlar için adalet istiyoruz. Türkiye’de kadınları değil failleri koruyan kararlara karşı gerçek adaleti sağlamak için buradayız. Kadına şiddete dair davalarda olduğu gibi katil Hasan Hikmet İsmail, duruşmaya takım elbiseyle, kravatla gelerek indirim kovalamaktadır. Erkek adaletin tahrik ve iyi hal indirimlerini kendine örnek almaktadır. Çeşitli iftiralar atarak kendini aklamaya çalışmasına biz kadınlar izin vermeyeceğiz” diye belirtti.

"ARTIK YETER DİYORUZ"

Koca açıklamanın devamında şunları kaydetti:

“Çünkü biliyoruz ki, erkek egemen zihniyetin bir ürünü olan Hasan Hikmet İsmail gibi yakalanmayan, cezaevine girip kaçabilen veya iyi hal indirimleri ile salıverilen kadın katilleri, tecavüzcüler aramızda dolaşıyor. AKP'nin polisleri ise bu kişileri yakalamak yerine Las Tesis dansı gibi şiddete karşı ses çıkarılan eylemlere saldırıyor. Yargı Nevin Yıldırım gibi öz savunma hakkını kullanan kadınlara müebbet hapis cezası uyguluyor. Cezaevinden kaçıp Ceren Özdemir’i katleden katil ‘Tekrar çıktığımda öldürmeye devam edeceğim!’ diyebiliyor. Erkek egemen sistem Şule Çet'e tecavüz eden katilleri aklamak için intihar olduğuna inandırmaya çalışıyor. Kızına yıllarca tecavüz etmiş baba salıveriliyor.23 kez şiddete uğradığını söyleyerek suç duyurusunda bulunan Ayşe Tuba Aslan şikâyetçi olduğu erkek tarafından öldürülüyor. Artık yeter diyoruz. Bugün Ceren Damar için buradayız. Gerçek adaleti istiyor, yaşamlarımızı savunuyoruz. Erkek şiddetine yeter diyoruz.”

Açıklamanın ardından kadınlar duruşmanın yapılacağı salona geçti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Doğal gaz faturasına öfke sürüyor: Her şeye zam yaparak devlet yönetilmez

SONRAKİ HABER

Cerattepe’de direnen yaşam alanı savunucularına hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...