12 Nisan 2011 12:10

Bu da ‘terörle mücadele doktoru’

Van 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 15 yaşının altında 12’si tutuklu 21 çocuk hakkında ‘örgüt üyesi’ oldukları iddiasıyla açılan davada doktor raporu skandalı yaşandı.İddianamede çocukların yargılanabilmesine dayanak olarak Doktor Seçil İncekaş’ın ‘Zihinsel gelişimleri normal. Çocuk olmalarına ra

Bu da ‘terörle mücadele doktoru’
Paylaş
Sıddık Güler

İddianamede çocukların yargılanabilmesine dayanak olarak Doktor Seçil İncekaş’ın ‘Zihinsel gelişimleri normal. Çocuk olmalarına rağmen suçu algılayabilecek yetenektedirler’ tespiti gösterildi.
‘TMK mağduru çocukların durumuna ilişkin yasal düzenlemenin yapılmasının üzerinden bir yıla yakın zaman geçmesine rağmen çocuklar hâlâ yargılanıyor ve skandal kararlarla cezaevlerine dolduruluyor. VAN 2. Asliye Ceza Mahkemesi çocukları yargılamak için Dünya Sağlık Örgütünün ‘18 yaşından küçük herkes çocuktur’ belirlemesini ters yüz eden bir doktor raporuna dayanarak son 3 ayda gözaltına alınan 12’si tutuklu 21 çocuk hakkında Van Cumhuriyeti Savcılığı tarafından hazırlanan iddianameyi kabul etti.

BİR RAPOR 21 ÇOCUK!

Kabul edilen iddianamenin temel dayanağı Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde görev yapan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doktor Seçil İncekaş’ın raporu. İncekaş, 21 çocuğun tamamı hakkında ‘Çocuk olmalarına rağmen suçu algılayabilecek yetenektedir’ raporu vererek çocukların ‘örgüt üyeliğinden’ yargılanmalarının önünü açtı. Skandal raporda İncekaş’ın, “Yapılan değerlendirmede genel görünümlerinin normal olduğu, zekasının klinik olarak normal olduğu, yargılamasının normal olduğu ve zihinsel gelişiminin normal olduğu değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda şahların PKK/KONGRE-GEL örgüt üyesi olma şüphesi ‘suçunun’ hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabildiğine, davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince geliştiğine karar verilmiştir” tespiti dikkat çekti. Doktor raporunun adeta polis diliyle yazılmış olması ise bir başka dikkat çekici unsur.

DİHA’nın rapora ilişkin görüşlerini almak için telefonla ulaştığı Doktor İncekaş “Size gelen bütün çocuklara ‘PKK/KONGRE-GEL üyesi’ olmayı algılama yeteneğine sahiptir” yönünde rapor vermişsiniz gelen bu çocuklardan ‘suçu’ algılamayacak hiç bir çocuk yok muydu?​” sorusuna “Gelen çocukların bilişsel yöndeki yetilerini tamamlayıp tamamladıklarına bakarım” yanıtını verdi.

MARŞ OKUMAK ÖRGÜT ÜYELİĞİYMİŞ!

Haklarında dava açılan çocuklar 18 Nisanda hakim karşısına çıkacak. Çocuklar “Örgüt propagandası yapmak” fiilini düzenleyen 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/2 maddesi ile TCK’nın ‘Örgüt üyesi olmak’ fiilini düzenleyen 314/2 maddesi kapsamında yargılanacak. Hazırlanan iddianamede 21 çocuğun ‘kitle içinde bulunmaları’ ve kitle tarafından okunan ‘Hernepeş’ marşı ile Hozan Serhat’ın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda ziyaret ettiği Federal Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin başkenti Hewlêr’i (Erbil) anlattığı ‘Hewlêr’ şarkısını dillendirmeleri delil olarak gösteriliyor. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Fukushima: Japonya’nın Çernobil’i

SONRAKİ HABER

‘Sırayı bozmak için Beşiktaş Adliyesi’nde olacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...