20 Ocak 2020 07:37
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ocak 2020 13:04

Merkez Bankasından ihtiyat akçesini dağıtılma kararı

Merkez Bankası Olağanüstü Genel Kuruluşnda ihtiyat akçesinin kâra katılarak dağıtılması kararı alındı.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Olağanüstü Genel Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın başkanlığında toplandı. Merkez Bankası'nın 2019 yılı kesinleşmemiş hesap dönemi kârından hesaplanan tutarın yüzde 90'ının avans olarak dağıtılması kararı kabul edildi.

Merkez Bankası'nın, son yıl kârından ayrılan hariç, birikmiş ihtiyat akçesinin tamamının kâra katılarak dağıtılması kabul edildi.

DAĞITILACAK KÂR PAYI AVANSI VE İHTİYAÇ AKÇESİ TOPLAM 40,5 MİLYAR LİRA

Merkez Bankası, toplam 40.5 milyar liralık kar payı avans tutarı ve ihtiyaç akçesinin dağıtımına başlandığını açıkladı.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Olağanüstü Genel Kurul toplantısı 20 Ocak 2020 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Genel Kurul toplantısında, Merkez Bankası 2019 yılı dönem kârı üzerinden kâr payı avansı ödenmesine ve 2018 yılı kârından ayrılan ihtiyat akçesinin dağıtılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda ve ilgili mevzuat çerçevesinde; 35.2 milyar Türk lirası kâr payı avans tutarının, 5.3 milyar Türk lirası ihtiyat akçesinin hissedarlara dağıtımına başlanmıştır” denildi.

Merkez Bankası 2019 kârının, gerekli karşılıklar ayrıldıktan sonra yüzde 90'ının dağıtımı bugün düzenlenen Olağanüstü Genel Kurul'da kabul edildi.

Merkez Bankası'nın Pazartesi günü yapılan Olağanüstü Genel Kurul toplantısında, bankanın 2019 yılı kârından avans dağıtımı yapılmasına ve son yıl kârından ayrılanlar dışında, birikmiş ihtiyat akçesinin de kâra katılarak dağıtılması onaylandı ve avans dağıtım oranı da yüzde 90 olarak belirlendi.

Merkez Bankası geçen yıl ana hissedarı olan Hazine'ye kurumlar vergisi dahil yaklaşık 50 milyar lira transfer etmişti. Banka ayrıca geçen yıl bütçe açığını desteklemek adına kar transferini de Nisan'dan Ocak ayına çekmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yurt dışı üretici fiyatları Aralık ayında yıllık yüzde 8,93 arttı

SONRAKİ HABER

Mücadele etkili oldu, Ceren Özdemir'in katiline ağırlaştırılmış müebbet verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...