19 Ocak 2020 05:18

Antalya'da tarihi su sarnıçları çöplüğe döndü

Antalya'da tarihi su sarnıçları bakımsızlıktan zarar görmüş durumda. Kahveler Sarnıcı'nın içi çöplüğe dönerken, Mancarlı Sarnıcı duvarlarına yazılar yazıldı. Zeytinli Sarnıcı da yağmur suyuyla doldu.

Girişi demir kapıyla kapatılan Zeytinli Sarnıcı (solda) ve içi çöplüğe dönen Kahveler Sarnıcı (sağda) | Fotoğraflar: DHA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Antalya'da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine tarihlenen su sarnıçlarından bazıları, bakımsızlıktan zarar görüyor. Kepez'deki Kahveler Sarnıcı'nın içi çöplüğe döndü. Mancarlı Sarnıcı duvarlarına yazılan yazılar, sıvayla kapatıldı. Zeytinli Sarnıcı ise yağmur sularıyla doldu.

Antalya'nın Döşemealtı ve Kepez ilçelerinde bulunan tarihi su sarnıçlarının birçoğu bugün hâlâ ayakta. DHA'dan Mehmet Çınar'ın haberine göre, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine tarihlenen sarnıçlardan bazıları, bakımsızlıktan büyük zarar görmüş durumda. Kepez ilçesi sınırlarında Antalya Bulvarı'nda bulunan, Kepezaltı'ndaki tarihi ticari yol üzerindeki yarım kubbe biçimindeki Kahveler Sarnıcı'nın içi çöplüğe döndü. Diğer bazı sarnıçlara göre kapı girişi demir kapı ile kapalı olmayan Kahveler Sarnıcı'nın içi ve etrafı da çöple dolmuş durumda.

Aynı bulvar üzerindeki konik çatılı Zeytinli Sarnıcı'nın girişi demir kapıyla kapatılarak koruma altında tutulurken, içi yağmur sularıyla doldu. Fabrikalar Mahallesi Namık Kemal Bulvarı üzerindeki konik çatılı Mancarlı Sarnıcı'nın dış duvarlarına yazılan yazılar ise sıvayla kapatıldı.

 

Kepez Belediyesi, geçen yıllarda ilçe sınırlarında bakımsızlıktan tahrip olan 9 sarnıcın çevre düzenlemesini yapmıştı. Bu kapsamda Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun da onayıyla Hacı Mestan, Akkuyu, Meydan Kuyusu, Kırdı, Odabaşıoğlu, Zeytinli, Havz-ı Kebir, Tek ve Çift sarnıçların çevre düzenlemeleri gerçekleştirilmişti.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Karaca: Kanal İstanbul gidiş projeleri olacak

SONRAKİ HABER

HDP'li vekil Tuma Çelik Süryani çiftin arama çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...