‘Patronlar asgari ücret yatırıp bir kısmını geri alıyor’

Ankara'da işçi ve emekçilerle asgari ücrete yapılan zammı konuştuk.

15 Ocak 2020 00:00
Paylaş

Cemal YİĞİTSOY
Ankara

Asgari ücretin 2020 yılı için 2 bin 324 lira olarak belirlenmesini Ankara’da market alışverişinden çıkan emekçilerle konuştuk. Asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını anlatan emekçiler, bazı patronların bankaya asgari ücret yatırıp, sonrasında bir kısmını geri aldığını söyledi. Eşinin emekli olduğunu ve kendisinin de akşama kadar ütücülük yaptığını anlatan bir kadın ise “Evde doğal gazı bile açamıyorum, kısık ayarda kullanıyorum. Işığın birini açarsak, diğerini kapatıyorum” dedi.

Okuyabilmek için çalışmak zorunda olduğunu söyleyen 19 yaşındaki bir genç, milletvekilleri ve ülke yöneticilerine “Aylık 20 bin lira maaş alıyorlar. Asgari ücretle geçinsinler de göreyim. Sözde milleti için maaş alıyorlar, olmaz böyle. Dalga geçer gibi zam yaptılar. Milletvekillerinin, başkanların çocukları asgari ücretle geçinsin de göreyim. Düşüncesi farklı olanı vatan haini ilan ederler, asıl vatan haini vatandaşını bu duruma düşürenler” diye seslendi.

Evli ve bir çocuk babası bir yurttaş da “Yıl içinde enflasyon çok yüksekti ve yıl sonunda enflasyon düşük gösterilip asgari ücret zammını düşük belirlediler. Enflasyon rakamlarına inanmıyorum” diye konuştu.

"KENDİLERİ 80 BİN LİRA ALIYOR, BİZE VERDİKLERİ 2 BİN 324 LİRA"

Uzun Yol Şoförü Kafi Belek, asgari ücretle çalıştığını ve eşinin çalışmadığını belirterek, zar zor geçindiklerini söylüyor. Aylık giderlerini sıralayan Belek, kiraya 700 lira, doğal gaza 500 lira, elektriğe en az 150 lira ödediğini anlatıyor. Belek, “Asgari ücret zammında hiçbir şey vermediler. Memnun değilim. Kendileri 15 bin-80 bin lira maaş alıyorlar, bize verdikleri 2 bin 324 lira. Geçinmek mümkün değil. Kuru soğan olmuş 2 lira, patates olmuş 3 lira. Son zamlardan sonra herkes şikayetçi. Asgari ücret kimseyi tatmin etmedi” diyor.

"ENFLASYONU DÜŞÜK GÖSTERDİLER"

Evli ve bir çocuk babası başka bir emekçi ise asgari ücretin enflasyon oranının çok altında kaldığını söyleyerek, “Yıl içinde enflasyon çok yüksekti ve yıl sonunda enflasyon düşük gösterilip asgari ücrete düşük zam yaptılar. İnsanlar sürekli içeriden yiyerek, kartlarla devam ediyor. Yıl sonunu getiremiyorlar” dedi.

"IŞIĞIN BİRİNİ AÇIYORSAK, BİRİNİ KAPATIYORUZ"

Eşinin emekli olduğunu söyleyen bir işçi ise “2 çocuğum okuyor ve asgari ücret çok az. Evim 850 lira kira. Ev alayım, kredi çekeyim diyorum, olmuyor. Bakın akşam saatine kadar ütü yaptım. Evde doğal gazı bile açamıyorum, kısık ayarda kullanıyorum. Işığın birini açarsak, diğerini kapatıyorum” dedi.

"MAAŞIN BİR KISMINI GERİ ALIYORLAR"

2 çocuk babası bir yurttaş ise patronların asgari ücret artışından sonra çalışanlara yatırdığı ücretin bir kısmını geri aldığını anlattı: “İnsanların parasını bankaya asgari ücretten yatırıyorlar, sonra bir kısmını geri alıyorlar. Bunu kabul etmeyenleri ise işsiz bırakıyorlar. İnsan asgari ücretin 5 bin lira olmasını da ister ancak Türkiye şartlarında mümkün değil. Gelir vergisi ve SGK primini düşürmedikten sonra asgari ücreti yukarı çekmek mümkün değil.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Putin weighs heavy on Erdoğan’s Libya and Syria policy!

SONRAKİ HABER

Sorgun’da işçiler maden önünden ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...