14 Ocak 2020 11:32

Sezai Temelli’den Erdoğan’a Libya uyarısı: Saha-masa işine kendinizi kaptırmayın

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, hükümetin Libya politikasını eleştirdi.

Fotoğraf: HDP Basın Bürosu

Paylaş

HDP  Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında güncel gelişmeleri değerlendirdi. Bölgesel gelişmeler ve Türkiye’deki gündemlere ilişkin açıklamalarda bulunan Temelli konuşmasına polislerce darbedilerek katledilen Evrensel Muhabiri Metin Göktepe ve Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçi ile ve Silopi’deki sokağa çıkma yasakları sırasında öldürülen kadınları anarak başladı. Temelli, “Bu katliamların sorumluları yargılanana kadar mücadelemizi yürüteceğiz” dedi.

LİBYA TEZKERESİ

TBMM’nin olağanüstü toplanarak Libya tezkeresinin geçirilmesine tepki gösteren Temelli, “Ateşkes için masaya oturdular, Hafter döndü gitti; Hafter bir anda terörist oldu. Dış politikaları Suriye’de, tüm dünyada olduğu gibi aynı klişeye dayalı. Nedir o klişe? 'Sahada olmayan masada olmaz.' Sahada nasıl oluyorlar? Askeri güçleriyle. Yani bütün savaş politikalarıyla Ortadoğu sahasında olmak istiyorlar. Suriye’de, Irak’ta da, şimdi Libya’da aynı şekilde sahada olma peşindeler. Buradan uyarıyorum; bu saha, masa işine çok kendinizi kaptırmayın. Sonra bu ülkeyi de masada bulabilirsiniz” dedi.

DIŞ POLİTİKANIN ÖZETİ: KÜRT DÜŞMANLIĞI VE İHVAN SAVUNUSU

Hükümetin dış politikasının iki temel çizgiye dayandığını söyleyen Temelli, bunlardan birinin Kürt düşmanlığı, diğerinin ise İhvancı çizgiyi savunma olduğunu söyledi:

“Uluslararası politika deyince bunların iki meseleleri var. Bir; Kürt annesini görmesin. Kürtlerin bütün kazanımlarına karşı bir dış politika daha doğrusu bir politikasızlık var ediyorlar. 'İç politikaya uygun nasıl bir dış politika geliştiririz' diye bir mantıkla hareket ediyorlar. Suriye'de bunu tüm çıplaklığı ile yaşadık. İkincisi ise İhvan çizgisi. Aynı şekilde hem Suriye'de hem de Libya’da, daha önce Mısır'da İhvancı çizgiyi büyütmek için bir strateji geliştirdiler. ÖSO'larıyla bu İhvancı çizgileriyle hareket etmeye devam ediyorlar.”

“LİBYA’DA MESELE ERDOĞAN'IN ŞAHSIYLA İLGİLİ”

Erdoğan’ın Libya’ya asker gönderme gerekçelerini de eleştiren Temelli, “Libya’da mesele Türkiye ile ilgili değil Erdoğan'ın şahsıyla ilgili. Bütün ülkeleri tek tek sayıyorlar Türkiye’ye gelince ‘Erdoğan’ diyorlar. O denli şahsileşmiş bir mesele ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“OTORİTER REJİMLER BEKALARI İÇİN ORTABOĞU’DA BARBARLIĞI SÜRDÜRÜYOR”

Ortadoğu’da yaşanan çatışma ve gerilimlere de değinen Temelli, Bugün Ortadoğu’ya baktığımızda gördüğümüz şey otoriter rejimlerin barbarlığıdır. Tüm otoriter rejimlerin örtülü ittifakı ile karşı karşı karşıyayız. Bakmayın birbirleriyle savaştıklarına. Aslında vekalet savaşları ya da bu zamanın 3’üncü Dünya Savaşı diyeceğimiz dünya savaşını Ortadoğu’da bu otoriter rejimler kendi bekalarını sürdürmek uğruna sürdürüyorlar” dedi.

“LİBYA İÇİN KURULAN MASADA LİBYA YOK”

Berlin’de gerçekleştirilecek Libya toplantısına da değinen Temelli, “Bakın diyor ki; ‘Bir masa kuruyoruz şimdi Berlin'de.’ Ülkeleri sayıyor sayıyor, Libya yok. Libya için masa kuruyorlar, masada Libya yok. Daha önce Suriye için masa kurmuşlardı, Suriye yoktu.

“İDLİB’DE SORUMLU OLDUKLARI DRAM İÇİN KAMPANYA DÜZENLİYORLAR”

İdlib’den Türkiye sınırına yaşanan göçü de değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Şimdi kalkmışlar İdlib’e yardım kampanyaları düzenliyorlar. Bütün bu zulmün, yaşananların müsebbibi sizsiniz. İşte bugün yaşanan tablo budur. Bütün bu tablonun arkasında o ittihatçı kafa var” dedi.

Temelli, konuşmasında Türkiye’nin Suriye’de sürdürdüğü askeri operasyonlara da tepki göstedi:

“Ne yaptılar Afrin’e girdiler zeytin çaldılar, Girê Spî’ye girdiler buğday çaldılar. İşte bunların zihniyeti budur; işgal etmek, ele geçirmek, çalmak çırpmak, talan etmek, tam bir çete hukuku. Zihniyetleri bu. Diyorlar ki terör koridorunu temizliyoruz. Bütün koridoru terörize ettiniz. Afrin’de, Girê Spî de; bölgede her tarafı terörize ettiler.”

“YARGI REFORMUYLA İSTİSMARA AF PEŞİNDELER”

Yargı reformu paketlerine de değinen Temelli, “Çocuk istismarına af peşindeler. Çocuk evliliklerini meşrulaştırmak peşindeler. Yargı reformu dediğiniz şeyde atacağınız ilk adım TMK’yi kaldırmak olmalıdır. Artık kendi çıkardıkları yasaları bile tanımıyorlar. Bunun adı kayyum rejimidir” dedi.

Kayyumlara karşı mücadele çağrısı da yapan Temelli CHP’yi ise eleştirdi:

“İlk günden söyledik, bu kayyum rejimi, bu OHAL aklı dedik. Kayyım her yere yayılıyor biraz önce kurumları saydım. Urla’ya da kayyum atandı. Siyaset, bugün içine sürüklendiği yerden dedi ki, ‘Urla’ya kayyum yakışmıyor.’ Böyle muhalefet olamaz. Kayyum hiçbir yere yakışmaz. Dolayısıyla kayyuma karşı çıkıyorsan Van’da da, Amed’de de, Mardin’de de karşı çıkacaksın.”

“ACİZ AKIL DEMİRTAŞ'A, KADİR İNANIR'A SALDIRDI”

Temelli Demirtaş’ın kitabının oyunlaştırılması üzerinden sanatçıların hedef alınmasına da şöyle yanıt verdi:

“Şiddet gelişiyor, Sevgili Kadir İnanır’a yönelik şiddet geliştiriyor. Neden çünkü Sevgili Selahattin Demirtaş’ın kitabı tiyatroya uyarlandı ve sahnelendi. Buna tahammül edemeyen, iki satır kompozisyon ödevi yazmaktan aciz, iki satır cümle kuracak olsa promptera muhtaç zihniyet; kalkıp Selahattin Demirtaş'a sonra Kadir İnanır’a da saldırdı.”

“ALLAH RIZKINI VERİR DE BİR DE O RIZKI ÇALMASALAR”

Temelli’nin gündeminde ekonomi ve yüksek işsizlik oranı da vardı:

“İşsizlik rakamları bütün müdahalelere rağmen yükselmeye devam ediyor. Her 3 üniversite mezunundan biri işsiz. Üniversite mezunlarının bugün en büyük derdi kredi yurtlar kurumundan aldıkları kredileri nasıl ödeyecekleri. Diyanet de hemen peşinden ‘Gençler evlensin, 2-3 çocuk yapsın’ diyor. Diyor ki Allah rızkını verir. Allah rızkını verir de çalmasalar verir. Sen bir de kalk bu çalanlara laf et ey Diyanet. Allah rızkını tabi ki verir ama rızk hırsızlardan evin içine giremiyor ki.”

“EVLENİN” DİYOR; GİTTİĞİNİZ GÜN ÜLKEYİ DÜĞÜN YERİNE ÇEVİRECEĞİZ

Erdoğan’ın bekarları hedefe koymasına da yanıt veren Temelli, “Diyor ki 'Evlenin.' Memleketi cenaze evine çevirmişsiniz buradan düğün çıkar mı? Ama sizin gittiğiniz gün, sizi süpürdüğümüz gün bu ülkeyi düğün yerine çevireceğiz” dedi.

“GÜNDEMLERİNDE KANAL ÇANAKKALE DE VAR”

Konuşmasında Kanal İstanbul’un oluşturduğu riskleri sıralayan Temelli, “O kadar uyanıklar ki bu arada Montrö meselesini de halletmek için Saros Körfezi ile Gelibolu yarımadası üzerinden de bir kanal çalışması başlatmışlar. Bunu saklıyorlar hani bir Çanakkale Köprüsü yapıyorlar ya bir de Kanal Çanakkale gündemlerinde var. Neden çünkü biliyorlar ki Kanal İstanbul açılırsa Montrö kadük kalır. Önlem alıyorlar, hepsi uyanık ama esas mesele ekolojik yıkımdır. Bu sadece bölgesel anlamda da sınırlı kalmayacak. Küresel iklim krizine zaten en büyük katkıyı yapan ülkelerden biri Türkiye'dir. Küresel iklim krizine çok büyük katkı yapacaktır” ifadelerini kullandı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

60 dakikalık absürt komedi dizisi: Tutunamayanlar

SONRAKİ HABER

Oscar adaylarına bir kez daha “Çok beyaz ve erkek” eleştirisi geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...