13 Ocak 2020 19:03

Finlandiya’daki kürk çiftliklerinde hayvanlara eziyet tartışılıyor

Finlandiya’da kürk çiftliklerinde yaşayan hayvanlara eziyetin görüntülerinin ortaya çıkması ülkede tartışma yarattı.

(Arşiv) | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsviçre ulusal yayın servisi SRG’nin Almanca yayın yapan kuruluşu SRF’nin yayınladığı görüntüler SRF’nin Österbotten’de bulunan kürk çiftliklerinde aralık ayında çektiği 20 dakikalık belgesel filmde gerçek ağırlıklarının çok üzerinde olan tilkiler görülüyor.

Çekimi yapan gazetecilere eşlik eden Hayvanları Koruma Derneği (Oikeuttaelaimille) Başkanı Kristo Muurimaa, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’ye Finlandiya’daki kürk çiftliklerinde hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak için gazetecilere yardımcı olduğunu söyledi.

KÜRK ÇİFTLİĞİ SAHİPLERİ SÖZLERİNDE DURMADI

Tilkilerin büyüklüklerinden dolayı acı çektiklerini, deri ve gözlerinde sorunlar olduğunu söyleyen Muurimaa, “Kürk çiftliği sahipleri büyük tilkilerin üretimine son vereceği sözü verdi ama sözlerinde durmadı” dedi.

Kürk Hayvanları Yetiştiricileri Derneği İletişim Şefi Stefan Frostdahl, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve hayvanların kilolarını düşürmek için bir kaç yıldan beri aktif olarak çalıştıklarını öne sürdü.

Hayvanların boylarına göre kilolarını ölçen BMI-Index sistemini uyguladıklarını belirten Fostdahl, ”Açık artırma şirketimiz Saga Furs Finlandiya’da satılan derilerin büyüklüklerini sınırlamak için güçlü önlemler aldı. Hayvanların boylarını küçülmek ve sağlıklarını iyileştirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi. SRF’nin yayındağı belgeseldeki resim ve görüntülerin eski olduğunu ve gerçekleri yansıtmadığını iddia etti.

RAUSSI: GÖRÜNTÜLER GERÇEK

Hayvan Refah Merkezi uzmanlarından Satu Raussi ise görüntülerin gerçekleri yansıttığını ve kürk çifliklerinde hala çok büyük hayvanlar olduğunu belirtiyor. Rauusi, “Videolarda tilkilerin bir bölümünün sarkan derileri ve aşırı büyük oldukları, bacaklarının eğri olduğu, gözlerinde sorunlar olduğu görülüyor. Aşırı kiloların tilkilerde sağlık sorunlarına neden olduğunu biliyoruz” dedi.

Hayvanları Koruma Derneği yöneticileri, belgeselin uluslararası medyada yer almasını ve hükümetin hayvan haklarının güvence altına alınması için girişimde bulunacağını umduklarını söyledi.

2018 yılının ekim ayında hayvan haklarını koruma dernekleri, hayvan haklarında iyileştirilmelere gidilmesi ve kürk hayvanlarının koşullarının düzeltilmesi için ülke çapında bir kampanya başlatmış, protesto gösterileri yapmış ve topladığı 140 bin imzayı hükümete iletmişti.

HALKIN YÜZDE 36’SI YASAKLANMASINDAN YANA

Geçtiğimiz yılın son aylarında yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçları Finlandiya halkının yüzde  36’sının bir geçiş döneminden sonra kürk hayvanları yetiştiriciliğinin tamamen yasaklanmasını istediğini gösterdi.

Bu, kürk hayvanları yetiştiriciliğine son verilmesini isteyenlerin sayılarında artış olduğunu ortaya koyuyor. 2017 yılında yapılan araştırmaya katılanlardan yüzde 30’u yasaklanma yönünde görüş belirtmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Beyoğlu Karakolunda trans kadına gözaltında işkence iddiası

SONRAKİ HABER

İran'dan İngiltere Büyükelçiliğini kapatılabileceği sinyali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...